Suomi 100: Presidenttipari juhlisti 100-vuotiasta Suomea Minneapolisissa

Kongressiedustaja Richard Nolan esitteli juhlapuheen pitäjän, Tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Kongressiedustaja Richard Nolan esitteli juhlapuheen pitäjän, Tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat perjantaina 22. syyskuuta Minneapolisissa amerikansuomalaisten FinnFest USA -juhlan päätapahtumaan, jossa juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea.

“Kuten tiedätte, Suomen itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Tiemme maailman menestyneimpien maiden joukkoon ei myöskään ollut helppo”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Haluan kiittää sitä sukupolvea, joka taisteli ja kärsi sodan aikana. Erityisesti haluan osoittaa kunnioitustani sotaveteraaneille uhrauksista, joita he tekivät suojellessaan Suomea. Ilman heitä emme olisi säilyttäneet itsenäisyyttämme”, hän jatkoi.

Presidentti Niinistön mielestä itsenäisyys on antanut Suomelle mahdollisuuden pitää kiinni länsimaisista ja pohjoismaisista arvoista ja demokratiasta. Myös sisua on tarvittu, jotta Suomi on noussut eri mittareilla maailman kärkimaiden joukkoon.

Monella minnesotalaisella suomalaisjuuret

Suomen suhde Minnesotaan on erityinen, sillä osavaltio on yksi merkittävimmistä suomalaisten muuttoalueista. Minnesotassa asuu nykyään noin 100 000 suomalaista alkuperää olevaa asukasta. Presidentti Niinistö sanoi arvostavansa erittäin paljon heidän myönteistä panosta Suomen puolesta.

“Te Amerikan suomalaiset edustatte Suomen kansan hienoimpia luonteenpiirteitä. Ahkeruudella ja halulla menestyä – joskus vastoin kaikkia odotuksia – te olette luoneet elämän ja taanneet paremman tulevaisuuden uudella mantereella. Olette luoneet hyvinvointia itsellenne mutta myös muille osana suurta kansakuntaa. Se ei varmasti ollut aina helppo tehtävä. Mutta te menestyitte ja löysitte paikkanne uudessa maailmassa”, presidentti Niinistö sanoi juhlaan osallistuneille sadoille ulkosuomalaisille.

“Samaan tapaan Suomikin haastavista lähtökohdista ja vastoinkäymisistä huolimatta on vakiinnuttanut paikkansa maailman kansakuntien joukossa. Suomi arvostaa erittäin paljon teitä ja panostanne. On vaikuttavaa nähdä, miten ylpeästi tuotte esiin suomalaisuutta ja suomalaisia juurianne. Tällä on minulle Suomen tasavallan presidenttinä suuri merkitys.”

Juhlapäivä päättyy konserttiin

FinnFest USA on Yhdysvalloissa toimiva yhdistys, joka järjestää vuosittaisen festivaalin juhlistaakseen Suomea, suomalaista Amerikkaa ja suomalaista kulttuuria. Yhdistys perustettiin vuonna 1983 Suomi-Seura ry:n aloitteesta ja ensimmäinen FinnFest pidettiin vuonna 1983 juuri Minneapolisissa. FinnFest USA on osa Suomi 100 -juhlien sarjaa, joita ulkosuomalaiset järjestävät tänä vuonna ympäri maailmaa.

Presidentti Sauli Niinistö jututti FinnFest USA -juhlan esiintyjiä takahuoneessa ennen pääjuhlan alkua. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Sauli Niinistö jututti FinnFest USA -juhlan esiintyjiä takahuoneessa ennen pääjuhlan alkua. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidenttipari päättää päivän juhlallisuudet pääkapellimestari Osmo Vänskän johtamaan Minnesotan orkesterin konserttiin, jossa soitetaan Ahon, Kuusiston ja Sibeliuksen musiikkia. Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin johtajana vuodesta 2003. Vänskä ja Minnesotan orkesteri voittivat vuoden parhaan orkesteriesityksen Grammy-palkinnon Sibeliuksen sinfonioista 1 ja 4.

Aiemmin päivällä presidentti Niinistö osallistui Minnesotan Economy Clubin tilaisuuteen.

Tasavallan presidentille kunniatohtorin arvonimi

Lauantaina 23. syyskuuta presidentti Niinistö vastaanottaa Minnesotan yliopiston oikeustieteen kunniatohtorinarvon, joka on Minnesotan yliopiston korkein myöntämä arvonimi. Tasavallan presidentille myönnettävällä kunniatohtorin arvonimellä kunnioitetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotta sekä lahjoitusta, jonka Suomen eduskunta antoi Minnesotan yliopistolle vuonna 1988 The Government of Finland/David and Nancy Speer -ohjelman perustamiseen. Ohjelma tutkii suomalaisten vaikutusta alueen kulttuuriin, politiikkaan ja yhteiskuntaan, rakentaa verkostoja suomalaisten ja yhdysvaltalaisten akateemikkojen välille sekä lisää kiinnostusta Suomea kohtaan.