Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 8.4.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe diplomaattikunnalle juhlapäivällisillä Presidentinlinnassa 8.4.2010

(muutosvarauksin)

Minulla on ilo toivottaa teidät, arvoisat diplomaattikunnan jäsenet ja kunnianarvoisat suomalaisvieraamme, tervetulleiksi näille vuosittain järjestettäville juhlapäivällisille.

Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi viisitoista vuotta sitten. Tänä aikana unioni on kehittynyt huomattavasti. Jäsenmaiden määrä on lähes kaksinkertaistunut, ja EU on toteuttanut useita rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia.

Lissabonin sopimuksen tultua voimaan unionilla on nyt mahdollisuus vahvistaa rooliaan kansainvälisenä toimijana. Samalla EU:n on vahvistettava yhteistyötään keskeisten kumppanimaiden kuten Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa ja kehitettävä edelleen suhteitaan Aasiaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Afrikkaan.

* * *

Kymmenen vuotta sitten Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaat hyväksyivät vuosituhatjulistuksen ja siihen liittyvät tavoitteet. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden vähentäminen. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan ensi syyskuussa YK:n yleiskokouksen yhteydessä pidettävässä erityiskokouksessa. Tätä työtä on jatkettava määrätietoisesti, koska sillä on ratkaiseva merkitys globaalille turvallisuudelle ja kestävälle kehitykselle.

Myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” hyväksymisestä tulee tänä syksynä kuluneeksi kymmenen vuotta. Päätöslauselman keskeiset tavoitteet ovat laajasti hyväksyttyjä, mutta sen toimeenpano edellyttää vielä paljon työtä. Suomen kansallinen toimintasuunnitelman hyväksyttiin vuonna 2008, ja olemme aloittaneet yhteistyön Kenian kanssa heidän toimintasuunnitelmansa valmistelemiseksi. Toivon, että tämä twinning-hanke rohkaisee muitakin maita tällaiseen yhteistyöhön.

Kaikki keskeiset maat osallistuvat neuvotteluihin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja tavoitteista vallitsee laaja yhteisymmärrys. Kööpenhaminan YK:n huippukokouksessa ei vielä kyetty sopimaan tehokkaista keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Työtä on jatkettava sitkeästi, jotta tänä vuonna Meksikossa ja ensi vuonna Etelä-Afrikassa pidettävissä kokouksissa edistytään kohti uutta maailmanlaajuista ilmastosopimusta.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyy vahva tasa-arvonäkökulma. Naisten osallistumista ilmastoneuvotteluihin on rohkaistava. Suomi on osaltaan tukenut vähiten kehittyneitä maita, niin että ne voivat lähettää naispuolisia osanottajia neuvotteluihin.

Ilmastotalkoiden onnistuminen edellyttää pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Suomella on tämän alan osaamista. Vihreän teknologian esiinmarssia odotetaan muun muassa tämän vuoden Shanghain maailmannäyttelyssä, johon myös Suomi osallistuu näkyvästi.

Ympäristön hyväksi tehtävä työ on hyvä aloittaa omasta lähipiiristä – tunnettua iskulausetta käyttäen ”think globally, act locally”. Vuosi sitten käynnistimme yhdessä pääministeri Matti Vanhasen ja Baltic Sea Action Groupin kanssa aloitteen Itämeren tilan parantamiseksi. Aloite on otettu vastan todella myönteisesti. Helmikuussa Helsingissä järjestämämme Baltic Sea Action Summit oli uudenlainen huippukokous, joka toi yhteen valtion- ja hallitusten päämiehiä sekä julkisyhteisöjen, yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia kaikista alueen maista.

Kaikki nämä toimijat ovat nyt tehneet merkittäviä sitoumuksia puhtaamman Itämeren hyväksi. Paljon työtä on vielä jäljellä, ennen kuin pääsemme tavoitteeseen. Toivon, että erityisesti nuoret ottavat Itämeren asian omakseen ja että me kaikki voimme tukea heitä.

* * *

Vuosi sitten presidentti Obama esitti visionsa ydinaseettomasta maailmasta vieraillessaan Prahassa. Presidentti Medvedev vastasi aloitteeseen myönteisesti täällä Helsingissä pitämässään puheessa. Tänään molemmat presidentit ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla strategisten ydinaseiden määrää vähennetään olennaisesti. Onnittelen Yhdysvaltoja ja Venäjää – ja samalla meitä kaikkia – uudesta START -sopimuksesta. Haluan esittää onnitteluni myös henkilökohtaisesti ensi viikolla, kun osallistun Washingtonissa pidettävään ydinturvallisuutta koskevaan huippukokoukseen.

Aseistuksen valvonta ja vähentäminen vahvistaa luottamusta ja yhteistyötä, jota tarvitaan kipeästi yhteisten alueellisten ja maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseen. Toivon, että ydinaseriisunnassa nyt saavutettu edistys edesauttaa myös neuvotteluja ydinaseiden leviämisen estämiseksi.

* * *

Kuluneen vuoden aikana olen tavannut teitä diplomaatteja vierailujen ja erilaisten kokousten ja tapahtumien yhteydessä. Olen iloinen siitä, että diplomaattikunta on niin aktiivisesti osallistunut näihin hankkeisiin.

Tammikuussa minulla oli ilo osallistua suurlähettiläiden CD Photo -valokuvanäyttelyn avajaisiin täällä Helsingissä. Näyttely oli erinomainen tapa kertoa, miten Suomi näyttäytyy diplomaateille, jotka havainnoivat maatamme niin ammatillisesta kuin henkilökohtaisestakin näkökulmasta. Te olette nähneet sekä silmillänne että sydämellänne.

Arvoisat diplomaattikunnan edustajat, haluan lausua teille mitä lämpimimmät kiitokseni erinomaisesta yhteistyöstä. Kohotan maljan teidän kunniaksenne ja maidemme välisille ystävällisille suhteille.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.4.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi