Suomi 100: Presidenttipari Inarissa ja Tervolassa: Hymyileviä kasvoja ja tiiviimpää yhteistyötä

Presidenttipari tervehti lapsia ennen SuomiSápmi 100+100 -juhlaa Sajoksessa Inarissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidenttipari tervehti lapsia ennen SuomiSápmi 100+100 -juhlaa Sajoksessa Inarissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

”Aloitamme juhlavuoden maakuntavierailujen sarjan täältä Lapista, Inarista. Teemme sen hyvin mielellämme – siis lähteä etäältä, mutta kuitenkin niin läheltä. En muista nähneeni missään niin paljon hymyileviä kasvoja kuin täällä tänään. Tuo nuorempi väki, koululaiset ovat selkeästi onnellisia. Se on iso asia”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi vieraillessaan Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa maanantaina 6. helmikuuta 2017 Inarissa.

Presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion Lappiin Inariin ja Tervolaan 6. – 7. helmikuuta suuntautunut vierailu oli heidän ensimmäinen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tekemänsä maakuntamatka.

Tiiviimpää yhteistyötä valtion ja saamelaisten kesken

”Buori sámi álbmotbeaivvi!” – hyvää saamelaisten kansallispäivää! – toivotti presidentti Niinistö SuomiSápmi 100+100 -juhlassa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Kansallispäivän juuret ulottuvat sadan vuoden taakse, jolloin Trondheimissa Norjassa pidettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous. Juhlan järjestivät Saamelaisalueen koulutuskeskus sekä Inarin kunnan peruskoulut ja lukio.

”Euroopan unionin ainoana alkuperäiskansana saamelaiset ovat pitäneet esillä omia oikeuksiaan. Tässä työssä toivon, että yhteistyö Suomen valtion ja saamelaisten kesken vain tiivistyy. Että ymmärtäisimme toistemme näkökulmat, niiden erot ja yhteneväisyydet”, presidentti Niinistö totesi tervehdyksessään.

Presidentti lainasi puheessaan saamelaisen rap-artisti Ailu Vallen ajatuksia kahden kulttuurin välissä elämisestä ja sen haasteista.

”Ailu on todennut, että hänen musiikkiinsa ja ajatuksiinsa vaikuttaa kahden kulttuurin sisällä eläminen. Se on rikkaus, mutta tuo myös ristiriitoja. Hän on sekä onnekas että onneton, sillä kaksikulttuurisuus pakottaa näkemään asiat useammasta kuin yhdestä näkökulmasta”, presidentti Niinistö sanoi.

Juhlassa esiintynyt Ailu tarjosi presidentille vastavuoroisesti osallistumista rap-musiikin tekoon presidenttikauden jälkeen. Juhlassa oli rap-musiikin lisäksi lasten ja nuorten esittäminä niin musiikkiesityksiä, joikuja, runoja kuin tarinoitakin sekä suomeksi että saamen kielillä. Lisäksi kutsuvieraat pääsivät näkemään tanssiesityksiä sekä animaation saamelaismytologiasta.

Presidentti Niinistö kommentoikin saamelaiskulttuurin olevan elävää. ”Kulttuuriperintöä on vaalittu ja traditioita siirretty eteenpäin yhä uusille sukupolville. Ja tämän päivän poikkitaiteellinen saamelaiskulttuuri, josta (–) saamme täälläkin nauttia, on omaleimaista ja ajassa elävää. Se kukoistaa”, presidentti korosti.

Juhlan jälkeen presidenttipari vieraili Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa.

Ajankohtaiset saamelaisasiat keskusteluissa

Presidentti Niinistö tapasi Inarissa myös saamelaiskäräjien sekä Inarin kunnan edustajia ja keskusteli heidän kanssaan ajankohtaisista saamelaisasioista.

”On muutamia keskusteluaiheita, jotka ovat pitkään ja pysyvästi esillä. Eräs on tietysti saamelaiskäräjien lainsäädännön määritelmä siitä, kuka on saamelainen. Siitähän on pitkään keskusteltu toisten pohjoismaiden saamelaisten kokoontumisessa, haettu mallia siihen ja ymmärtääkseni keskusteltu valtioneuvoston kansliassa”, presidentti Niinistö kommentoi myöhemmin medialle.

”Myös kaivoslait ja ympäristölainsäädäntö tuntuvat askarruttavan ja on hyvin ymmärrettävää, että täällä ihmiset on hyvin kovin riippuvaisia siitä, miten heidän ympäristöään kohdellaan. Joten on hyvä, että tällaista keskustelua käydään. Toivottavasti löytyy ratkaisu”, presidentti Niinistö jatkoi.

Tarinoiden Inarista Kiilopään tunturille

Rouva Jenni Haukio tutustui Inarin kunnan pääkirjastossa Ivalossa Tarinoiden Inari –äänitearkistoon, jonka suojelijana hän toimii. Verkossa vapaasti kaikkien käytettävissä oleva arkisto sisältää tuhansia suullisia tarinoita, joiden keräämisessä inarilaiset ovat laajasti auttaneet. Paikalla tilaisuudessa oli myös 100-vuotias Hilda Kukkola, jota on haasteteltu elämänkokemuksistaan arkistoon.

”Tämä on aivan ainutlaatuinen hanke koko Suomessa. Toivottavasti tätä toimintamallin hyödynnettäisiin muuallakin. Perinnetiedon kokoaminen on todella arvokasta”, rouva Haukio totesi.

Presidenttipari pääsi myös tutustumaan Suomen Ladun toimintaan Kiilopään tunturikeskuksessa. Vierailun kantava keskustelunaihe oli, miten suomalaisia voi kannustaa liikkumaan. Presidenttipari pääsi itsekin kokeilemaan liikkumista lyhyellä lumikenkävaelluksella. Lumikengillä kierretyllä Vasapolulla päästiin tutustumaan myös Lapin luontoon, sillä matkan varrella näkyi niin riekon kuin kärpänkin jälkiä.

Tervolan kansalaistapaamisessa lämmin tunnelma

Presidenttiparin Lapin-matka jatkui Tervolassa tiistaina 7. helmikuuta. Lapinniemen koulukeskuksen sisäpihalle oli kerääntynyt lähemmäs tuhat ihmistä sylilapsista eläkeläisiin. Presidenttipari kiitti, että aivan kuten Inarissa myös Tervolassa tunnelma oli pikkupakkasessakin lämmin ja ihmiset olivat hyväntuulisia ja tulevaisuuteen uskovia.

Tapaamisessa pitämässään tervehdyksessä presidentti Niinistö onnitteli Tervolaa sen 150-vuotisesta taipaleesta. Presidentin mukaan tervolalaisilla on Suomen satavuotisjuhlan vuoksi tuplasyy juhlia.

”Kaikissa mittauksissa, jotka minun silmiini ovat sattuneet, Suomi on kymmenen parhaan joukossa. Me olemme maailman vakain maa. Me olemme aivan kärjessä niin osaamisessa, innovatiivisuudessa, onnellisuudessa, vaikka missä”, presidentti Niinistö muistutti Suomen vahvuuksista.

Lisäksi presidentti Niinistö painotti puheessaan ihmisten vastuuta toisistaan. Hänen mukaansa Suomen menestys perustuu pitkälti ihmisen vastuuntuntoon. Kaikilla on mahdollisuus ehkäistä syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

”Olisi hyvä tehdä silloin tällöin jotain pientä sen lähellä olevan ihmisen huomioimiseksi ja jopa auttamiseksi. Erityisesti tämä koskee nuorta väkeä. Nyt puhutaan koulukiusaamisesta ja sitä kautta tapahtuvasta syrjään työntämisestä”, presidentti Niinistö korosti.

Kansalaistapaamisen jälkeen presidentti Niinistö vieraili Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:ssä ja rouva Haukio puolestaan Vanhalan lammastilalla.

Kuvia

  Presidentti Niinistö tervehti saamelaiskäräjien edustajia Sajoksessa 6. helmikuuta. Kättelemässä saamelaiskäräjien I varapuheenjohtaja Heikki Paltto, jäsen Nilla Tapiola, ympäristösihteeri Anni-Helena Ruotsala, hallintopäällikkö jaSajoksen johtaja Pia Ruotsala Tapaamisessa olivat esillä ajankohtaiset saamelaisasiat. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Tapaamisessa Inarin kunnanjohtaja Pentti Tarvaisen, kunnanvaltuuston puheenjohtajan Anu Avaskarin ja Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin kanssa Sajoksen kirjastossa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Ennen Sajoksessa järjestettyä SuomiSápmi 100+100 -juhlaa presidenttipari tervehti Inarin koulujen oppilaita. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Ennen Sajoksessa järjestettyä SuomiSápmi 100+100 -juhlaa presidenttipari tervehti Inarin koulujen oppilaita. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Ennen Sajoksessa järjestettyä SuomiSápmi 100+100 -juhlaa presidenttipari tervehti Inarin koulujen oppilaita. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Saamenkieliset rap-artistit Ailu Valle ja Amoc räppäsivät SuomiSápmi 100+100 -juhlassa  kahden kulttuurin välissä elämisestä ja sen haasteista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 'Buori sámi álbmotbeaivvi!' – hyvää saamelaisten kansallispäivää! – toivotti presidentti Niinistö SuomiSápmi 100+100 -juhlassa. 'Kulttuuriperintöä on vaalittu ja traditioita siirretty eteenpäin yhä uusille sukupolville. Ja tämän päivän poikkitaiteellinen saamelaiskulttuuri,  on omaleimaista ja ajassa elävää', presidentti sanoi. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Saamelaisalueen koulutuskeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Veikko Guttorm ja lehtori Outi Länsman lahjoittivat puukon. Presidentti antoi vastineeksi vanhan tavan mukaan kolikon, 'jottei heistä tule vihamiehiä', Veikko Guttorm sanoi. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Sajoksen pihalla olleet porot saivat silitykset. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Maia Risten Aikio ja Eetu Kantola ojensivat rouva Jenni Haukiolle kukkakimpun Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan saavuttaessa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Rouva Haukio tervehtii Siidan pihalla vastassa olleita lapsia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Robert, 8 kuukautta, tervehti presidenttiä vanhempiensa kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Saamelaismuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Nils-Henrik Valkeapää esittelee Siidassa Raittijärven kylästä kertovaa valokuvanäyttelyä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Median haastattelussa Saamelaismuseo Siidassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Suomen Ladun toimintaa Kiilopään tunturikeskuksessa esittelivät puheenjohtaja Pekka T. Alanen (vas.) ja toiminnanjohtaja Eki Karlsson (oik.) Turvekammi Maahisessa keskusteltiin suomalaisten liikkumisesta ja siihen kannustamisesta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Lumikenkäilyä testaamassa Suomen Ladun toimintaan Kiilopään tunturikeskuksessa. Pääopas Pekka Kulha kertoo reitistä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Rouva Jenni Haukio tervehti Inarin pääkirjastossa 100-vuotiasta Hilda Kukkolaa. Kukkola on iältään vanhin henkilö, jota on haastateltu Tarinoiden Inari -äänitearkistoon. Rouva Haukion suojelema arkisto sisältää tuhansia inarilaisten tarinoita ja on verkossa kaikkien saatavilla. Kuva: Katja Keckman/Tasavallan presidentin kanslia  Ivalon laulumiehet esittivät rouva Haukiolle Martti Salon sävellyksen ja sanoituksen Inarinmaa Inarin pääkirjastossa. Kuva: Katja Keckman/Tasavallan presidentin kanslia
 Lapin maakuntamatkan toinen päivä alkoi kansalaistapaamisella Tervolassa. Lapinniemen koulukeskuksen sisäpihalle oli kerääntynyt lähemmäs tuhat ihmistä sylilapsista eläkeläisiin. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Tervehdyksessään presidentti Niinistö onnitteli Tervolaa 150-vuotisjuhlasta. 'Kaikissa mittauksissa, jotka minun silmiini ovat sattuneet, Suomi on kymmenen parhaan joukossa. Me olemme maailman vakain maa. Me olemme aivan kärjessä niin osaamisessa, innovatiivisuudessa, onnellisuudessa, vaikka missä.' Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Selfiet olivat Tervolassakin haluttuja. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
 Tervolalla on aihetta tuplajuhliin. Vuonna 2017 Tervola täyttää 150 vuotta ja Suomi 100 vuotta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Pikkupakkasessa kahvi maistui. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Vanhalan lammastilalla Tervolassa rouva Jenni Haukio pääsi tutustumaan suomenlampaisiin. Kuva: Katja Keckman/Tasavallan presidentin kanslia
 Vanhalan lammastilalla tehdään lampaiden villasta erilaisia käsitöitä. Yrittäjä Johanna Alamikkotervo kertoi, että tilan nettikaupan hittituote on jo monen vuoden ajan ollut aikuisten villahousut. Kuva: Katja Keckman/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö tutustui Tervolan Sahaan ja Höyläämöön. Omistajat Juha ja Lea Kokkonen isännöivät vierailua. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia  Sahan valvomossa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Sahalla järjestetyyn kahvihetkeen osallistui myös yrityksen 60 vuotta sitten perustanut sotaveteraani Mauno Vuokila, 98, joka on Tervolan kunnan vanhin asukas. Taustalla yrityksen työntekijöitä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia