Presidentti Niinistön haastattelu Venäjästä ja Pohjoismaiden yhteistyöstä

Teksti: STT

Presidentti Sauli Niinistö, miten tulkitsette Venäjän ulkoministeriön sunnuntaista lausuntoa? Sisälsikö lausunto linjanmuutoksia?
– Lausunnossahan on oikeastaan kolmekin näkemystä. Väite siitä, että pohjoismainen puolustusyhteistyö olisi nyt asemoitumassa Venäjää vastaan, huoli Suomen ja Ruotsin lähentymisestä sotilasliitto Naton kanssa ja väite Pohjoismaiden pyrkimyksestä konfrontatiivisiin ratkaisuihin vastoin julkista mielipidettä.
– Kyllä nämä varmasti Venäjän perusajattelua heijastavat, eivätkä sillä tavoin ole uusia. Palautan mieleen kenraali Makarovin vierailun. Hänkin esitti epäilyjä mm. pohjoismaisen yhteistyön osalta. Olen tehnyt venäläisille selväksi, että kehitämme yhteistyötä pohjoismaiden, EU:n ja Nato-kumppanuuden puitteissa eli että me rakennamme puolustustamme kaikin mahdollisin tavoin niin kuin kaikki muutkin tekevät. Tähän venäläiset ovat tyytyneet. Nyt Venäjä palaa samoihin kysymyksiin ilmeisesti Pohjoismaiden puolustusministereiden artikkelin vuoksi.
– Siitä kannattaa aina lähteä, että jos Venäjälle haluaa itse viestejä lähettää, niin niitä voi paluupostissa tulla sitten takaisinpäin. Tämä ei ole mikään syy olla hiljaa, mutta vastausten tuloa ei ole syytä myöskään kummeksua tai niistä seinille hyppiä.

Oletteko käyneet puolustusministeri Carl Haglundin kanssa keskustelua pohjoismaisten ministereiden yhteiskirjoituksesta? Sisälsikö kirjoitus jotain uutta ja olisiko siitä ollut syytä käydä etukäteen keskustelua Suomen ulkopoliittisen johdon kanssa?
– Tekstissä on viestejä, joita olemme jo aiemmin todenneet. Suomi on mm. tuominnut Venäjän toimet Ukrainassa jo moneen kertaan eri yhteyksissä.
– On nähdäkseni väärintulkinta ajatella, että pohjoismainen yhteistyö jotenkin asettuisi Venäjän vastustajaksi. Ei ole perusteltua synnyttää kuvaa, että pitkään jatkuneen pohjoismaisen yhteistyön taustalla olisi korostetusti Venäjän uhka. Yhteistyön tavoitteena on tukea ja vahvistaa vakautta ja turvallisuutta, ei se suuntaudu ketään vastaan tai uhkaa ketään.
– Olisi ollut hyvä keskustella artikkelin sisällöstä etukäteen TP-UTVA:ssa, sillä se käsitteli selkeästi ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.

Oletteko olleet tai aiotteko olla yhteydessä Venäjän johtoon viime päivien käänteiden vuoksi?
– Ei erikseen tämän asian takia. Kohusta riippumatta suunnitelmissa on ollut jälleen olla yhteydessä presidentti Putiniin erityisesti Ukrainan ja yleispoliittisen tilanteen vuoksi. 
– On itsestään selvää kaikille, että Suomi päättää itse omista asioistaan.

Haastattelu julkaistu STT-Lehtikuvan luvalla. Teksti vapaasti tiedotusvälineiden käytettävissä.