Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Virka-asunnot: Kultaranta

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi

Kultaranta

KultarantaTasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee luonnonkauniissa merimaisemassa Naantalissa. Kultarannan huvilatilan pinta-ala on 54 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä suuret hoidetut puistoalueet. Kultarannan keskeinen rakennus on puistojen ympäröimä graniittilinna.

Historia

Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin. 19 huonetta käsittävä graniittinen rakennus on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema. Sen rakennustyöt aloitettiin 1914. Alfred Kordelin ehti viettää vain muutaman kesän Kultarannassa ennen äkillistä kuolemaansa. Kordelinin jälkeen Kultaranta joutui lahjoituksena Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja myöhemmin Suomen valtio hankki sen omistukseensa silloisen eduskunnan päätettyä käyttää Kultarantaa tasavallan presidentin kesäasuntona.

Graniittilinna ja puutarha

Kultarannan linnan alakerrassa ovat juhla- ja asuinhuoneet. Yläkerrassa ovat makuu- ja vierashuoneet. Alakerrasta johtavat marmoriportaat linnan torniin, josta avautuu ihana näköala Naantaliin ja lähisaaristoon.

Kultarannan puisto on eräänlainen pienois-Versailles. Sen keskeisin osa on nimeltään Medaljonki, Kultarannan kuuluisa 3500 ruusun tarha, jota ympäröi leikattu kuusiaita. Kultarannan pohjoisenpuoleinen puisto on säilytetty koskemattomassa luonnontilassa, se on vain puhdistettu ja muutamia hiekkateitä on rakennettu.

Kultarannassa on kasvihuoneita noin 1000 neliömetriä. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Presidentin kesähuvila

Juhannus, kesän arvokkain juhla, huomioidaan Kultarannassa erikoisesti: siihen mennessä maan päämies saapuu sinne ja yhteinen juhannuskokko läheisellä karilla juhlistaa koko Naantalin seutua.

Presidentin kesäkotiin ei matkailijoilla ole mahdollisuutta päästä. Se on presidentin kesähuvila, jonka rauha halutaan säilyttää. Sen sijaan matkailijoilla on tilaisuus tutustua Kultarannan puistoon. Kierrokset Kultarannassa hoitaa  Naantalin Matkailu Oy, Kaivotori 2, 21100 Naantali, puh. (02) 435 9800, fax (02) 435 0852.

Kultaranta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 11.11.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi