Presidentti Niinistö vierailulla Yhdysvalloissa: Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Yhdysvalloissa 6.–10. maaliskuuta 2023. Ulko- ja turvallisuuspoliittisten aiheiden lisäksi matkalla painottui talous- ja teknologiayhteistyön tiivistäminen. Vierailu Yhdysvaltain länsirannikolla oli ensimmäinen Suomen valtionpäämieheltä kymmeniin vuosiin. Washington DC:ssä presidentti Niinistö tapasi myös Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin.

Ohjelma Washington DC:ssä ajoittui torstaille 9. maaliskuuta. Presidentti Niinistö tapasi presidentti Bidenin Valkoisessa talossa kolmannen kerran hieman päälle vuoden sisään. Aloite tapaamiselle tuli Valkoisesta talosta.

”Keskustelimme presidentti Bidenin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä”, presidentti Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen suomalaismedialle. ”Yhdysvallat on tukenut meitä ja tukee edelleen vahvasti tässä jäsenyyshankkeessamme.” Presidentti Niinistö kuvasi keskustelua tärkeäksi.

Nato-kysymyksen ja Ukrainan tukemisen lisäksi esillä Washington DC:ssä oli laajempi globaali kehitys ja suurvaltakilpailu. ”Kasvavassa määrin on syntymässä globaalia jännitettä tavallaan kahden osapuolen, voisi sanoa läntisen ajattelun ja itäisen ajattelun välille. Ne ovat piirteitä, joita on syytä tarkastaa ja aika tarkoin myöskin miettiä, mihin ne johtavat, mihin ne eivät saisi johtaa ja mitä voidaan tehdä sen asian eteen”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Bidenin lisäksi Niinistö kävi Washingtonissa keskusteluja useiden muiden poliittisten päättäjien kanssa. Senaatin ulkoasiainkomitean puhemiehen Bob Menendezin tapaamisessa olivat esillä Ukraina, turvallisuus ja Nato. Edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn tapaamisessa keskusteltiin näiden aiheiden lisäksi myös taloudesta sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä suhteesta.

Päivän aikana presidentti Niinistö tapasi myös muun muassa edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean puhemiehen Michael McCaulin, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvonantajan Jake Sullivanin ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin. Lisäksi hän puhui Suomen Washingtonin suurlähetystön järjestämässä puolustusteollisuutta ja murrosteknologioita käsittelevässä tilaisuudessa.

Vierailu alkoi länsirannikolta

Presidentti Niinistön vierailu alkoi maanantaina 6. maaliskuuta länsirannikolta Washingtonin osavaltiosta. Siellä hän tapasi kuvernöörin Jay Insleen ja puhui osavaltion senaatin ja edustajainhuoneen yhteisistunnossa ensimmäisenä ulkomaisena valtionpäämiehenä historiassa. Presidentin puheen aiheena oli transatlanttinen yhteistyö turvallisuuden, teknologian ja talouden aloilla.

Puheessaan presidentti Niinistö totesi geopoliittisen tilanteen lähentäneen Suomea ja Yhdysvaltoja entisestään: ”Vahvistamme nyt suhteitamme muun muassa puolustuksen, kaupan, teknologian ja energiaturvallisuuden aloilla. Ja pian voimme kutsua toisiamme liittolaisiksi.” Presidentin mukaan suurempien haasteiden edessä on yhä tärkeämpää kohdata ne yhdessä. ”Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa.”

Puheessaan presidentti Niinistö korosti, ettei Suomi ole koskaan pitänyt turvallisuuttaan itsestäänselvyytenä. ”Olemme pitäneet kiinni asevelvollisuudesta ja panostaneet johdonmukaisesti kansalliseen puolustukseemme. Vuonna 2021 teimme päätöksen 64 F-35 hävittäjän hankkimisesta. Se on paljon pienelle maalle. Näin ollen Suomen Nato-jäsenyys ei ainoastaan maksimoi omaa turvallisuuttamme. Olemme vahvasti edistämässä koko liittokunnan turvallisuutta.”

Presidentti otti esille myös Suomen kumppanuudet yhdysvaltalaisten osavaltioiden kanssa, jotka ovat yhä tärkeämpi osa kahdenvälistä yhteistyötä. Washingtonin osavaltion kanssa Suomi edistää yhteistyötä etenkin vihreän siirtymän ja huipputeknologian aloilla. ”Vihreän teknologian maailmanlaajuiset markkinat kasvavat nopeasti ja tarjoavat mahdollisuuksia kaltaisillemme edelläkävijöille”, hän sanoi.

Presidentin ohjelmassa ensimmäisenä päivänä oli lisäksi vierailu Microsoftin ja Amazonin päämajoilla sekä turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus National Nordic Museumissa.

Kaliforniassa esillä turvallisuuspolitiikka, suurvaltakilpailu ja teknologiayhteistyö

Tiistaina 7. maaliskuuta presidentti Niinistö osallistui Palo Altossa Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun, jonka aiheina olivat turvallisuuspolitiikka, suurvaltakilpailu ja uudet teknologiat.

Tilaisuudessa presidentti Niinistö muistutti yleisöä, että ”autoritääristen maiden johtajat eivät ymmärrä, että demokratioissa ihmisillä on oma mielipide, ja nämä mielipiteet vaikuttavat politiikkaan.”

Uusiin teknologioihin liittyen presidentti Niinistö totesi, että yksityisellä ja julkisella sektorilla on yhtenevät intressit turvallisuuden suhteen. Teknologiakilpailun kiihtyessä onkin ratkaisevaa, että julkinen sektori ja yritykset tekevät yhteistyötä.

Paikalla olleet opiskelijat olivat kiinnostuneita kuulemaan Venäjän hyökkäyssodan lisäksi esimerkiksi arktisen alueen merkityksestä.

Myöhemmin päivällä presidentti Niinistö tapasi Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin ja varakuvernöörin Eleni Kounalakisin. Keskustelussa esillä olivat erityisesti turvallisuus ja teknologia. Suomi ja Kalifornia ovat edelläkävijöitä digitaalisessa siirtymässä ja ilmastopolitiikassa. Presidentti ja kuvernööri pitivät tärkeänä yhteistyön tiivistämistä yhteisiin haasteisiin vastaamiseksi.

Presidentin päivän ohjelmassa oli lisäksi aamiaiskeskustelu pohjoismaisista ratkaisuista globaaleihin haasteisiin. Aamiaistilaisuuteen osallistuivat muun muassa edustajainhuoneen entinen puhemies Nancy Pelosi ja San Franciscon pormestari London Breed. Lisäksi presidentti piti puheenvuoron pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevässä Bifrost-innovaatiotapahtumassa.

Norfolkissa esillä transatlanttinen turvallisuusyhteistyö

Perjantaina 10. maaliskuuta presidentti Niinistön ohjelmassa olivat vielä käynnit Yhdysvaltain laivaston lentotukialus USS Dwight D. Eisenhowerilla ja Naton transformaatioesikunnassa Norfolkissa.

Lentotukialuksella sen vaikuttavan toiminnan esittelyn lisäksi presidentti Niinistö kävi keskusteluita Natosta ja transatlanttisesta turvallisuusyhteistyöstä laivastoministeri Carlos del Toron ja Naton yhteisoperaatioesikunta Norfolkin komentajan vara-amiraali Daniel Dwyerin kanssa.

Norfolkissa presidentillä oli tapaaminen Naton transformaatioesikunnan komentajan kenraali Philippe Lavignen kanssa. Kenraali Lavigne esitteli presidentille transformaatioesikunnan toimintaa. Lisäksi esillä oli ajankohtainen turvallisuustilanne ja Suomen Nato-jäsenyys. Virginian kuvernööri Glenn Youngkinin kanssa keskustelunaiheet ulottuivat globaalista geopolitiikasta kahdenväliseen yhteistyöhön Virginian kanssa.

Presidentti Niinistön seurueeseen Yhdysvalloissa kuului yritysvaltuuskunta, jossa oli edustajia laajasti elinkeinoelämän eri aloilta. Yhdysvallat kuuluu Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin ja sen merkitys on vahvassa kasvussa.

Presidentti Niinistö näki yritysten läsnäololla myös kaupankäyntiä suuremman merkityksen: ”Meidän keskeiset haasteemme – turvallisuushaaste, ympäristöhaaste, ilmastonmuutos – ovat tänä päivänä hyvin teknologiapitoisia, ainakin jos me ajattelemme ratkaisumalleja. Ja silloin päädytään väistämättä ajattelemaan niin, että yksityisen sektorin ja julkisen sektorin intressit lähestyvät toisiaan.”