Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa: Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui YK:n ilmastokokoukseen 1.–2. marraskuuta 2021 Glasgow’ssa Isossa-Britanniassa.

Presidentti Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron ilmastokokouksen valtionpäämiestason huippukokouksessa tiistaina 2. marraskuuta. Lisäksi hän oli yksi pääpuhujista metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa valtionpäämiesten kokouksessa, jossa julkistettiin Glasgow’n ilmastokokouksen metsäjulistus.

Kansallisessa ilmastokokouspuheenvuorossaan presidentti Niinistö totesi, että Pariisin ilmastosopimus oli historiallinen virstanpylväs ja paljon on jo tehty ilmastonmuutoksen torjumiseksi. ”Mutta olemme saavuttaneet pisteen, jossa sitoumukset eivät yksin enää riitä. Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain kunnes alamme toimia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme.”

Presidentin mukaan riittävän ilmastorahoituksen takaaminen onkin ratkaisevan tärkeää. Suomi arktisena maana on myös erityisen huolissaan nopeasti lämpenevästä arktisesta alueesta. ”Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentämisellä on olennainen merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiselle arktisilla seuduilla.”

Metsät keskiössä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa

Ilmastokokouksen puheenvuoroissaan presidentti Niinistö korosti myös, kuinka hiilinieluista on pidettävä huolta, sillä ilman niitä mitkään päästövähennystoimet eivät ole riittäviä. Glasgow’ssa ilmastokokouksen metsä- ja maankäyttösektorin julistuksessa yli sata maata sitoutuivatkin lopettamaan metsäkadon vuoteen 2030 mennessä.

Metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa kokouksessa presidentti Niinistö toi esille, kuinka Suomen esimerkki osoittaa, että voimme hyödyntää metsiämme taloudellisesti samalla kun lisäämme myös niiden positiivisia ilmastovaikutuksia.

”Investoimme metsiimme myös tulevaisuudessa. Meillä on parhaillaan käynnissä 96 miljoonan euron ohjelma, jossa tutkitaan ja pilotoidaan toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi maankäyttösektorilla. Teemme myös yhteistyötä useiden muiden maiden kanssa selvittääksemme, kuinka metsien käyttö voisi hyödyttää sekä taloutta että ilmastoa.”

Metsäjulkistuksen lisäksi Suomi ilmoitti kokouksessa tukevansa Glasgow’n läpimurtosuunnitelmaa sekä maailmanlaajuista metaanisitoumusta.

Tärkeitä keskusteluja valtionjohtajien kesken

YK:n ilmastokokous kokosi Glasgow’hun tänä vuonna suuren määrän valtionjohtajia. Kokous tarjosikin erinomaiset puitteet kahdenvälisille keskusteluille päämiesten kesken. Presidentti Niinistön keskusteli kahden päivän aikana muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, Intian pääministeri Narendra Modin, Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin, Ranskan presidentti Emmanuel Macronin sekä useiden muiden valtionpäämiesten kanssa.

Ilmastokokous tuo valtioita yhteen vauhdittamaan toimia, joilla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet pyritään saavuttamaan. Se jatkuu Glasgow’ssa 12. marraskuuta saakka. Presidentti Niinistön johtamaan Suomen valtuuskuntaan kuuluu lisäksi muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.