Presidentti Niinistö YK:n yleiskokouksessa: Tavallisten ihmisten ajattelutavalla on iso rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa

Presidentti Niinistö tapasi YK:n pääsihteeri António Guterresin sunnuntaina 22. syyskuuta. UN Photo/Ariana Lindquist

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokouksen avajaisviikolle 22.–25. syyskuuta 2019. Tänä vuonna New Yorkissa oli esillä vahvasti muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta.

Haluamme johtaa esimerkillä

Maanantaina 23. syyskuuta presidentti Niinistö puhui YK:n pääsihteeri António Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa. Kokouksen tavoitteena oli nopeuttaa ja tehostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa.

Puheenvuorossaan presidentti Niinistö mainitsi Suomen nykyisten kansallisten ilmastotavoitteiden olevan maailman kunnianhimoisimpia. ”Hallituksemme on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Pian sen jälkeen aiomme ensimmäisenä teollisena taloutena muuttua hiilinegatiiviseksi. Rima on asetettu erittäin korkealle. Haluamme johtaa esimerkin voimalla.”

Huippukokouksen lisäksi presidentti Niinistö osallistui Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Chilen presidentti Sebastian Piñeran isännöimään COP25 Leaders Call for Climate Action -tapaamiseen.

Ilmastokriisi vaatii johtajia, ei pelkkiä seuraajia

YK:n yleiskokouksen avajaisviikko jatkui tiistaina maiden kansallisilla puheenvuoroilla. Presidentti Niinistö käsitteli puheenvuorossaan erityisesti luottamusta ja ilmastonmuutosta: ”Ilman luottamusta parhaatkaan instituutiot eivät pysty toteuttamaan tehtäväänsä. Ilman luottamusta instituutioihin meidän on vaikeampaa kyetä yhdessä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Ja ilman luottamusta kestävään tulevaisuuteen emme luota toisiimmekaan. Tämä noidankehä on katkaistava”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö totesi, että emme pysty enää välttämään ilmastokriisiä kokonaisuudessaan. ”Meidän kaikkien on nopeutettava ponnistuksiamme. Vähennettävä päästöjämme, lisättävä hiilinielujamme. Meillä ei ole varaa odottaa, että toiset lähtevät ensin liikkeelle. Ilmastokriisi vaatii johtajia, ei pelkkiä seuraajia.”

Tiistain ohjelmassa oli lisäksi muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimä vastaanotto.

Tavalliset ihmiset ja ajattelutavan muutos

Keskiviikko 25. syyskuuta alkoi Bloomberg Global Business Foorumilla, jossa presidentti Niinistö antoi ilmastonmuutosta koskevan haastattelun CNN:n toimittaja Kate Bolduanille. Haastattelussa hän korosti tavallisten ihmisten merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”Jos omassa käyttäytymisessämme otamme huomioon toimintamme vaikutukset ilmastoon, kannustamme samalla myös muita ajattelemaan samoin. Poliitikkona tiedän, kuinka hankala on tehdä vaikeita päätöksiä. Mutta jos se ajattelutapa ja tuki on taustalla, on päätöksenteko paljon helpompaa.”

Foorumin lisäksi presidentti Niinistö osallistui YK:n kestävän kehityksen huippukokoukseen ja toimi yhtenä puheenjohtajana sen toimenpiteitä käsittelevässä keskustelussa. Huippukokouksessa arvioitiin YK:n kestävän kehityksen ohjelman Agenda 2030:n toimeenpanon edistymistä.

Omassa avauspuheenvuorossaan presidentti Niinistö toi esille Suomen ja Chilen johtaman valtionvarainministerien ilmastokoalition ja sen roolin ilmastonmuutoksen ehkäisyssä ja kestävän kehityksen edistämisessä: ”Kun meillä on valtionvarainministerit mukana, alamme nähdä oikeaa muutosta.  Helsingin periaatteet auttavat meitä aikaansaamaan tarvitun systeemisen muutoksen.”

Lisäksi presidentti Niinistö nosti jälleen esille tavallisten ihmisten toiminnan merkityksen: ”Tavallisten ihmisten ajattelutapa on erittäin tärkeä. Mitä enemmän ihmiset sitoutuvat asiaan, sitä enemmän he sysäävät myös hallituksia ja parlamentteja olemaan aktiivisempia.”

Presidentti Niinistö toimi yhtenä puheenjohtajista YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen keskusteluissa. Kuva: Jouni Mölsä/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistön ohjelmassa oli avajaisviikon aikana lisäksi useita muita kahdenvälisiä tapaamisia muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterresin sekä UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcukan kanssa.

Presidentti Niinistö toimi YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskuntaan kuuluivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.