Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Supercellille, Vexvelle ja Ledilille

Palkitut yhteiskuvassa: Ledil Oy:n Tomi Kuntze (vas.), Joni Mäki ja Hannu Hukkanen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen sekä Vexven  hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nieminen, toimitusjohtaja Lasse Mannola ja business development director Jari Randell. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Palkitut yhteiskuvassa: Ledil Oy:n Tomi Kuntze (vas.), Joni Mäki ja Hannu Hukkanen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen sekä Vexven  hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nieminen, toimitusjohtaja Lasse Mannola ja business development director Jari Randell. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi vuoden 2013 kansainvälistymispalkinnot kolmelle yritykselle keskiviikkona 5. maaliskuuta 2014. Palkinnon saivat peliyritys Supercell, kaukolämpöventtiilejä valmistava Vexve ja led-valaisinoptiikkaan erikoistunut Ledil.

”Palkitut yritykset ovat pystyneet tunnistamaan kansainvälisten markkinoiden muutoksessa mahdollisuutensa, ja niiden varassa liiketoimintaa on voitu rakentaa ja kasvattaa kansainvälisesti”, presidentti Niinistö sanoi palkintojen jakotilaisuudessa Helsingin Musiikkitalolla. Presidentti Niinistön mukaan palkittuja yrityksiä yhdistävät suomalainen osaaminen, teknologia ja asiakaslähtöisyys. ”Yritykset ovat hyvä esimerkki siitä, että Suomi ei elä yhden toimialan varassa, vaan meillä on osaamista ja rohkeutta laaja-alaisesti, joka tarkoittaa myös laaja-alaisia mahdollisuuksia maailmalla.”

Presidentti Niinistön mukaan suomalainen työ ja yrittäjyys elävät keskellä muutosta, johon vaikuttavat mm. muuttuvat uudet teknologiat, automatisointi ja kiristyvä rahoitus. Muutoksiin sisältyy myös mahdollisuus: ”Suomen kiistattomat voimavarat ovat korkea koulutustaso ja vakaa kansallinen toimintaympäristö. Ne eivät ole vähäisiä tekijöitä. Meiltä löytyy monipuolista osaamista ja vakaa kasvuympäristö yrityksille. Eikä Suomessa ole rohkeuttakaan puuttunut, kun hihat on kerran kääritty ja toimeen tartuttu, niin myös jälkeä on tullut”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö muistutti pienten ja keskisuurten yritysten merkityksestä talouden taantumassa. Suomi kaipaa talouskasvua, mutta globaali kehitys ei ole suosinut vientivetoista taloutta.  ”Nyt näyttää siltä, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat onnistuneet reivaamaan suuntaansa uusissa talouksissa, ja valtaosa uusista työpaikoistamme on syntynyt juuri noilla sektoreilla. Taantumasta huolimatta ei-perinteiset teollisuuden alat ovat kasvaneet.”

Presidentti toivoi myös pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymisten jatkuvan. Suomen Yrittäjien yritysbarometrin mukaan vientiä harjoittaa tällä hetkellä 14 prosenttia kaikista pk-yrityksistä. ”Yrityksen pääsy ulkomaanmarkkinoille ei ole aivan pieni ponnistus, vaan vaatii sitkeää ja suunnitelmallista työtä. Toivon, että yritysten ja valtion yhteiset vientitoimet avaavat ovia vientimarkkinoille”, presidentti Niinistö sanoi.

Tasavallan presidentti valitsee vuosittain kansainvälistymispalkinnon saajat Finpron ja Suomalaisen Työn Liiton tekemien ehdotusten pohjalta. Tunnustus myönnetään Suomen kansantaloutta ja elinkeinoelämää hyödyttäneestä toiminnasta kansainvälisessä toimintaympäristössä ja palkinnon tarkoituksena on myös kannustaa suomalaisyrityksiä kansainvälistymisessä. Palkinnot jaettiin nyt 46. kerran.