Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 31.5.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe 10. Doha-foorumin avausistunnossa Qatarissa

”Näkemyksiä turvallisuudesta ja maailmanlaajuisesta vakaudesta"

(muutosvarauksin, puheen kieli englanti)

On suuri ilo olla jälleen Qatarissa. Haluan kiittää Qataria ja erityisesti Hänen Korkeuttaan, emiiriä, tämän tilaisuuden järjestämisestä.

Turvallisuuden käsite on kahden viime vuosikymmenen aikana muuttunut huomattavasti. Nykyään ymmärrämme, että turvallisuus on erittäin laaja aihe. Samalla tavoin kuin rauha on paljon enemmän kuin sodan poissaolo.

Aseelliset konfliktit ja terrorismi ovat yhä turvallisuusriskejä, mutta tänään meille on entistä selvempää, että äärimmäinen köyhyys, tarttuvat taudit ja luonnonkatastrofit voivat myös aiheuttaa vakavia uhkia laajalle turvallisuudelle. Ja suurin haaste on tietenkin ilmastonmuutos.

Yhteisistä haasteistamme on tulossa koko ajan moniulotteisempia ja globaaleja. Tämä tarkoittaa, että yhteistyömme on myös oltava maailmanlaajuista. Tärkein ”G” on siksi G-192 – Yhdistyneet kansakunnat.

Vuoden 2000 syyskuussa sitouduimme äärimmäisen köyhyyden vähentämiseen ja vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen. Nyt, vuonna 2010, meidän on osoitettava luja sitoumuksemme ja lunastettava tämä lupaus − myös maailmantalouden taantumassa.

Vaikka tämä foorumi ei ole pelkästään talousfoorumi, haluan mainita myös reilun globalisaation ja tarpeen saattaa päätökseen Dohan neuvottelukierros – keinoina lisätä maailmanlaajuista turvallisuutta ja vakautta.

* * *

Aseistuksen valvonta ja vähentäminen rakentavat luottamusta ja lisäävät yhteistyötä, jota tarvitaan kipeästi alueellisten ja maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Ydinaseiden riisunnassa on tänä keväänä edistytty. Presidentti Obama ja presidentti Medvedev allekirjoittivat sopimuksen, joka vähentää huomattavasti strategisten ydinaseiden määrää. Onnittelen Yhdysvaltoja ja Venäjää − ja kaikkia meitä − uudesta START-sopimuksesta.

Toivon, että ydinaseriisunnassa saavutettu edistys edesauttaa myös neuvotteluja ydinaseiden leviämisen estämiseksi. Ydinsulkusopimus tarjoaa edelleen vakaat puitteet yhteistyöllemme.

On myös pidettävä mielessä ydinturvallisuuden yhteys laajempiin ydinvoimaa koskeviin kysymyksiin. Washingtonissa huhtikuussa järjestetty ydinturvahuippukokous oli erittäin hyvä aloite siinä suhteessa. Toivon hyvää jatkoa kokoukselle.

Kaikilla mailla on tietenkin oikeus ydinenergian rauhanomaiseen käyttöön. Yhteisenä huolenamme on kuitenkin oltava kaikkien ydinmateriaalien ja ydinvoimalaitosten tehokkaan turvallisuuden ylläpitäminen.

Viime vuonna IAEA:n asiantuntijaryhmä teki vertaisarvioinnin Suomen ydinturvallisuusjärjestelmästä. Kokemuksemme tällaisesta työstä ovat myönteisiä. Suosittelemme, että muut valtiot harkitsevat IAEA:n palvelujen hyödyntämistä.

* * *

Viitaten viime yön välikohtaukseen Välimerellä, ymmärrän huolenne ja ajatuksenne tänään. Haluan ilmasta syvän osanottoni uhrien omaisille.

Meillä on oltava aikaa ja kärsivällisyyttä keskittyä konflikteihin, jotka vaikuttavat turvallisuuteen ja maailmanlaajuiseen vakauteen. Pitkäkestoisetkin selkkaukset voidaan ratkaista. Lähi-itä on vuosien aikana kokenut monia toivon hetkiä mutta myös takaiskuja ja paljon inhimillistä kärsimystä.

Kuten tiedätte, Euroopan unioni − ja Suomi unionin jäsenvaltiona − tukee neuvotteluja, jotka johtaisivat kahden valtion ratkaisun perusteella demokraattiseen ja elinkelpoiseen Palestiinan valtioon, joka elää rauhallisesti ja turvallisesti rinnakkain Israelin valtion kanssa. Pidän erittäin tervetulleena, että tulette keskustelemaan kysymyksessä tässä foorumissa.

* * *

Lopuksi, muutama sana naisista. Mainitsin jo vuosituhattavoitteet. Kuten tiedätte, useimmat niistä koskevat naisia ja lapsia. Tämä vuosi on myös tärkeä virstanpylväs sukupuolten tasa-arvossa. Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus hyväksyttiin 30 vuotta sitten. Yhdistyneiden kansakuntien naisten maailmankonferenssi järjestettiin Pekingissä 15 vuotta sitten. Ja Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselma 1325 naisista, rauhasta ja turvallisuudesta hyväksyttiin kymmenen vuotta sitten.

Tänä vuonna meidän on siis lisättävä ponnistelujamme jättääksemme epätasa-arvon historiaan. Naisten oikeuksia edistämällä voimme rakentaa oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman kaikille.

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 31.5.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi