Presidentti Niinistö: Yhteiskunnan eheys Suomen parhaita kilpailuvaltteja

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Suomalaisen yhteiskunnan parhaita kilpailuvaltteja on yhteiskunnallinen eheytemme, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä kevätseminaarissa keskiviikkona 20. toukokuuta. ”Eheyden sanoma on sellainen, joka on vahvasti – uskon niin – hallitusneuvottelijoiden pöydällä. Minä toivon kovasti, että se olisi teidänkin pöydällänne”, presidentti sanoi seminaariin kokoontuneille talousvaikuttajille.

Jos eheydestä aiotaan pitää kiinni, tarvitaan pidättyväistä ja jossain määrin myös luopuvaa ajattelua. ”Meidän täytyy osata antaa siihen myös esimerkkiä”, presidentti totesi.

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa on presidentin mukaan ”härkää tartuttu sarvista” tiukemmin kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. ”Toivottavasti ote sitten pitää. Sitähän me kaikki varmasti toivomme.”

Geopolitiikka on tullut takaisin

Puheessaan presidentti Niinistö käsitteli laajasti geopolitiikkaa, talouden kehitystä ja globalisaatiota. Vain vähän aikaa sitten ajateltiin, että keskinäisriippuvuuden maailma on merkityksellisempää kuin perinteiset ulkosuhteet, presidentti sanoi. 

”Ajattelimme niinkin, että keskinäinen kauppa, investoinnit ja läheiset taloussuhteet lähentävät kansakuntia toisiinsa. Toisin sanoen, ovat myöskin rauhan tekijöitä”. Presidentti Niinistö muisteli itsekin käyttäneensä ilmaisua ”kolmas maailmansota käydään ei asein vaan markkinatalouden keinoin”.

”Nyt näyttää vähän siltä, että nämä ajatukset eivät ole todellakaan toteutuneet”, presidentti totesi. ”Olemme tulleet tilanteeseen, jossa on perusteltua sanoa, että geopolitiikka on tullut takaisin. Jos 20 vuotta sitten kuviteltiin, että talous ohjailisi geopolitiikkaa, niin tänä päivänä geopolitiikka alkaa ohjailla taloutta”.

Myös eurooppalainen tilanne on muuttunut radikaalisti kymmenen vuoden aikana. ”Euroopan ei enää kannata edes yrittää ekspansiivistä arvovientiä, vaan me joudumme defensiivisesti suojelemaan omia arvojamme ulkoisilta vaikutuksilta. Sekin on valtavan suuri muutos. Jos tähän sitten lisää kaiken sen, jota hybridisodankäynti saattaa tuoda tullessaan, niin ollaan todella uudessa tilanteessa.”

Maailmalla on nähtävissä presidentti Niinistön mukaan yhdentymisen sijaan ryhmittymisen kehittymistä, kuten BRICS-maat, Shanghai-ryhmä, TTIP-sopimuksen osapuolet sekä öljymaat. Kaikilla on selvä taloudellinen, mutta myös geopoliittinen ulottuvuus. Presidentin mukaan näihin ilmiöihin liittyy myös protektionismin ja kansallisten painotteiden kasvaminen.

Ilmastonmuutos yhteinen vihollinen

Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan myös ilmastonmuutosta, jonka torjuminen voi yhdistää ja luoda uutta kasvua cleantech-osaamiselle. ”Kun tarpeeksi moni ihminen huomaa tarpeeksi huolestuttavia ilmiöitä, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta, niin siinä saattaisi löytyä sellainen ’yhteinen vihollinen’.”

Elinkeinoelämän keskusliiton kevätseminaarissa puhuivat myös EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.