Vuoden 2018 Kultaranta-keskustelut päätti YK:n pääsihteeri Guterres: Luottamuksen puute on vakavin ongelma

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Guterres saapuvat kokousteltalle ennen päätössanoja. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Guterres saapuvat kokousteltalle ennen päätössanoja. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

"Uskon, että elämme paremmassa maailmassa kuin minään muuna aikakautena. Elämme pidempään ja lapsikuolleisuus on matalalla tasolla", YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi Kultaranta-keskustelujen päätössanoissa maanantaina 18. kesäkuuta.

Synkkiä sävyjä silti riittää: Kylmä sota tuntuu välillä palanneen, mutta Guterresin mukaan perustavanlaatuisia eroja on. Ei esimerkiksi ole enää kahta selkeää blokkia. Suurin uhka maailmanrauhalle kytee pääsihteerin mielestä tällä hetkellä Lähi-idässä.

Nykykonfliktit ovat fragmentoituneita ja mukana saattaa olla kymmeniä osapuolia. ”Koska konflikteja on yhä vaikeampi ratkaista, se tarkoittaa, että on panostettava konfliktien ehkäisyyn”, pääsihteeri Guterres sanoi.

”Luottamuksen puutteesta on tulossa vakavin ongelma kansainvälisissä suhteissa”, Guterres sanoi. Ongelmia ei enää pyritä ratkomaan monenkeskisesti vaan kahdenvälisesti.

Pääsihteeri Guterres ilmaisi Kultarannassa huolestuneisuutensa myös vanhoista uhkista jotka ovat palanneet: ydinaseet ja kemialliset aseet.

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Teknologian ja tekoälyn uhkakuvat

Guterres sanoi aikamme mullistavan teknologisen kehityksen merkitsevän hienoja ja positiivisia asioita monille ihmisille ja yhteisöille, mutta tuovan samalla uusia uhkia mukanaan. ”Ensiksi, on varmaa että automaation myötä miljoonat työt katoavat. Emme ole valmistautuneet sellaiseen, sillä muutos on niin nopea.”

Pääsihteeri sanoi, että tekoälyn ja geeniteknologian alueilla lainsäädäntö ja sääntely on vaikeaa. Vaarana ovat hänen mukaansa esimerkiksi autonomiset asejärjestelmät, jotka voivat olla täysin ihmisen kontrollin ulottumattomissa.

Pääsihteeri Guterres hahmotteli uusien teknologien suhteen YK:lle roolia, jossa se olisi johtajan tai edelläkävijän sijasta kohtauspaikka. ”Yhteiskunnan eri tasoilta tulevat ihmiset voisivat tavata, keskustella ja sopia yhdessä, miten haasteisiin vastataan parhaalla mahdollisella tavalla”, Guterres sanoi ja kertoi, että Microsoftin ja Googlen tapaiset yhtiöt ovat osoittaneet kiinnostusta.

”Kiitos pääsihteeri viisaista ajatuksistanne. Ne sopivat hyvin päätökseksi”, presidentti Niinistö sanoi lopuksi. ”Emme aina arjessa ymmärrä, että elämme paremmassa maailmassa kuin koskaan. Ehkä ihminen on taipuvainen tyytymättömyyteen.”

”Haluan vakuuttaa, hyvä pääsihteeri, että Suomi tukee toimintaanne paremman YK:n puolesta, koska se on myös meille parhaaksi.”

”Haluan kiittää myös kaikkia mukana olleita keskustelijoita. Nämä ovat olleet kaikkien aikojen parhaat Kultaranta-keskustelut”, presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistön ja pääsihteeri Guterresin kahdenvälinen tapaaminen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja YK:n pääsihteeri António Guterres tapasivat  Kultaranta-keskustelujen päätössanojen jälkeen. Kahdenvälisen keskustelun pääaiheina olivat suurvaltojen valtasuhteet ja niiden vaikutukset monenkeskiseen järjestelmään ja YK:n toimintaan. Pääsihteeri Guterres kiitti Suomea sen tarjoamista hyvistä palveluksista kansainvälisten jännitteiden lieventämiseksi.

Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Kuvia Flickrissä