Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 17.12.2009

Presidentti Halonen Kööpenhaminan ilmastokokouksessa: Tarvitsemme kaikkia mukaan

Presidentti Halonen ja ryhmä kehitysmaiden naisdelegaatteja, jotka osallistuvat Kööpenhaminan ilmastokokoukseen Suomen rahoituksella. AFP Photo/Andreas Hillergren
Presidentti Halonen tapasi ryhmän kehitysmaiden naisdelegaatteja, jotka osallistuvat Kööpenhaminan ilmastokokoukseen Suomen rahoituksella. AFP Photo/Andreas Hillergren

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan sillan rakentaminen kohti uutta kestävää maailmaa on meidän jokaisen oikeus ja velvollisuus – ilmastonmuutoksen torjumisessa tarvitaan kaikkia. Erityisesti naisilla on tärkeä rooli: ”Naisten on oltava mukana kaikilla tasoilla niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin paikallisestikin”, presidentti Halonen sanoi YK:n ilmastokokouksessa Kööpenhaminassa keskiviikkona 16. joulukuuta 2009. Presidentti Halonen otti vastaan Millennium-soihdun torstaina 17. joulukuuta ansioistaan tasa-arvon ja naisten aseman parantamisessa. Soihdun luovutti Tanskan kehitysyhteistyöministeri Ulla Tørnæs. 

Kööpenhaminassa on presidentti Halosen mukaan päästävä sopimukseen vähintään kolmesta asiasta: teollisuusmaiden päästövähennyksistä, kehitysmaiden sitoumuksista ja kehitysmaiden rahoituksesta ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja siirtymisessä kohti vähäpäästöistä kehitystä.

”Tie Balilta Kööpenhaminaan on ollut pitkä ja kivinen. Me kaikki tiedämme käsissämme olevan tehtävän kiireellisyyden. Olemme täällä tehdäksemme lujan sitoumuksen ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi. On aika sinetöidä sopimus”, presidentti Halonen sanoi kansallisessa puheenvuorossaan.

Haavoittuvimpiin erityistä huomiota

Presidentti Halosen mukaan on kiinnitettävä erityistä huomiota köyhimpiin ja haavoittuvimpiin, ja tarvitaan sekä julkista että yksityistä rahoitusta. ”Suomi on valmis osallistumaan kustannuksiin oman osuutensa mukaisesti. Olemme jo luvanneet 110 miljoonaa euroa niin kutsuttuun nopeasti käytettävissä olevaan rahoitukseen seuraavien kolmen vuoden aikana, ja tarkoituksenamme on harkita tuen nostamista, kun sopimus astuu voimaan.”

”Koko maailma seuraa meitä ja odottaa päätöksiä tässä ja nyt. Suomi on valmis tekemään oman osuutensa, mutta kaikkia tarvitaan mukaan. Uusi ilmastosopimus on saavutettavissa. Olen vakuuttunut, että löydämme keinot jäljellä olevien näkemyserojen ratkaisemiseksi. Tehkäämme Kööpenhaminasta uusi alku”, presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halonen toimii Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana ja käytti Suomen kansallisen puheenvuoron. Torstaina 17. joulukuuta presidentti Halonen puhui oheistapahtumassa, jossa käsiteltiin naisten roolin vahvistamista ilmastonmuutosta koskevassa päätöksenteossa. Samana iltana hän osallistuu Tanskan kuningattaren ja prinssi Henrikin tarjoamalle päivälliselle Christianborgin linnassa.

Ilmastokokous päättyy perjantaina 18. joulukuuta. Sen huippukokousosuuteen osallistuu toistasataa valtion- ja hallitustenpäämiestä.

Presidentti Halonen YK:n pääsihteerin vierailun aikana toukokuussa 2009.
Presidentti Halonen kantoi YK:n pääsihteerin Suomen vierailun aikana "Seal the Deal" -rintamerkkiä toukokuussa 2009.

Suomelle kiitosta tasa-arvon edistämisestä ilmastoasioissa

Suomen työ tasa-arvon ja naisten roolin korostamiseksi ilmastoasioissa on saanut kiitosta Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen otti Kööpenhaminassa vastaan Millennium-soihdun. Soihtu luovutettiin ilmastokokouksen korkean tason oheistapahtumassa, jossa käsiteltiin naisten roolin vahvistamista ilmastonmuutosta koskevassa päätöksenteossa.

Edellisellä viikolla 10. joulukuuta Suomi sai tunnustuksen naisnäkökulman edistämisestä ilmastoasioissa. Kööpenhaminan kokoukseen osallistuvat kehitys- ja tasa-arvojärjestöt jakoivat Suomelle "Gender Championship" -palkinnon. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa. Järjestöjen mukaan Suomi on tehnyt hyvää työtä naisnäkökulman saamiseksi mukaan sopimustekstiin.

Suomen perustamasta rahastosta on tuettu kehitysmaiden naisten osallistuminen neljään ilmastokokoukseen. Kööpenhaminan kokoukseen osallistuu 21 kehitysmaiden naista, jonka matkat on maksettu matkarahastosta.

Ilmastonmuutos vaikuttaa maatalouteen, ruokaturvaan ja vedenhankintaan, jotka kehitysmaissa ovat perinteisesti maaseudulla naisten vastuulla. Ottamalla huomioon naisten potentiaali voidaan ilmastonmuutoksen haasteisiin vastata tehokkaammin.

Lisätietoa:

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 7.1.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi