SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTIN KANTAMAT KUNNIAMERKITSuomen tasavallan presidentti on Suomen kaikkien kolmen virallisen ritarikunnan suurmestari. Ritarikunnat ovat:

Vapaudenristin ritarikunta (VR)
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (SVR)
Suomen Leijonan ritarikunta (SL)

Apunaan suurmestarilla on ritarikunnan hallitus, johon kuuluvat kansleri, varakansleri ja vähintään neljä jäsentä. SVR:llä ja SL:lla on yhteinen hallitus ja VR:llä omansa.

Suurmestarina tasavallan presidentti kantaa kaikkien kolmen virallisen ritarikunnan suurristejä. Kunniamerkit arvojärjestyksessä:

Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen. ( SVR SR ketj. ) ja rintatähti.
Vapaudenristin suurristi ( VR SR ) ja rintatahti.
Suomen Leijonan suurristi ( SL SR ) ja rintatähti.

Virallisimmissa juhlissa Suomen tasavallan presidentti kantaa SVR:n suuristiä ketjussa rinnalla, Vapauden ristin suurristiä keltaisessa nauhassa (rauhan aikana myönnetty) oikealta olkapäältä poikki vasemmalle kyljelle. Vasemmalla puolella ovat myös suurristi ja kolmen ritarikunnan rintatähdet. Rintatähdet kiinnitetään juhlapuvun takkiin rinnan vasemmalle puolen siten, että ylinnä on SVR:n rintatähti, alla vasemmalta lukien ovat VR:n ja SL:n rintatähdet.

Suomalaisten kunniamerkkien lisäksi Suomen tasavallan presidentillä on useita ulkomaalaisia kunniamerkkejä. Esimerkiksi ollessaan valtiovierailulla Ruotsissa Suomen tasavallan presidentti kantaa Serafiimiritarikunnan suurristiä ketjussa ja Ruotsin kuningas taas Suomen Valkoisen Ruusun suurristiä ketjussa.


VR


SVR


SLRitarikuntien kanslian osoite on Säätytalo, Snellmaninkatu 9-11, 00170 Helsinki, puh. 09-179425)


Kunniamerkit


Lippu ja vaakuna


Virka-asunnot


Takaisin presidentti-instituution pääsivulle


takaisin
Takaisin alkuun alkuun