Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 23.3.2010

Presidentti Halonen tapasi Afrikan unionin komission puheenjohtajan

Presidentti Tarja Halonen ja Afrikan unionin komission puheenjohtaja Jean Ping. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Tarja Halonen ja Afrikan unionin komission puheenjohtaja Jean Ping Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Afrikan unionin komission puheenjohtaja Jean Ping vieraili Suomessa 22. - 23. maaliskuuta tasavallan presidentti Tarja Halosen kutsusta. Presidentti Halonen otti puheenjohtaja Pingin vastaan Presidentinlinnassa tiistaina 23. maaliskuuta.

Virallisissa keskusteluissa oli esillä ajankohtaisia alueellisia ja kansainvälisiä kysymyksiä, kuten Afrikan sarven kriisejä sekä EU-Afrikka-huippukokouksen valmisteluja. Asialistalla olivat myös kansainvälisten ilmastoneuvottelujen tilanne sekä valmistautuminen vuosituhattavoitteiden saavuttamista tarkastelevaan YK-kokoukseen.

Euroopalla ja Afrikalla on pitkä historia ja monia yhteyksiä, puheenjohtaja Ping sanoi vierailun lehdistötilaisuudessa. Menneisyyteen kuuluu myös siirtomaiden historia. ”Emme katso menneisyyteen, vaan katsomme tulevaisuuteen”, puheenjohtaja Ping korosti.

Afrikka tarvitsee suoria investointeja

Puheenjohtaja Pingin mukaan Afrikka tarvitsee kehittyäkseen suoria ulkomaisia investointeja. Suomalaisten yritysten tulevaisuuden Afrikassa Ping näkee erinomaisena. ”En puhu vain Nokiasta, joka on tunnettu koko maailmassa. Afrikka on miljardin ihmisen manner ja se on todellakin mahdollisuus”.

Ongelmana on Pingin mukaan, että monet eurooppalaiset investoivat Kiinaan, josta sijoitukset saattavat edelleen päätyä Afrikkaan. ”Miksi ette sijoita suoraan Afrikkaan?”, puheenjohtaja Ping kysyi.

Presidentti Halonen muistutti, että rahallisten sijoitusten lisäksi investointi inhimilliseen pääomaan on olennaista. Suomalaiset etsivät tapoja, joilla nämä kaksi pääomaa voisi yhdistää, presidentti Halonen sanoi. Tällainen taloudellinen yhteistyö tulee jatkuvasti suositummaksi, presidentti Halonen sanoi.

Vierailun aikana puheenjohtaja Ping tapasi myös eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön, ympäristöministeri Paula Lehtomäen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen sekä ulkoasiainministeri Alexander Stubbin.

Afrikan unioni (AU) on 53 afrikkalaisen valtion järjestö, joka aloitti toimintansa vuonna 2002 ja on Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU:n seuraaja. AU:n toimeenpanevana elimenä on komissio, jonka puheenjohtajana Jean Ping on ollut vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen hän on toiminut mm. Gabonin ulkoministerinä ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana.

Afrikan unionin merkitys afrikkalaisena yhteistyöjärjestönä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. AU:lla on ollut keskeinen rooli siinä, että Afrikan oma vastuunotto mantereen kriiseistä ja konflikteista on lisääntynyt. Afrikka puhuu kansainvälisissä yhteyksissä yhä enemmän yhdellä äänellä. Esimerkkinä tästä on Afrikan esiintyminen kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.3.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi