Presidentti Niinistö Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä Harpsundissa: Kuljemme käsi kädessä kaikessa, mikä on meidän käsissämme

Presidentti Niinistö, pääministeri Kristersson ja pääministeri Gahr Støre Harpsundissa.
Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö, pääministeri Kristersson ja pääministeri Gahr Støre Harpsundissa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren keskiviikkona 22. helmikuuta 2023 Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Tapaamisen aiheina olivat ajankohtaiset turvallisuuskysymykset, Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen yhteistyö sekä maiden vahva tuki Ukrainalle.

Tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi keskustelujen Harpsundissa olleen hyvät ja avoimet. Pelkästään karttaa katsomalla hänen mukaansa ymmärtää, miksi Pohjoismailla on syy tehdä turvallisuusyhteistyötä. ”Tämä kolmikantakokous on yksi yhteistyön muoto.”

Presidentti kertoi medialle, että kontaktit Ruotsin ja Norjan kanssa ovat olleet tiiviit sodan alusta alkaen. ”Keskustelimme heti siitä, miten auttaisimme Ukrainaa. Meillä oli aiemmin periaatteena, ettemme lähetä aseita kriisialueille. Ei ollut ollenkaan vaikeaa tehdä uudenlaista päätöstä.”

Median kysymyksiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista presidentti Niinistö totesi, että
”kuljemme eteenpäin käsi kädessä, kaiken sen kanssa, mikä on meidän käsissämme. Turkin ratifiointi on heidän käsissään.”

Presidentin mukaan, jos Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ja eduskunta hyväksyy lain ”meistä tulee jäsen.” Presidentti kertoi Suomen tekevän kaikkensa, jotta molemmat, Suomi ja Ruotsi, hyväksytään jäseniksi mahdollisimman pian.

Yhteinen julkilausuma

Tapaamisen jälkeen julkaistiin myös yhteinen julkilausuma, jossa valtionjohtajat sodan ensimmäisen vuosipäivän lähestyessä vahvistivat vankkumattoman tukensa Ukrainalle ja tuomitsivat jyrkästi Venäjän provosoimattoman ja laittoman täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan:

”Lähiympäristömme turvallisuustilanteen heikkeneminen sekä Venäjän täysimittainen hyökkäyssota olivat ne tekijät, joiden vuoksi Ruotsi ja Suomi päättivät hakea Nato-jäsenyyttä. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet lisäävät huomattavasti sekä Pohjois-Euroopan että koko liittokunnan turvallisuutta.”

Julkilausumassa todetaan myös, että maat tekevät tiivistä puolustusyhteistyötä niin maalla, merellä kuin ilmassakin ja jatkavat yhteistyön syventämistä laajamittaisten harjoitusten avulla.

Tilaisuuteen osallistuivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Mikko Savola, Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson sekä Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt ja puolustusministeri Bjørn Arild Gram.

Tapaaminen oli jatkoa presidentti Niinistön vuonna 2019 Kultarannassa aloittamalle tiivistetylle yhteydenpidolle Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Presidentti Niinistö, pääministeri Kristersson ja pääministeri Gahr Støre yhteiskuvassa Suomen, Ruotsin ja Norjan ulkoministereiden ja puolustusministereiden kanssa Harpsundissa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia