Presidentti Niinistö Maailman lehdistönvapauden päivänä: Ilmaisunvapaus demokraattisten yhteiskuntien ydin

Presidentti Niinistö ja Unescon pääjohtajan Irina Bokovan. Kuva: Katarina Koch/Opetusministeriö

Presidentti Niinistö ja Unescon pääjohtaja Irina Bokova tapasivat 3. toukokuuta. Kuva: Katarina Koch/Opetus- ja kultuuriministeriö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Maailman lehdistönvapauden päivän palkinnonjakotilaisuuteen tiistaina 3. toukokuuta. Puheenvuorossaan presidentti Niinistö painotti ilmaisunvapauden olevan demokraattisten yhteiskuntien ytimessä.

”Ilmaisunvapauteen, kuten kaikkiin vapauksiin, sisältyy myös vastuu. Se kulkee käsi kädessä rehellisyyden ja totuuden kanssa. Sananvapautta ei saa käyttää väärin, eikä vihapuhetta pidä suvaita”, presidentti Niinistö sanoi. 

Presidentti Niinistön mukaan ilmaisunvapaus ja lehdistövapaus ovat myös tärkeä osa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoa. Suomi painottaa erityisesti naisten ja haavoittuvimmissa asemassa olevien väestöryhmien asemaa sekä korkeatasoisen koulutuksen ja ilmaisunvapauden välistä yhteyttä. ”Koulutus lisää medialukutaitoa ja tarjoaa mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen”, presidentti sanoi.

Tiistain tilaisuudessa kansainvälinen lehdistönvapauspalkinto eli YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon Guillermo Cano -palkinto myönnettiin azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Ismayilovalle. Palkinnon vastaanottivat vankilassa olevan Ismayilovan puolesta hänen äitinsä ja sisarensa.

Helsingissä 3.-4. toukokuuta järjestettävä Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtuma (World Press Freedom Day) on kerännyt paikalle yli 1 100 toimittajaa ja media-alan ammattilaista yli sadasta maasta. Presidentti Niinistö on tapahtuman suojelija. Tilaisuus järjestetään nyt 25. kerran ja ensi kertaa Pohjoismaassa. Tapahtuma juhlistaa samalla pohjoismaisen painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlaa. Anders Chydeniuksen ajama asetus oli maailman ensimmäinen lehdistönvapauslaki. 

Suomi on ollut kansainvälisessä lehdistönvapausvertailussa kärkipaikalla useita vuosia peräkkäin. Presidentti Niinistön mukaan tähän ovat vaikuttaneet mm. viranomaisten asiakirjojen julkisuus, lähdesuoja sekä pyrkimys tarjota nopeat tietoliikenneyhteydet kaikille. ”Toimittajien suojelun on oltava keskeinen prioriteetti. Haluamme nähdä, että toimittajilla on mahdollisuus työskennellä ilman riskiä joutua vainotuksi ja ilman että heidän tarvitsee pelätä oman tai perheensä turvallisuuden puolesta”, presidentti Niinistö sanoi.   

Tapahtuman yhteydessä presidentti Niinistöllä oli myös tapaaminen Unescon pääjohtajan Irina Bokovan kanssa. Presidentti ja pääjohtaja keskustelivat mm. lehdistön- ja ilmaisunvapauden merkityksestä konfliktien ratkaisussa sekä vihapuheen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden ehkäisystä. Lisäksi esillä oli YK:n uudistaminen ja ajankohtaiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymykset. 

Presidentti Niinistö ja Elmira Ismayilova (vas.), Unescon Guillermo Cano -palkinnon saaneen journalistin Khadija Ismayilovan äiti, joka vastaanotti palkinnon. Hannele Kauppinen / Youth Newsroom

Presidentti Niinistö ja Elmira Ismayilova (vas.), Unescon Guillermo Cano -palkinnon saaneen journalistin Khadija Ismayilovan äiti, joka vastaanotti palkinnon.

Presidentti Niinistö käytti puheenvuoron palkinnonjakotilaisuudessa. Kuva: Hannele Kauppinen / Youth Newsroom

Presidentti Niinistö käytti puheenvuoron palkinnonjakotilaisuudessa. Kuva: Hannele Kauppinen / Youth Newsroom