Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.10.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe ASEM7 -huippukokouksen avajaisistunnossa Pekingissä 24. lokakuuta 2008

(muutosvarauksin)

On suuri ilo vierailla Pekingissä ja edellisen isäntämaan presidenttinä tuoda parhaat terveiset maamme pääministeriltä, hallitukselta ja meiltä kaikilta Suomesta tähän seitsemännen ASEM-huippukokouksen avajaisistuntoon.

Kaksi vuotta sitten tapasimme pohjoisessa, Suomen pääkaupungissa. Silloin huippukokouksen teemana oli ”10 vuotta ASEM-yhteistyötä: Maailmanlaajuiset haasteet – yhteiset ratkaisut”. ASEMista on viime vuosien aikana todellakin kehittynyt tärkeä foorumi, joka on lähentänyt Eurooppaa ja Aasiaa, ja jonka avulla voimme tarttua edessä oleviin haasteisiin. Esimerkiksi Helsingissä hyväksytty ilmastonmuutosjulistus on vahva yhteinen osoitus siitä, miten haluamme vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme.

Helsingin kokouksen jälkeen olemme tehneet tärkeän päätöksen ASEM-kumppanuuden laajentamisesta. Haluan tässä yhteydessä onnitella Bulgariaa, Intiaa, Mongoliaa, Pakistania ja Romaniaa liittymisestä ASEM-perheeseen. Tässä huippukokouksessa on nyt edustettuna 45 kumppania, ja se osoittaa, että ASEM on dynaaminen prosessi. Osallistujamaat edustavat noin 60 prosenttia maailman väestöstä ja 60 prosenttia maailmankaupasta. Yhdessä olemme vahvempia. Yhdessä voimme saada aikaan tuloksia taloudellisesti epävarmoina ja epävakaina aikoina. Yhdessä voimme edistää kestävää kehitystä, ilmastokysymyksiä ja ruoan saatavuutta.

Rahoitusmarkkinoiden ja maailmantalouden viimeaikaisilla tapahtumilla on vaikutuksia meihin kaikkiin. Me voimme ja tulemme selviämään nykyisestä rahoituskriisistä konkreettisilla toimilla ja tiiviimmällä keskinäisellä yhteistyöllä. Suomi tukee kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseksi tehtyjä aloitteita. Uskomme, että meidän kaikkien on lähestyttävä kansainvälisen rahoitusjärjestelmän todellista uudistamista avoimin mielin.

Haluan myös korostaa, että nykyinen taloustilanne ei saa hidastaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Vahvaa maailmanlaajuista sopimusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on keskeistä sopia päästöjen vähentämisestä ja varmistaa, että puhtaiden teknologioiden kehitystyöhön ja maailmanlaajuiseen saatavuuteen on riittävät resurssit. Energiatehokkuus on varmastikin ala, jolla me voimme lisätä yhteistyötä Euroopan ja Aasian välillä.

On tärkeää, että alueidemme poliittiset johtajat tapaavat säännöllisesti. ASEM on avoin kehitysprosessi ja se on myös auttanut luomaan läheisiä kumppanuuksia yritysten, ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisjärjestöjen välille. Niiden työ on arvokas osa yhteistoimintaamme. Kaiken kaikkiaan ASEM on yksi suurimmista foorumeista, kun globalisaatiolle pyritään luomaan demokraattiset, lailliset ja yhtenäiset puitteet. Se auttaa vahvistamaan globaaleja arvoja, erityisesti ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden osalta.

ASEMin seitsemännen huippukokouksen teema täällä Pekingissä on ”Visioita ja toimintaa – Kohti kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja”. Tämä teema on hyvin osuva ja ajankohtainen.

Aasian ja Euroopan välinen kumppanuus on kuluneiden kahdentoista vuoden aikana tuottanut entistä laajempaa poliittista dialogia, vahvempia taloudellisia suhteita ja syvempää yhteistyötä sosiaalisten kysymysten ja kulttuurivaihdon alalla. Olemme pystyneet keskustelemaan kaikista asioista avoimesti ja suoraan. Uskon, että sama ilmapiiri vallitsee täällä Pekingissäkin seuraavien kahden päivän aikana.

Toivotan seitsemännelle ASEM-huippukokoukselle sekä Aasian ja Euroopan väliselle vuoropuhelulle ja yhteistyön tulevaisuudelle parhainta menestystä.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.10.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi