Suomi 100: Tasavallan presidentille kunniatohtorin arvonimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaanotti lauantaina 23. syyskuuta Minnesotan yliopiston oikeustieteen kunniatohtorinarvon.

”Kiitän Minnesotan yliopistoa ja oikeustieteellistä tiedekuntaa tästä kunnianosoituksesta. Otan tämän arvonimen vastaan sekä tunnustuksena Suomelle että kannustuksena jatkaa työtämme yhteisen hyvän puolesta”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistölle myönnettävällä kunniatohtorin arvonimellä kunnioitetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotta sekä lahjoitusta, jonka Suomen eduskunta antoi Minnesotan yliopistolle vuonna 1988 The Government of Finland/David and Nancy Speer -ohjelman perustamiseen. Ohjelma tutkii suomalaisten vaikutusta alueen kulttuuriin, politiikkaan ja yhteiskuntaan, rakentaa verkostoja suomalaisten ja yhdysvaltalaisten akateemikkojen välille sekä lisää kiinnostusta Suomea kohtaan.

Oikeusvaltion puolesta on tehtävä työtä päivittäin

”Mielestäni yksi Suomen jatkuvan kehityksen tärkeimmistä lähtökohdista on ollut oikeusvaltion periaate – lain herruus. Abraham Lincolnin sanoja lainatakseni oikeusvaltio on olemassa vain kansan tahdosta ja kansaa varten. Toimiakseen asianmukaisesti se edellyttää kansalaisten aktiivista osallistumista”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö nosti esille kolme tekijää, jotka edistävät kansalaisten aktiivista osallistumista: tiedon avoimuus ja sananvapaus, korkeatasoinen ja tasa-arvoinen koulutus sekä tasavertaiset oikeudet osallistua täysimääräisesti poliittiseen prosessiin.

”Suomen oma kokemus todistaa, että demokratia yhdistettynä oikeusvaltioon on perusta, jolle toimiva yhteiskunta rakentuu. Vakauden, demokratian sekä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen vahvistaa rauhaa ja mahdollistaa kestävän kehityksen”, presidentti Niinistö sanoi.

”Riippumaton ja toimiva oikeuslaitos, johon ihmiset voivat luottaa, on oikeusvaltion ja vakaan yhteiskunnan edellytys. Demokraattista oikeusvaltiota ei voi olla ilman ihmisoikeuksia. Mutta tämä pätee myös toisin päin, sillä oikeuksien toteuttaminen edellyttää kansanvaltaa ja oikeusvaltiota. Periaatteet, joita pidämme itsestäänselvinä, eivät välttämättä ole sitä monissa muissa maissa. Tänä päivänä kohtaamme ongelmia jopa EU:ssa”, hän totesi.

Presidentti Niinistö muisteli myös parin viikon takaista keskusteluaan yhdysvaltalaisen kirjailijan Paul Austerin kanssa. Kirjailija oli todennut, että jos oikeutta ei ole jokaiselle, ei sitä ole kenellekään.

”Tämä on ajatus, jota meidän kaikkien on syytä pohtia. Minun mielestäni se osoittaa suunnan mutta kertoo myös, ettemme ole vielä perillä – työtä on vielä paljon”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidenttipari tapasi Amerikan suomalaisia Minnesotassa

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat Minnesotassa 21.–23. syyskuuta 2017 osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksia.