President Niinistö deltar i Lettlands 100-årsjubileum

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 45/2018
12.11.2018

Republikens president Sauli Niinistö deltar söndagen den 18 november 2018 i Riga i 100-årsjubileet av Lettland som en självständig stat. Värd för besöket är Lettlands president Raimonds Vējonis.

Dagen inleds med blomsternedläggning vid Frihetsmonumentet. Efter det besöker presidenten Lettlands nationella historiska museum och följer förbimarschen av de lettiska stridskrafternas militärparad.

På eftermiddagen deltar president Niinistö i en lunch som ges av president Vējonis på Rigas slott och i en konsert på lettiska nationalteatern för att uppmärksamma 100-årsjubileet.

Besöket avslutas med en ceremoni i Lettlands nationalbibliotek där de statschefer som deltar i högtidligheterna till bibliotekets samlingar överräcker ett nationellt betydelsefullt. President Niinistö har valt att skänka biblioteket Väinö Linnas roman Okänd soldat i lettisk översättning.

Festligheterna med anledning av Lettlands 100-årsjubileum inleddes i maj 2017 och fortsätter till år 2021 för att hedra de olika faserna i Lettlands självständighetsprocess. Söndagen den 18 november kulminerar högtidligheterna i 100-årsdagen av Lettlands självständighetsförklaring.