Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 2.9.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Kroatian presidentin Stjepan Mesićin isännöimillä illallisilla Zagrebissa 2.9.2009

(muutosvarauksin)

Puolisoni ja omasta puolestani kiitän lämpimästi Teitä, herra presidentti kutsusta vierailla kauniissa Kroatiassa. Työvierailunne yhteydessä Suomessa vuonna 2003 käymämme antoisat keskustelut ovat jääneet mieleeni.

Maantieteellisesti maamme ovat eri puolilla Eurooppaa. Silti meillä on paljon yhteistä. Sijainti eri kulttuurien rajavyöhykkeellä on rikastuttanut kulttuuriamme ja elämäämme, mutta tuonut myös omat haasteensa. Kansojamme yhdistää rakkaus kulttuuriin, jota heijastavat myös lukemattomat paikalliset kulttuuritapahtumat ja -festivaalit.

Kummassakin maassa arvostamme luontoa ja saamme nauttia kauniista rannikosta ja saaristosta. Suomalaiset ovatkin viime vuosina löytäneet Kroatian uudeksi suosikkilomakohteekseen. Toivon, että myös kroatialaiset entistä sankemmin joukoin lähtevät tutustumaan pohjoiseen maahamme.

* * *

Meitä eurooppalaisia yhdistävät yhteiset arvot: demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio. Suomen ja Kroatian yhteistyö kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa, Euroopan neuvostossa ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä ETYJissä toimii hyvin. Olemme molemmat aktiivisia kansainvälisessä kriisinhallinnassa. Kroatia toimii parhaillaan YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä. Suomi pyrkii vuorostaan turvallisuusneuvostoon kaudelle 2013–2014.

Euroopassa alueellisen yhteistyön merkitys on noussut. Pohjoismainen yhteistyö on perinteisesti suomalaisille tärkeä ja luonteva tapa toimia. Olemme myös aktiivisesti kehittäneet laajempaa, koko Itämeren alueen maiden yhteistyötä. Näistä toimintatavoista saattaisi olla hyötyä myös Kaakkois-Euroopassa, kun kehitetään alueellista yhteistyötä ja sitä kautta lisätään vakautta.

Kroatia on viime vuosina liittynyt entistä tiiviimmin eurooppalaiseen ja transatlanttiseen yhteistyöhön. Maastanne tuli Naton jäsen tämän vuoden huhtikuussa. Kroatia on neuvotellut EU:n jäsenyydestä vuodesta 2005.

Suomi tukee EU:n laajentumista siten, että uudet jäsenmaat täyttävät sovitut jäsenyyskriteerit. Toivomme, että Kroatian EU-jäsenyys toteutuu mahdollisimman pian. Voimme toimia tämän hyväksi myös kahdenvälisesti.

* * *

Suomen ja Kroatian kahdenväliset suhteet ovat hyvät ja ongelmattomat. Vierailuvaihto eri tasoilla on vilkastunut. Olen iloinen, että kummankin maan parlamentissa toimii aktiivinen ystävyysryhmä ja että suomalaisia kansanedustajia on tulossa vierailulle Kroatiaan aivan lähiaikoina.

Uskon, että meillä on vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia. Vaikka kauppasuhteemme ovat edelleen melko vaatimattomalla tasolla, myönteistä kehitystä on viime vuosina tapahtunut.

Kulttuurivaihtomme on jo nyt vilkasta. Suomalainen elokuva, musiikki sekä muotoilu ja arkkitehtuuri ovat saaneet maassanne ystäviä. Myös kroatialaisia kulttuurivaikuttajia ja taiteilijoita vierailee Suomessa entistä enemmän. Arvostamme sitä, että suomen kieltä ja kulttuuria opetetaan Zagrebin yliopistossa.

Herra presidentti, sallikaa minun kohottaa malja Teidän ja puolisonne kunniaksi sekä toivottaa menestyksellistä tulevaisuutta koko Kroatian kansalle.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 2.9.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi