Presidentinlinnan peruskorjaus 2013-2014

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentinlinnan peruskorjaus alkoi itsenäisyyspäivän jälkeen joulukuussa 2012. Peruskorjauksen suunniteltu kesto on noin kaksi vuotta.

Peruskorjauksessa Presidentinlinna korjataan rakennuksen käyttötarkoituksen edellyttämään kuntoon rakennus- ja kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen. Suurimmat korjaustarpeet aiheutuvat huonokuntoisten perustusten vahvistamisesta. Lisäksi peruskorjauksen yhteydessä uudistetaan talotekniikkaa, kunnostetaan pinnat sekä parannetaan kulkuyhteyksiä ja rakennuksen turvallisuutta. Presidentinlinnaa on peruskorjattu edellisen kerran 1970-luvun alussa.

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia

Korjaustöiden aikana Presidentinlinna on pois käytöstä. Tasavallan presidentillä on väliaikaiset työtilat Helsingin kaupunginjohtajan virka-asuntona toimineessa Brummerin talossa Aleksanterinkadulla. Kanslian työntekijöiden väistötiloina toimivat Mariankatu 1:ssä sijaitseva talousrakennus ja päävartioston tilat sekä Goviniuksen talon toimistotilat Katariinankadulla.

Korjausurakan aikana Mariankadun rannanpuoleinen pää Presidentinlinnan kohdalta on suljettu liikenteeltä.

Peruskorjaushankkeen pääsuunnittelijana toimii LPR-arkkitehdit Oy ja projektinjohtourakoitisijana SRV Rakennus Oy. Hankkeeseen on varattu noin 45 miljoonaa euroa. Kustannusarvio tarkentuu rakennustöiden edetessä korjausrakentamisen luonteesta johtuen.

Peruskorjaushanketta on valmisteltu vuodesta 2007. Museovirasto on osallistunut hankkeeseen alusta alkaen. Suunnitteluvaiheessa on mm. selvitetty rakennuksen ja rakenteiden kuntoa sekä tutkittu rakennushistoriaa ja esineistöä.

Peruskorjauksen aikana yleisöllä on mahdollisuus nähdä Presidentinlinnan taidetta Ateneumissa huhtikuussa 2013 avautuvassa näyttelyssä.

Presidentinlinnassa sijaitsevat tasavallan presidentin työ- ja edustustilat sekä tasavallan presidentin kanslian toimitilat. Rakennus on valmistunut vuonna 1820 alun perin kauppiastaloksi. Pehr Granstedtin suunnittelema rakennus muutettiin keisarilliseksi palatsiksi mm. arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien pohjalta vuosina 1840-45. Nykyisessä käytössään Presidentinlinna on ollut vuodesta 1921.

Lisätietoja: press@tpk.fi  

Kuvia

Presidentinlinnan peruskorjaus alkoi itsenäisyyspäivän jälkeen joulukuussa 2012. Museovirasto tekee Linnan sisäpihalla arkeologisia tutkimuksia vuoden 2013 alussa. Muinaismuistolaki edellyttää kohteen tutkimista ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kivisen kellarin jäännöksiä ja todennäköisesti 1700-luvun puolivälin jälkeen rakennettua pihakiveystä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kirjalliset lähteet osoittavat Presidentinlinnan kohdalla olleen ainakin jo 1600-luvun lopulta lähtien porvaristontteja. Tutkittava alue on kuulunut ns. Kalastajanmäen kortteliin, joka tuhoutui vuoden 1713 suurpalossa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Löytöjä on runsaasti ja ne ovat 1700-luvun asumiseen liittyviä esineitä kuten punasavikeramiikkaa, liitupiippuja, lasitavaraa ja rautaesineitä. Myös eläinten luita on runsaasti, joukossa ainakin nautaa ja sikaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Kierros Linnan sisäpihan kaivausalueella kiinnosti myös mediaa. Kenttätyönjohtaja Katja Vuoristo Museovirastosta kertoo tuloksista. Museovirasto on osallistunut peruskorjaushankkeeseen suunnittelun alkuvaiheista lähtien. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Löytöjä on runsaasti ja ne ovat 1700-luvun asumiseen liittyviä esineitä kuten punasavikeramiikkaa, liitupiippuja, lasitavaraa ja rautaesineitä. Myös eläinten luita on runsaasti, joukossa ainakin nautaa ja sikaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Sisäpihalta löytyi myös rahoja, sinettejä, pelimerkkejä sekä pieni kultakorun katkelma. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Löytyneessä liitupiipun palassa on Ruotsin kruunun leima. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Peruskorjauksessa Presidentinlinna korjataan rakennuksen käyttötarkoituksen edellyttämään kuntoon rakennus- ja kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen. Kuvassa Mariankadun portaikko. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Valtiosalin suojaustyöt ovat helmikuussa 2013 meneillään. Peruskorjaustyöt alkoivat 2013 tammikuussa purkutöillä ja ne jatkuvat vuoden 2014 lokakuuhun asti. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Näkymä Presidentin työhuoneen ja Keltaisen salin läpi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Linnan seinän monet värikerrokset. Peruskorjauksen yhteydessä tehdään myös väritutkimuksia; rakenteita, pintoja ja rakennusosia kunnostetaan ja entisöidään. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
            Valtiosalin Lex-patsas. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Muuttuvat liikennejärjestelyt

Peruskorjauksen aikana Mariankadulta ei pääse suoraan kääntymään Pohjoisesplanadille. Aleksanterinkatua keskustasta päin sekä Mariankatua pohjoisesta päin ajettaessa voi ajaa Aleksanterinkadun kautta. Aleksanterinkadun rannanpuoleisesta päästä voi kääntyä oikealle Meritullintorille, josta pääsee ajamaan Pohjoisesplanadille.

Pohjoisrannasta päin tultaessa Aleksanterinkadulta pääsee kääntymään Mariankadulle jatkossa vain yhdeltä kaistalta. Päävartioston edustalta kulkee peruskorjauksen aikana edelleen raitiovaunukiskot ja autoliikenne Katajanokalle. Jalankulkijoiden reitti Pohjoisesplanadille kulkee myös päävartioston edustalta.

Kartta liikennejärjestelyistä