Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 26.9.2007

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe YK:n yleiskokouksen 62. istunnossa New Yorkissa 26.9.2007

(puheen kieli englanti)

Haluan onnitella teitä, arvoisa puheenjohtaja ja ilmaista tukemme tämän YK:n yleiskokouksen istunnon puheenjohtajuudellenne. Suomi tukee Euroopan unionin julkilausumaa.

Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhatjulistus ja vuosituhattavoitteet ovat edelleen yhteinen lupauksemme paremmasta tulevaisuudesta. Yhdistyneet kansakunnat on maailmanjärjestömme ja globaaleihin haasteisiin vastattaessa se on yhteistyömme pääfoorumi.

Laajan turvallisuuden saavuttamiseksi meidän on turvallisuuden ohella tavoiteltava myös kehitystä ja ihmisoikeuksia. Kaksi vuotta sitten päätimme huippukokouksessamme YK-järjestelmän uudistamisesta, jotta nämä kolme keskeistä oikeutta voitaisiin paremmin toteuttaa. Meidän tulee tehdä kaikkemme YK:n kokonaisvaltaisen uudistamisen jatkamiseksi.

Oikeudenmukaisempi maailma on turvallisempi maailma. Talous- ja sosiaalineuvoston toiminnan tehostaminen on tärkeä osa YK-reformia ja laajan turvallisuuden käsitettä.

Uuden YK-instituution rakentaminen on todella vaativaa työtä. Tiedämme sen omasta kokemuksestamme. Suomi oli YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä sen ensimmäisen toimintavuoden ajan. Meidän on edelleen ponnisteltava lujasti tehdäksemme neuvostosta uskottavan instituution, joka pystyy puolustamaan naisten, miesten ja lasten ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Hyviä sanojamme ja aikeitamme on seurattava vahvat teot.

* * *

Uudesta rauhanrakentamiskomissiosta on kehitettävä areena, joka menestyksekkäästi auttaa konfliktien jälkeisissä vaikeissa tilanteissa kamppailevia maita. Tämän työn tukeminen edellyttää myös hallitusten, parlamenttien, kansalaisjärjestöjen ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Rauhanrakentamisrahastoa on käytettävä tehokkaana keinona, jolla voidaan vastata konfliktin läpikäyneiden maiden välittömiin tarpeisiin.

Vuosituhattavoitteiden saavuttaminen edellyttää johdonmukaista toimintaa. Suomi tukee vahvasti pääsihteerin asettamaa korkean tason paneelia järjestelmänlaajuisen koherenssin edistämiseksi. Tavoite "yhdestä YK:sta maatasolla" on ponnistelemisen arvoinen.

Meidän on myös vahvistettava toimiamme terveys- ja koulutusalan haasteisiin vastaamiseksi.

Suomi pitää paneelin suosituksia sukupuolten välisestä tasa-arvosta hyvin tervetulleina. Meidän on toteutettava ratkaisevia toimenpiteitä sukupuolitietoisuuden edistämiseksi koko YK-järjestelmän piirissä. Tuemme ehdotusta uuden vahvistuneen gender-yksikön perustamiseksi ja uuden alipääsihteerin asemaa sen johtajana.

Tässä yhteydessä haluan korostaa naisten mukaan ottamista kaikkiin kriisinhallinnan vaiheisiin: konfliktintorjuntaan, rauhanturvaamiseen ja rauhanrakentamiseen – rauhanneuvotteluja unohtamatta. Yhden esimerkin tarjoaa UNIFEMin Lähi-itä-aloite. Uskon, että israelilaisten ja palestiinalaisten naisten välinen yhteistyö tämän aloitteen kautta voi edistää rauhanneuvottelujen käynnistämistä uudelleen. Haluan myös todeta, että Suomi tekee omaa toimintaohjelmaansa turvallisuusneuvoston päätöslauselma päätöslauselma 1325 "Naiset, rauha ja turvallisuus" toimeenpanon edistämiseksi.

Vahvempi YK tarvitsee myös sihteeristön uudistamista. Pidämme oikeusvaltion merkityksen vahvempaa korostamista tervetulleena. Oikeusvaltiokehityksen tukeminen on välttämätön osa globaalin turvallisuuden vahvistamista.

* * *

Kestävä kehitys edellyttää sosiaalisesti oikeudenmukaisemman globalisaation ja luonnon hyvinvoinnin johdonmukaista edistämistä. Ilmastonmuutos vaikuttaa koko ihmiskunnan tulevaisuuteen. Suomi tähdentää tarvetta päästä mahdollisimman pian maailmanlaajuisesti kattavaan sopimukseen vuoden 2012 jälkeiselle ajalle. YK:lla on tässä prosessissa avainrooli.

Kaikilla mailla on oikeus kehitykseen sekä kasvun ja paremman hyvinvoinnin tavoitteluun. Teollisuusmaiden on osoitettava solidaarisuutta kehitysmaita kohtaan ja jatkettava kaikkia ponnisteluja kestävien ympäristöteknologioiden saatavuuden edistämiseksi maailmanlaajuisesti.

Mielestäni ilmastonmuutoksen osalta keskusteluilmapiiri on kehittynyt lupaavalla tavalla. Monet jäsenmaat, eri alueet ja yhteiskunnalliset toimijat ovat ottaneet asian omakseen ja ovat aktivoituneet tekemään aloitteita ilmastopolitiikan kehittämisestä. Tätä on käytettävä hyväksi ennen joulukuussa Balilla järjestettävää ilmastokokousta.

Maanantainen korkean tason ilmastokokous oli menestys. Mielestäni se antoi meille tarvittavan poliittisen tuen suunnatessamme kohti Balia. Kaikkien panosta tarvitaan. Suomi arvostaa sitä, että yleiskokouksen puheenjohtaja on ottanut aiheen yhdeksi tärkeimmistä prioriteeteistaan.

* * *

Tarvitsemme tehokasta kansainvälistä yhteistyötä aseidenriisunnan alalla ja aseiden leviämisen estämiseksi. Kun esimerkiksi otetaan huomioon uhrien määrä tämän päivän konflikteissa, niin pien- ja kevytaseet ovat todellakin "joukkotuhoaseita”. Suomi yhdessä yli 150 valtion kanssa kannattaa kansainväliseen asekauppasopimukseen tähtäävää prosessia.

YK:lla on keskeinen rooli kriisien ratkaisijana maailmanlaajuisesti. Tänä aamuna olemme kuulleet uutisia Burma-Myanmarista, jossa ihmisten taistelu vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta on tukahdutettu. Meidän on toimittava.

YK:n toiminta tarvitsee poliittista tukea ja resursseja. Arvostamme pääsihteerin päättäväisyyttä ratkaisun löytämiseksi Sudanin kriisiin. Uusi rauhanturvaoperaatio Darfurissa nostaisi YK:n rauhanturvaajien kokonaismäärän noin 100 000. Tämä huomattava luku osoittaa, että YK nauttii kansainvälisen yhteisön luottamusta. Pidämme YK:n turvallisuusneuvoston eilen hyväksymää päätöslauselmaa kansainvälisestä läsnäolosta Tsadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa tervetulleena.

Menestyksellinen kriisinhallinta edellyttää kumppanuuksia ja jaettua vastuuta. Esimerkiksi Afrikan unioni ja Euroopan unioni ovat olleet YK:lle arvokkaita kumppaneita. Paikallisten ja alueellisten toimijoiden tuki on ratkaisevan tärkeää YK:n rauhanturvaamisen onnistumiselle.

Kosovon statuksen ratkaiseminen on meille eurooppalaisille erittäin tärkeää. YK:n erityisedustajalla on tässä prosessissa keskeinen rooli. Kannustamme kaikki osapuolia osallistumaan rakentavasti ratkaisun löytämiseksi tähän ongelmaan.

Arvoisa puheenjohtaja, sallikaa minun vakuuttaa, että Suomi tukee vahvempaa YK:ta paremman maailman puolesta. Meidän käsissämme on toteuttaa sitoutumuksiamme kohti parempaa turvallisuutta, kestävää kehitystä ja ihmisoikeuksia kaikille. Haluan ilmaista vankan tukemme pääsihteeri Ban Ki-Moonille näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 1.10.2007

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi