Presidentti Niinistö peräsi uudenvuodenpuheessa oikeudentuntoa ja eheyttä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan 1.1.2013 Suomen kansalta oikeudentuntoa ja eheyttä vaikeuksien voittamiseksi. ”Eheyden voima on vaikeuksien voittamisen voimaa. Meillä on siitä kokemuksia, paljon nykyistä vaikeammista on selvitty. Onko tämä perisuomalainen hyvä jotenkin muuntumassa? Entäpä jos ratkaisevin rakennemuutos onkin arvojemme rakenteessa?” presidentti pohdiskeli.

Presidentti Niinistö varoitti puheessaan itsekkyyden tai suoranaisen ahneuden noususta. ”Se on merkki oikeudentunnon kuihtumisesta; ei tehdäkään välttämättä niin, kuin oikealta tuntuu, vaan niin, miten saa itselleen eniten hyötyä. Sillä asenteella yhteisöstä katoaa luottamus. Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ennemminkin ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä.”

Presidentti Niinistön mukaan työ on aina ollut suomalaiselle tärkeä asia, niin toimeentulon lähteenä kuin elämän arvonakin. ”Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.”

Rohkeutta päättäjille

Presidentti Niinistön mukaan nykytilanne on hämmentävä, koska talouden hallinta ei enää ole vain omissa käsissämme, eikä kenelläkään ole täyttä varmuutta kehityksen tulevasta suunnasta.

”Meillä on lausuttu paljon vakavia varoituksen sanoja, aiheellisestikin. Nuo viestit ovat varmasti myös hämmentäneet lisää: samalla kun pelätään lisääntyvää työttömyyttä, niin ennustetaan tulevaa pulaa työn tekijöistä. Tai kun vaaditaan menoleikkauksia, niin toivotaan myös lisäkulutusta tulevan kasvun alustaksi.”

Presidentti Niinistön mukaan Suomella on nykytilanteessa kaksi osin päällekkäistä ja osin ristikkäistä ongelmaa: ”Suomi velkaantuu, ehkei nopeammin, mutta kepeämmin kuin koskaan. Suomi ei ole koskaan ikääntynyt niin kuin nyt ja lähivuosien aikana. Ainoa yhteinen lääke näihin kahteen vaivaan on kasvu, eikä senkään varaan voi nyt tuudittautua. Siksi kumpikin vaiva vaatii myös omat vaikeasti nieltävät rohtonsa.”

”Käsillä on ratkaisujen aika. Kannustan hallituksen ja eduskunnan jäseniä rohkeuteen; pienimmän yhteisen nimittäjän etsiminen ei nyt riitä. Suomen kansa on harvoin rankaissut, usein kyllä palkinnut rohkeuden nähdä oikeudentuntoisesti oman etupiirinsä ulkopuolellekin”, presidentti Niinistö sanoi ja lisäsi, että myös työmarkkinajärjestöiltä odotetaan tässä tilanteessa paljon.

Ei äkillisiä ohjausliikkeitä

Maailman monien muutosten keskellä Suomen on presidentti Niinistön mukaan toimittava laaja-alaisesti, joustavasti ja joskus nopeastikin. Ulkopolitiikassa myös ennustettavuus ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä. ”Linjamme ei kaipaa iskusanoja eikä äkillisiä ohjausliikkeitä”, presidentti Niinistö painotti.

”Etenemme toiminnan ja yhteistyön kautta. Panostamme vahvasti naapuruussuhteisiin, mutta myös siitä etäämmälle”, presidentti Niinistö sanoi. Hän mainitsi erikseen pohjoismaisen yhteistyön, joka on laajentunut myös puolustukseen, sekä arktisella alueella avautuneet talouden mahdollisuudet.

Presidentti Niinistön mielestä suomalaisuus ei saa olla mikään sulku. ”Meidän tulee pitää Suomi avoimena maailmalle: auttamaan, kehittämään kestävästi, käymään kauppaa, rakentamaan rauhaa ja solmimaan suhteita. Meidän ei kuitenkaan kannata julistautua kaiken paremmin tietäjäksi ja osaajaksi. Sellaisille ei liiemmin ole kysyntää, mutta torjuntaa sitäkin enemmän. Meille luontevampaa on edistää auliisti hyvää ja olla toimivien ratkaisujen kanssaetsijä. Sekä kahden- että monenvälisesti”, presidentti Niinistö linjasi.

Presidentti muistutti myös globaaleista taloussuhteista. ”Leipämme on pieninä palasina maailmalla ja sieltä se on meidän myös haettava. Siksi vahvistammekin ulkopolitiikkamme taloudellista ulottuvuutta. Tavoitteena on kaikin keinoin tukea suomalaisten yritysten ja yrittäjien kansainvälistä pärjäämistä. Aivan yhtä tärkeää on edistää Suomeen suuntautuvia investointeja. Tämän kaiken tarkoituksena on maksimoida suomalainen työ, johon hyvinvointimme yksin nojaa”, presidentti Niinistö sanoi.