Presidentit Niinistö ja Putin Moskovassa: Sallan ja Raja-Joosepin liikennettä rajoitetaan

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa  22. maaliskuuta 2016. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa  22. maaliskuuta 2016. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaina 22. maaliskuuta työvierailullaan Moskovassa.

Tapaamisessa molemmat presidentit ilmaisivat tyytyväisyytensä siihen, että tilanne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on normalisoitunut. Keskusteluissa todettiin, että Venäjän ja Suomen sopimat toimet laittoman maahantulon ennaltaehkäisemiseksi etenevät.

Suomen ja Venäjän välillä on sovittu, että Pohjois-Suomessa sijaitsevien Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä rajoitetaan 180 vuorokauden määräajaksi siten, että näiden rajanylityspaikkojen kautta pääsevät kulkemaan vain Suomen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä.

Toimenpide on Suomen ja Venäjän välisen rajasopimuksen mukainen, ja siitä on sovittu tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa. Rajoitukset tulevat voimaan vuorokausi sen jälkeen kun asia on muodollisesti vahvistettu noottienvaihdolla. Sitä ennen asia käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa ja presidentin esittelyssä. Rajoittamisen tavoitteena on ennaltaehkäistä organisoitua laitonta maahantuloa. EU-sitoumustensa mukaisesti Suomi pyrkii estämään uusien laittoman maahantulon väylien syntymisen.

Lisäksi Moskovassa allekirjoitettiin tänään Suomen sisäministeriön ja Venäjän maahanmuuttoviraston välinen yhteisymmärryspöytäkirja maahanmuuttoa koskevasta tiedonvaihdosta. Pöytäkirjan allekirjoitti Suomen puolesta sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa laittoman maahantulon ehkäisemisessä.

Yhteistyötä terrorismin torjunnassa

Rajayhteistyön lisäksi presidentit keskustelivat kansainvälisestä turvallisuustilanteesta, ja molemmat presidentit tuomitsivat Brysselissä tapahtuneet terrori-iskut. ”On äärettömän tärkeää, että taistelemme yhdessä terrorismia vastaan. Keskinäinen riippuvuus maailmassa on kasvanut”, presidentti Niinistö sanoi tapaamisen aluksi.

Esillä keskusteluissa oli myös Lähi-idän ja Syyrian tilanne. ”Toivomme molemmat, että tulitauko voi jatkua Syyriassa, ja että poliittinen prosessi, jossa Venäjällä ja USA:lla on keskeinen asema, lähtisi sen jälkeen vauhtiin”, presidentti Niinistö sanoi. Presidentti Niinistön mukaan laajemminkin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vallitseva epävakaus on hyvin vakava haaste kaikille järjestäytyneille maille, ja se näkyy nyt Euroopassa voimakkaana muuttoliikkeenä.

Presidentit totesivat että EU:n ja Venäjän väliset pakotteet ovat vähentäneet maiden välistä kauppaa. Presidentti Niinistön mukaan olisi kaikkien etu, että Minskin sopimus saataisiin täytettyä ja sen myötä pakotteita purettua. Talous- ja kauppasuhteita pyritään kuitenkin kehittämään niillä aloilla, joita pakotteet eivät koske.

Myös ympäristöyhteistyö oli keskusteluissa esillä ja molemmat presidentit nostivat esille Venäjän ympäristövuoden 2017. Presidentti Niinistön mukaan Suomella ja Venäjällä on pitkä perinne yhteistyöstä Suomenlahden ja Itämeren hyväksi ja hän toivoi yhteistyön jatkuvan myös Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksen kohdalla.

Keskustelujen päätteeksi presidentti Niinistö esitti presidentti Putinille kutsun vierailla Suomessa.

Taloussuhteet esillä ministeritapaamisessa

Moskovan vierailulla oli mukana elinkeinoministeri Olli Rehn, joka kävi erilliset keskustelut Venäjän taloudellisen kehityksen ministerin Aleksei Uljukajevin kanssa. Ministerit keskustelivat Suomen ja Venäjän välisen kaupan ja talousyhteistyön parantamisesta. Esillä oli mm. Pietarin kesäkuinen talousfoorumi ja suunnitelma järjestää siellä Suomi-tapahtuma, joka on tarkoitettu erityisesti pk-yrityksille. Ministerit keskustelivat myös yrityksiä koskevista kysymyksistä, kuten elintarviketeollisuuden viennin esteistä ja tuonninkorvaavuusohjelmasta.

Presidenttien väliset keskustelut käytiin Venäjän presidentin virka-asunnolla Novo-Ogarjovossa Moskovan ulkopuolella. Keskustelujen ja lehdistötilaisuuden jälkeen ohjelma jatkui epävirallisella osuudella, johon kuului yhteinen illallinen.

Presidentti Niinistö palaa Suomeen keskiviikkona 23. maaliskuuta.

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Kuva: RT

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Kuva: RT