Keitä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsutaan? Kenet voi ottaa aveciksi? Mikä on juhlavastaanoton pukukoodi? Entä kunniamerkit? Täältä voit lukea juhlavastaanotosta esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä.
Milloin vieraat saapuvat juhlaan? Onko kutsukortti oltava mukana?
- Kutsukorttiin merkitty aika, osoittaa arvioidun kättelyajan; vieraiden on hyvä olla paikalla 10 minuuttia ennen kyseistä aikaa.
- Ulko-ovet avataan ensimmäisille vieraille noin klo 18.30.
- Kutsukortti ja kuvallinen henkilötodistus tulee olla vierailla mukana.
- Lahjoja ei valitettavasti voi tuoda Linnaan.
- Presidentinlinnalla ei ole ajoneuvojen paikoitusmahdollisuutta.
Keitä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsutaan?
- Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on tasavallan presidentin ja hänen puolisonsa isännöimä tilaisuus, jonka vieraista he vuosittain päättävät.
- Kutsuttujen joukossa on kunniavieraina sotaveteraaneja ja lottia. Perinteisesti on kutsuttu myös mm. valtioneuvoston jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, piispoja, korkeakoulujen edustajia, korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitua diplomaattikuntaa.
- Kutsuvieraiden joukossa on myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä.
- Kutsutut ovat yli 18-vuotiaita.
Kenet voi ottaa aveciksi?
- Kutsu on aina henkilökohtainen, myös puolisolle. Kutsussa tulee näkyä sekä pääkutsutun että puolison nimi, jotta pääsee sisään.
- Jos olet saanut kutsun ja sinulla on puoliso, eikä hänen nimeään näy kutsussa, ota yhteyttä tasavallan presidentin kansliaan.
- Kutsuttu voi tarvittaessa ottaa mukaansa avustajan. Asia on sovittava kanslian kanssa erikseen. Myös avustaja tarvitsee kutsukortin.
Mikä on juhlavastaanoton pukukoodi? Entä kunniamerkit?
- Vastaanoton pukukoodina on juhlapuku eli pitkä iltapuku, kansallispuku, frakki, tumma puku tai juhlapukua vastaava virkapuku ml. lottapuku. Smokkia ei käytetä itsenäisyyspäivänä.
- Juhlapuvun kanssa käytetään alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä tai pienoiskunniamerkkejä. Tummassa puvussa ja kansallispuvussa miehet käyttävät vain alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä. Naiset voivat kuitenkin käyttää pienoiskunniamerkkejä. Kansallispukuun kuuluvaa helavyöpuukkoa ei voi käyttää Linnassa.
- Suosituksena on kantaa suomalaisia kunniamerkkejä. Tarkempia ohjeita kunniamerkkien käytöstä löytyy Ritarikuntien Kunniamerkkioppaasta ja Ritarikuntien kanslian sivuilta.
Miten kättelyssä sanotaan? Kumpi kättelee ensin?
- Käteltäessä presidenttiparia vieraiden toivotaan vain esittelevän itsensä sanoen etu- ja sukunimensä ilman muita toivotuksia tai puhutteluja. Kutsuttavat päättävät itse pariskunnan kättelyjärjestyksen.
- Neuvoa ja apua vieraille antavat juhlien aikana airuet ja kadetit. Airuen tunnistaa sinivalkoisesta nauhasta.
- Tarjoilu alkaa, kun ensimmäiset vieraat ovat kätelleet presidenttiparin. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa.
Saako Linnassa valokuvata?
- Valokuvaaminen on sallittu, mutta pyydämme huomioimaan muut kutsuvieraat ja juhlan arvokkaan luonteen. Esimerkiksi kättelyjonossa kuvaus ei ole sallittua.
- Turvallisuussyistä on valokuvaaminen kielletty Valtiosalin ja Atriumin parvilta laitteiden putoamisvaaran vuoksi.