Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Itämeri

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 10.2.2010

Huippukokous toi yhteen Itämeri-sitoumusten tekijät

Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi Baltic Sea Action Summit -huippukokouksen.  Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi Baltic Sea Action Summit -huippukokouksen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Tämä on ollut hieno päivä”, tasavallan presidentti Tarja Halonen tiivisti Baltic Sea Action Summit -huippukokouksen järjestäjien lehdistötilaisuudessa Finlandia-talossa keskiviikkona 10. helmikuuta. ”Yhteistyö poliittisten päättäjien, yksityisen puolen ja kansalaisjärjestöjen välillä on osoittautunut menestykselliseksi. Keskusteluissa kollegoideni ja muiden osallistujien kanssa tuli tunne, että tällainen malli voisi toimia muissakin kokouksissa. Se osoitti myös, että alueellinen yhteistyö on tärkeää”.

Huippukokousta isännöivät hankkeen perustajat tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen sekä Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Presidentti Halonen sanoi olevansa tyytyväinen, että niin monet olivat valmiita antamaan vakavia sitoumuksia ja tekemään töitä yhdessä. Hän sanoi uskovansa, että Helsingin kokous vahvistaa Itämeren suojelukomissio HELCOMin työtä, EU:n Itämeri- ja pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa sekä ilmastotyötä laajemminkin. Hän totesi, että kokous toi uutta toivoa.

Pääministeri Matti Vanhanen korosti lehdistötilaisuudessa, että kokouksen formaatti keskittyi toimintaan, ei julistuksiin. Myös hänen mukaansa kokous oli menestys, ei muodollinen ja tavanomainen, vaan uudenlainen.

Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin kertoi myös olevansa tyytyväinen: odotus oli 50 sitoumusta, mutta niitä saatiinkin kolminkertainen määrä, lähes 150. Hän uskoi, että tämäntapainen julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisjärjestöjen välinen yhteistyö on tulevaisuuden malli.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Kustaa. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaTasavallan presidentti Tarja Halonen ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Kustaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

150 konkreettista sitoumusta

Osanottajat olivat jo ennen kokousta tehneet noin 150 konkreettista sitoumusta Itämeren hyväksi. Korkean tason valtuuskunnat saapuivat Helsinkiin kaikista Itämeren maista sekä Euroopan komissiosta.

Avauspuheessaan presidentti Halonen totesi olevansa hyvin iloinen kokouksen runsaasta ja korkeatasoisesta osanotosta. Poliittisten johtajien lisäksi myös kansalaisjärjestöt ja yritykset ovat laajasti edustettuina, mikä tekee huippukokouksesta aivan uudenlaisen. Presidentti Halosen mukaan on tärkeää, että Itämeren maat asettavat yhteistyölleen kunnianhimoiset tavoitteet. ”Ympäristöongelmien ratkaisemiseksi tehtävällä yhteistyöllä lujitetaan myös laajempaa yhteistyötämme. Maidemme välillä olevien esteiden poistamisessa on edistytty, mutta meidän on pyrittävä entistä myönteisempään vuorovaikutukseen.”

“Tehkäämme Itämerestä kestävän kehityksen meri. Emme odota ihmeitä, mutta kylläkin kovaa työtä kaikilta”, presidentti Halonen kannusti kokouksen osanottajia.

Nuoret mukaan Itämeren suojeluun

Presidentti Halonen esitteli puheenvuorossaan myös oman sitoumuksensa puhtaamman Itämeren puolesta. Sitoumuksessaan presidentti Halonen lupasi jatkaa työtään Itämeren hyväksi sekä edistää Itämeren suojelua laajassa yhteistyössä niin ulkomaisten kollegoidensa kuin kansalaisjärjestöjen, poliittisten päättäjien ja elinkeinoelämän kanssa.

Erityiseksi ryhmäksi presidentti Halonen nosti nuoret, joiden toimintaa Itämeren hyväksi hän lupasi tukea. Lisäksi presidentti Halonen ehdotti vuosittaisen Itämeri-päivän viettämistä.

Työ Itämeren hyväksi ei lopu huippukokoukseen, vaan Baltic Sea Action Group -säätiö ja Itämeren suojelukomissio HELCOM seuraavat sitoumusten toteutumista.

Päämiehet mukana talkoissa

Mukana Itämeri-talkoissa oli valtion- ja hallitusten päämiehiä ja ministereitä yhdestätoista Itämeren maasta. Kokoukseen osallistuivat Ruotsista kuningas Kaarle XVI Kustaa ja ympäristöministeri Andreas Carlgren, Latvian presidentti Valdis Zatlers, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite, Norjan pääministeri Jens Stoltenberg, Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen, Viron pääministeri Andrus Ansip ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin sekä Puolan varapääministeri Waldemar Pawlak, Saksan maatalousministeri Ilse Aigner, Valko-Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöasiain varaministeri Vitali Kulik ja EU:n aluepolitiikkakomissaari Johannes Hahn.

Kaikkiaan kokouksessa oli noin 500 osanottajaa.

Baltic Sea Action Summit oli konkreettinen esimerkki yhteistyöstä, jota presidentti Halonen ja pääministeri Vanhanen peräänkuuluttivat Itämeren rantavaltioiden päämiehille jo vuoden 2008 alussa lähettämässään uuden vuoden tervehdyksessä. ”Uskomme, että jaatte huolemme Itämeren tilasta ja tulevaisuudesta. Toivomme, että voimme yhdessä työskennellä Itämeren pelastamiseksi ja hyväksymiemme toimenpideohjelmien toteuttamiseksi”, he kirjoittivat.

Itämeri on ollut yksi presidentti Halosen toiminnan pitkäaikaisista painopisteistä. Baltic Development Forum myönsi hänelle Itämeri-palkinnon joulukuussa 2008 ja WWF Baltic Sea Leadership -palkinnon elokuussa 2008.

 Lisätietoja:

Kuvia huippukokouksesta

Tasavallan presidentti Tarja Halonen, Latvian presidentti Valdis Zatlers, pääministeri Matti Vanhanen ja BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaTasavallan presidentti Tarja Halonen, Ruotsin kuningas Kaarle XIV Kustaa, pääministeri Matti Vanhanen, BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin ja Ruotsin ympäristöministeri Andreas Carlgren. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaTasavallan presidentti Tarja Halonen ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitë. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi Baltic Sea Action Summit -huippukokouksen. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaVenäjän pääministeri Vladimir Putin, tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaBaltic Sea Action Summit-huippukokouksen aamupäivän istunto. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Huippukokouksen perhekuva. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin kokouksen lehdistötilaisuudessa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 12.2.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi