Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 8.12.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Demokratiapalkinnon jakotilaisuudessa vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaarissa 8.12.2011

Aktiivinen kansalaisyhteiskunta on olennainen osa modernia hyvinvointiyhteiskuntaa. Vapaaehtois- ja järjestötoiminta tukee tärkeällä tavalla ihmisten osallisuutta ja on koko demokraattisen yhteiskunnan pohja. Vapaaehtoistyön tarkoituksena ei ole korvata julkista sektoria, vaan olla sen kaveri ja uudistaja. Vapaaehtoistoiminta voi olla myös ideapaja, joka kohentaa jo toimivia palvelujärjestelmiä.

Demokratiapalkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäisen kerran. Se on kansallinen palkinto, jolla halutaan tehdä tunnetuksi kansalaisyhteiskuntaa ja sen merkitystä. Vuosi 2011 on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi ja sen juhlistamiseksi ensimmäinen palkinto annetaan vapaaehtoisille. Tämä valinta korostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä ja erityispiirrettä suomalaisessa yhteiskunnassa ja demokratiassa – tehdään, ei vaan puhuta.

Demokratia ei toimi pelkkien vaalien varassa. Toimiva kansalaisyhteiskunta on yksi demokratian keskeisimmistä elementeistä. Vapaaehtoistoiminta antaa tilaisuuden toimia omien arvojensa ja tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Vapaaehtoistoiminnan vuoden Euroopan-laajuinen tunnuskin on ”Vapaaehtoisena vaikutat”.

Demokratian lisäksi vapaaehtoistoiminta edistää monta muuta, tärkeää arvoa. Vapaaehtoistoiminta tukee yksilöiden ja yhteisön hyvinvointia. Se tuo erilaisia ihmisiä yhteen ja lisää keskinäistä välittämistä ja yhteisöllisyyttä.

Vapaaehtoistoiminnassa pääsee kokeilemaan uutta ja tekemään sellaisiakin asioita, mitä opiskelu- tai työelämä ei välttämättä tarjoa. Sitä kautta se vahvistaa osaamista ja sosiaalisia taitoja. Vapaaehtoistoiminta koskettaa monen suomalaisen arkipäivää: Kohtaamme vapaaehtoisia ohjaamassa lasten harrastuksia ja keskustelemassa vanhusten kanssa, vaikuttamassa ympäristömme puolesta tai järjestämässä kulttuuritapahtumia. Vapaaehtoistoiminta jää kuitenkin usein huomaamatta arjessa, ja se otetaan toisinaan itsestäänselvyytenä. Vapaaehtoistoiminnan vuoden aikana toimijat eri puolella Suomea ovat tehneet näkyväksi tätä työtä, kiittäneet tekijöitä ja kutsuneet uusia ihmisiä mukaan.


Demokratiapalkintoehdotuksia saivat antaa kaikki suomalaiset. Ehdotuksissa kiitettiin naisia, miehiä, nuoria, vanhoja, toimijoita yhteiskunnan eri alueilla. Ne kertovat siitä, miten monipuolisesti suomalaiset erilaisissa elämäntilanteissa osallistuvat vapaaehtoistoimintaan. Te olette suomalaisuuden brändin tekijöitä.

Monista ansiokkaista ehdotuksista valitut viisi palkittavaa ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka vapaaehtoistoiminnan kautta yksittäinen ihminen voi vaikuttaa merkittävästi yhteisönsä hyvinvointiin ja tuoda iloa toisen ihmisen elämään. He ovat toiminnallaan luoneet lisää välittämistä, tasa-arvoisia mahdollisuuksia ja aktiivisuutta yhteiskuntaan. Toivottavasti vapaaehtoistoiminta on samalla palkinnut tekijänsä antamalla heille hyvää mieltä sekä uusia ihmisiä ja näkökulmia elämään.

Samalla, kun palkitsemme tänään ansioituneita vapaaehtoistoimijoita, tahdomme kiittää myös kaikkia vapaaehtoisia ja heidän taustayhteisöjään. Lähes puolitoista miljoonaa suomalaista on mukana vapaaehtoistoiminnassa ja antaa korvauksetta aikaansa toisten ihmisten ja yhteisömme hyvinvoinnin parantamiseksi. Ilman vapaaehtoisia suomalainen yhteiskunta näyttäisi hyvin erilaiselta – eikä taatusti paremmalta. Nämä ihmiset ansaitsevat kiitoksemme.


 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.12.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi