Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 22.10.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja rouva Asmaa al-Assadin tarjoamilla juhlaillallisilla 22.10.2009

(muutosvarauksin)

Esitän Teille ja puolisollenne lämpimän kiitokseni siitä, että voimme puolisoni kanssa vierailla maassanne, jonka rikas historia ja kulttuuri ovat aina kiinnostaneet meitä suomalaisia. Ystävällisessä ja avoimessa hengessä käymämme keskustelut ovat auttaneet ymmärtämään paremmin myös Syyrian nykypäivää ja Lähi-idän alueen ajankohtaista kehitystä.

Maidemme väliset suhteet ovat ongelmattomat. Meillä on hyvät lähtökohdat laajentaa kanssakäymistämme edelleen. Talous- ja kauppasuhteiden kehittämisessä on monia mahdollisuuksia - varsinkin energia- ja ympäristöaloilla. Niin Suomi, Syyria kuin muutkin maat etsivät yhteistyömahdollisuuksia, joiden pohjalta voimme entistä paremmin vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin ja edistää kestävää kehitystä.

Olen iloinen siitä, että Suomen Damaskoksen instituutin viime vuonna käyttöön otetut uudet toimitilat antavat mahdollisuuden edistää tieteellistä, kielellistä ja kulttuuriyhteistyötä maidemme välillä. Instituutti sijaitsee UNESCOn maailmanperintökohteena olevassa vanhassa kaupungissa. Siellä tuhansia vuosia kehittynyt kulttuurien ja uskontojen välinen vuoropuhelu on tuottanut kauniita hedelmiä. Se auttaa meitä ymmärtämään, että erilaisuus on rikkautta, ja rohkaisee kaikkia edistämään suvaitsevaisuutta.

Suomi on toiminut aktiivisesti Euroopan unionissa Syyrian ja EU:n yhteistyön kaikinpuoliseksi vahvistamiseksi. Kymmenen vuotta sitten vierailin Syyriassa kahdesti – ensin tein ulkoministerivierailun ja sitten osallistuin presidentti Ahtisaaren vierailuun. Suomi toimi tuolloin Euroopan unionin puheenjohtajamaana.

Voimme tyytyväisinä todeta, että Syyrian ja EU:n suhteissa on viime vuosina edistytty. Toivon, että päätös EU:n ja Syyrian välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoituksesta tehdään pian. Sopimus antaa EU:lle ja Syyrialle välineet käsitellä taloudellista yhteistyötä, oikeusvaltiokehitystä ja ihmisoikeuksia säännöllisen ja rakentavan vuoropuhelun avulla.

Muutosten maailmassa Suomen ja Syyrian suhteiden toimintaympäristö laajenee. On tärkeää, että kehitämme yhteistyötämme YK:n puitteissa sekä Euroopan unionin ja Syyrian sopimuksen pohjalta, mutta meidän ei pidä unohtaa myöskään kahdenvälisten suhteiden suurta merkitystä.

* * *

Suomi on omalta osaltaan jo pitkään toiminut rauhan edistämiseksi Lähi-idässä. Olemme lähettäneet alueelle yli 20 000 rauhanturvaajaa 1950-luvulta lähtien ja osallistuneet keskeisiin YK-johtoisiin rauhanturvaoperaatioihin. Huomenna vierailen UNDOF-operaatiossa Golanin alueella ja lasken seppeleen siellä menehtyneiden suomalaisten rauhanturvaajien muistoksi.

Vuosien varrella Lähi-idässä on koettu toivon hetkiä, mutta myös konflikteja, inhimillistä kärsimystä ja takaiskuja. Nyt saattaa olla avautumassa mahdollisuus etsiä kestävää ratkaisua, jolla kaikkien alueen valtioiden edut ja turvallisuus otettaisiin huomioon. Siihen on kaikkien tartuttava. Samalla on pidätyttävä toimista, jotka haittaavat rauhanprosessin etenemistä. Olennainen osa rauhanprosessia on Palestiinan valtion muodostaminen, jolle Lähi-idän kvartetin osapuolet ovat antaneet tukensa.

Syyrialla on keskeinen rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. Olisi mahdotonta kuvitella, että kokonaisvaltainen rauha alueella saavutettaisiin ilman Syyrian myötävaikutusta. Olen iloinen, että minulla on tilaisuus vierailla Syyriassa, kun maanne on tiivistämässä yhteyksiään eri maiden kanssa. Uskon että avautumisesta on etua Syyrialle mutta myös koko alueen kehitykselle.

Arvoisa herra presidentti,

Toivotan Teille ja puolisollenne sekä perheellenne menestystä ja hyvää terveyttä sekä Syyrialle ja sen kansalle rauhaa ja onnellista tulevaisuutta.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 22.10.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi