Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 22.6.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe uudelle hallitukselle 22.6.2011

(muutosvarauksin)

Työnsä aloittaa tänään itsenäisen Suomen 72. hallitus. Se on syntynyt perustuslain mukaisesti eduskuntajohtoisesti, mutta tällä kertaa tavallista työläämpien vaiheiden jälkeen.

Siihen on varmasti useampiakin syitä. Globaalin maailman taloustilanteet ovat muuttuneet nopeasti, usein varsin dramaattisestikin. Eurooppa ei ole jäänyt tästä ulkopuolelle. Päinvastoin, EU-syntyisiä haasteitakin on riittämiin. Viime eduskuntavaaleissa tapahtui poliittisessa kentässä melkoisia muutoksia. Toivoin valtiopäivien avajaispuheessani, että tämä otettaisiin huomioon. Näin onkin tehty hallitusneuvotteluissa sekä hallituksen kokoonpanon että hallitusohjelman osalta.

Hallitustunnustelijan tehtävä oli tällä kertaa varsin haastava ja vaati paljon aikaa. Eri tahojen tahto ja kyky sitoutua yhteistyöhön on johtanut nyt uuden hallituksen nimittämiseen.

***

Eduskunta on antanut teille pääministerin vaalissa luottamuksensa. Onnittelen teitä siitä. Teillä on jo pitkä kokemus kansanedustajan ja myös valtiovarainministerin ja samalla pääministerin sijaisen tehtävistä. Myös valtioneuvoston jäsenet ovat saavuttaneet varsin paljon kokemusta yhteiskunnan eri sektoreilta. Tätä hallitus tulee tarvitsemaan, sillä edessä olevat ajat samoin kuin hallituksen itsensä asettamat tavoitteet ovat varsin haasteellisia. Kuuden puolueen hallituksen johtaminen vaatii pääministeriltä sitkeyttä ja kärsivällisyyttä jatkossakin – ja teiltä kaikilta kykyä ja halua yhteistyöhön.

***

Uskon, että hallitusohjelmaan kirjattuihin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteisiin on sekä minun itseni että laajan joukon suomalaisia helppo yhtyä. Kansainvälisen vakauden, turvallisuuden, rauhan, oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen vahvistaminen on Suomen etu. Demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistäminen vievät tehokkaasti näitä tavoitteita eteenpäin.

Eduskuntavaaleissa monien kansalaisten kriittisyys Euroopan unionia kohtaan nousi näkyväksi. On tärkeää, että viesti otetaan vakavasti. Avoimuus ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen ovat tärkeitä keinoja luottamuksen rakentamiseksi EU-politiikassa.

Olen ollut huolissani rasismin ja muukalaisvihamielisyyden kasvusta Suomessa. Voin ymmärtää pohjalla olevien ongelmien aiheuttavan huolta, mutta rasismi on väärä vastaus. Olen tyytyväinen, että hallitus sitoutuu työskentelemään määrätietoisesti tätä ilmiötä vastaan.

Hallitus on myös sitoutunut parantamaan kaikkein köyhimpien asemaa. Toivon, että tavoitteessa onnistutaan suunnitellusti ja että saamme katkaistua yhteiskunnallisten erojen kasvukehityksen. Tavoite on nykyisessä taloustilanteessa kunnianhimoinen, mutta välttämätön oikeudenmukaisuuden sekä ihmisten arkielämän ja yhteiskuntamme turvallisuuden kannalta.

Kansalaisten tasavertaisuutta korostaa myös hallituksenne linja kansalliskielistämme – suomesta ja ruotsista.

***
Toivotan uudelle hallitukselle ja kaikille sen jäsenille sitkeyttä, sisua ja menestystä työssä kansakunnan parhaaksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 23.6.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi