Presidentti Niinistö Iissä, Sodankylässä ja Inarissa – esillä ilmasto, terveys ja saamelaisten asema

Iin uuteen liikuntakeskukseen oli saapunut paljon kuntalaisia. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa 5.-6. maaliskuuta 2020.

Matka alkoi Iistä, jossa presidentti Niinistö tapasi kunnan edustajia ja paikallisia koululaisia. Iin ajankohtaisten asioiden lisäksi keskusteluissa painottui Iin kansainvälistäkin huomiota saanut ja palkintoja niittänyt ilmastotyö. Kunta muun muassa tavoittelee hiilineutraaliutta ja jätteettömyyttä vuoteen 2050 mennessä.

Myöhemmin tavatessaan kuntalaisia Iin uudessa liikuntakeskuksessa presidentti Niinistö kertoi vaikuttuneensa Iin tavasta tehdä ilmastotekoja luomalla siitä kestävää elintapaa. ”Eiväthän ilmastonmuutos, jätehuolto tai ruuan hävikin torjuminen ole mitään salatiedettä. Ne ovat ihan tavallisen elämän järjen käyttöä”, hän totesi.

Keskustelua Iin kunnan edustajien ja paikallisten koululaisten kanssa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Ympäristön muutoksen seurantaa tarkoin mittauksin

Iistä presidentti Niinistön matka jatkui Sodankylään, missä ensimmäisenä ohjelmassa oli vierailu Sodankylän avaruuskampuksella. Professori Eija Tanskasen johdolla presidentti Niinistö tutustui Sodankylän geofysiikan observatorion uuteen avaruuden tilannekuvahuoneeseen sekä kuuli observatorion tehtävistä liittyen esimerkiksi geouhkiin ja GPS-häiriöihin.

Sodankylän geofysiikan observatorion toimintaan tutustumassa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Avaruuskampuksella presidentti Niinistölle esiteltiin myös samoissa tiloissa toimivan Arktisen avaruuskeskuksen toimintaa. Avaruuskeskuksen päällikkö Jyri Heilimo kertoi, että keskuksessa tuotetaan satelliittipohjaisia mittaustietoja aina maanpinnan alapuolelta yläilmakehään saakka.

Oulun yliopiston alainen Sodankylän geofysiikan observatorio ja Ilmatieteenlaitoksen Arktinen avaruuskeskus tekevät tiivistä yhteistyötä ja tutkivat esimerkiksi avaruussääilmiöiden kuten revontulten vaikutuksia ilmakehään.

Lisäksi presidentti Niinistö tapasi kunnan edustajia ja keskusteli heidän kanssaan Sodankylän ajankohtaisista asioista.

Puhetta terveydestä ja hyvinvoinnista

Iltapäivällä ohjelmassa oli Sodankylän uuden hyvinvointikeskuksen Sopukan vihkiäiset, jonka jälkeen Sopukan työntekijät esittelivät presidentti Niinistölle keskuksen toimintoja ja tiloja. Sopukkaan on keskitetty sekä perusterveyden- että sosiaalihuollon palvelut.

Sodankylän kuntalaisia tavatessaan presidentti Niinistö nosti esille myös viimeisimmän koronavirustilanteen. Presidentin mukaan Suomessa ilmiö on tällä hetkellä marginaalinen, mutta tilanne voi myös muuttua. ”Meidän pitää ottaa vakavasti kaikki ohjeet ja neuvot, joita Suomen terveydenhuolto jakaa”, hän totesi hyvinvointikeskuksen pihalla.

Vakavista aiheista huolimatta presidentti Niinistö korosti myös tarvetta miettiä hyviä asioita ja uutisia – onhan Suomi monissa hyvää mittaavissa tilastoissa aina vähintään kärkisijoilla. ”Sanotaan, että ennen oli kaikki paremmin, mutta mahtaakohan se pitää alkuunkaan paikkaansa. Kyllä vähän vaikuttaa siltä, että taitaa tulevaisuudessa olla asiat vielä paremmin. Me voimme kuitenkin tehdä vielä paljon enemmän, että näillä nuoremmilla olisi se entistäkin valoisampi tulevaisuus”, presidentti Niinistö sanoi.

Terveisiä presidentille! Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Painavaa asiaa ilmastonmuutoksesta, saamelaisten asemasta ja vihapuheesta Inarissa

Perjantaina 6. maaliskuuta presidentti Niinistö jatkoi vierailuaan Lemmenjoelle Inariin, missä hän tapasi Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen ja Inarin kunnan edustajia. Myöhemmin medialle presidentti Niinistö totesi, että keskusteluissa nousi esille paljon tärkeitä asioita kuten ilmastonmuutos, saamelaisten asema ja vihapuhe: ”Kaikki mikä liittyy ilmastonmuutokseen askarruttaa täällä kovasti, se on täysin ymmärrettävää. Erityisesti Saamelaiskäräjillä on toivomusta päästä vaikuttamaan ilmastopaneelien kautta.”

Lisäksi keskustelua käytiin vihapuheesta, joiden kohteena vähemmistöryhmät yhä useammin ovat. ”Esille tuli vihapuheet, jotka kohdistuvat myös saamelaisiin. Sehän on kansantauti tänä päivänä, tai kansojenkin tauti. Monet, jotka taitavat olla eniten tyytymättömiä omaan itseensä, pyrkivät sitten purkamaan sitä meihin muihin”, presidentti Niinistö sanoi.

Keskustelujen jälkeen Palton tilan isäntä, poromies Heikki Paltto perheineen esitteli presidentti Niinistölle vielä poronhoitoelinkeinoa Lemmenjoen kansallispuiston upeissa maisemissa. Vierailun päätti Palton suvun yli 150 vuoden ikäinen joiku Nils-Heikki Palton esittämänä.

Presidentti Niinistö tutustui saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon Lemmenjoella. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia