Presidentti Niinistö YK-suurlähettiläille: Suomella paljon tarjottavaa kansainväliselle yhteisölle

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaTasavallan presidentti Sauli Niinistö ja 28 maan YK-suurlähettiläät yhteiskuvassa Presidentinlinnan Valtiosalissa Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Suomi on sitoutunut Yhdistyneisiin kansakuntiin ja yhteiseen turvallisuuteen, mistä kertoo se, että pyrimme YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi kaudelle 2013–2014”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina 31. toukokuuta 2012. Presidentti Niinistö isännöi Presidentinlinnassa vastaanottoa 28 maan YK-suurlähettiläille. New Yorkissa toimivat suurlähettiläät osallistuvat Helsingissä ulkoministeriön järjestämään kolmipäiväiseen YK:n rauhanturvatoiminnan haasteita käsittelevään seminaariin.

”Uskomme, että meillä on paljon tarjottavaa kansainväliselle yhteisölle. Vaihtuvana jäsenenä toisimme turvallisuusneuvoston neuvotteluihin pienen, pystyvän ja omistautuneen jäsenvaltion näkökulman”, presidentti Niinistö sanoi. Suomi tukee Yhdistyneitä kansakuntia vankkumatta sekä sanoin että teoin. ”Meille YK on maailmanlaajuisen monenvälisen järjestelmän ja yhteistyön kulmakivi. Maailmanlaajuisessa turvallisuusjärjestelmässä sillä on ylin määräysvalta.”

50 000 suomalaista rauhanturvaajaa

Suomi liittyi YK:n jäseneksi vuonna 1955. Sen jälkeen noin 50 000 suomalaista rauhanturvaajaa on osallistunut kolmeenkymmeneen YK:n omaan tai sen valtuuttamaan operaatioon.

”Osallistumalla rauhanoperaatioihin Suomi haluaa luoda olosuhteita jälleenrakentamiselle ja kehitykselle. Siksi Suomi onkin viime vuosina kiinnittänyt entistä enemmän huomiota siviilikriisinhallintaan”, presidentti Niinistö sanoi. ”Voimakeinoilla ei voida luoda rauhaa vaan ainoastaan olosuhteet, joissa rauha voidaan rakentaa”, hän siteerasi vuosituhannen vaihteessa julkaistua YK:n Brahimi-raporttia.

Presidentti Niinistön mukaan turvallisuusneuvostossa Suomi jatkaisi työtä ennaltaehkäisevän diplomatian ja rauhanvälityksen hyväksi. ”Pyrkisimme vahvistamaan naisten asemaa konfliktien ennaltaehkäisyssä ja rauhan rakentamisessa käänteentekevän Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman 1325 hengessä”.

Presidentti Niinistö kertoo YK-lähettiläille näkemyksiään. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Niinistö kertoo näkemyksiään YK-suurlähettiläille. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia