(muutosvarauksin, puheen kieli englanti)
On todella hieno idea järjestää tämä seminaari ”North to North – Women as Agents of Change”. Naiset nähdään liian usein uhreina tai objekteina. Naiset ovat todellinen voimanlähde, ja he ovat myös keskeisessä asemassa muutostilanteissa, kuten Pohjois-Afrikassa on nähty.
Osallistuessani viime viikolla Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokoukseen havaitsin ilokseni, että naisten rooli on tullut osaksi julkisen keskustelun valtavirtaa. Yhdistyneet kansakunnat on hiljattain nimennyt enemmän naisia tärkeisiin virkoihin. UN Women on tärkeä toimija ja antaa naisille ja tytöille vahvemman sekä yhtenäisemmän äänen. Se on jo tehnyt erinomaista työtä. Yhdistyneet kansakunnat on kaiken kaikkiaan ollut edelläkävijä naisten voimaannuttamisen edistämisessä.
Olkaamme iloisia siitä, että naisten asema eri puolilla maailmaa on parantunut selvästi. Kuten me kaikki täällä tiedämme, työtä on yhä valtavasti. Liian monet naiset elävät edelleen köyhyydessä ja vailla täysimääräisiä ihmisoikeuksia. Naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä kaikkialla maailmassa ja koskettaa kaikenikäisiä naisia. Naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevassa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1325 esitettiin uusia tapoja tarkastella konflikteja ja rauhanprosesseja edistämällä naisten suojelua ja osallistumista. Päätöslauselma on laajasti hyväksytty, mutta erityisesti toimeenpano edellyttää paljon työtä.
Suomi edistää ja tukee naisten asemaa poliittisessa päätöksenteossa toimeenpanemalla päätöslauselmaan 1325 liittyvää kansallista toimintasuunnitelmaa. Mielestämme on erittäin tärkeää, että naiset osallistuvat rauhanneuvotteluihin, rauhan rakentamiseen sekä kriisien ennaltaehkäisyyn ja jälleenrakentamiseen.
* * *
Maailman väestöstä puolet on naisia. Yksikään yhteiskunta ei voi menestyä ilman naisten aktiivista osallistumista. Uskon myös vahvasti, että naisten tasa-arvoinen osallistuminen yhteiskuntaan on edellytys demokratialle ja elintärkeää maapallon pelastamisessa tuleville sukupolville.
Koulutus on avain tasa-arvoon. Maailman talousfoorumi on yksilöinyt tyttöjen koulutuksen yhdeksi tehokkaimmista keinoista parantaa kehittyvien maiden taloutta. Koulutus on myös keino lisätä naisten vaikutusvaltaa ja hillitä väestönkasvua.
Naisten aktiivinen osallistuminen poliittiseen toimintaan on vahvistanut tasa-arvon ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden käsitteitä suomalaisessa ja yleisemmin pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa.
Antaessaan vuonna 1906 yhtäläisen äänioikeuden kaikille naisille ja miehille Suomi oli aikansa edistyksellisen poliittisen aallon harjalla. Esimerkkimme toimi innoituksena ja rohkaisuna monille maille erityisesti Euroopassa.
Pohjoismaissa naiset ovat perinteisesti olleet vahvasti mukana poliittisessa päätöksenteossa. Suomessa huhtikuussa pidetyissä eduskuntavaaleissa valituista 200 kansanedustajasta 85 oli naisia. Suomen nykyisen hallituksen 19 ministeristä 9 on naisia.
Sukupuolten välisen tasa-arvon ja sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisen huomioiminen kaikessa hallituksen politiikassa on yksi hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita.
Maamme ei kuitenkaan ole lähelläkään täydellistä. Kuten monissa muissa maissa, naisia kohtaan esiintyy väkivaltaa. Työmarkkinat ovat jakaantuneet miesten ja naisten töihin. Työn ja perheen yhteensovittaminen on usein hankalaa. Uskon vakaasti, että naisten osallistuminen täysipainoisesti yhteiskuntaan on ihmisten tasa-arvon kannalta oikein, ja samalla se myös parantaa kilpailukykyä.
* * *
Kuluvan vuoden aikana naiset Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä ovat osallistuneet aktiivisesti sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa ajaviin poliittisiin protesteihin. Naiset ja miehet ovat yhdessä marssineet paremman tulevaisuuden puolesta itselleen ja tuleville sukupolville. On tärkeää, että he myös rakentavat demokraattista yhteiskuntaa yhdessä.
Naiset ovat tärkeässä roolissa kestävän ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kaikkien hallitusten on varmistettava täysimääräiset ihmisoikeudet kaikille, niin naisille kuin miehille.
Olen iloinen siitä, että Tunisian tasa-arvoministeri Lilia Laabidi on seurassamme tänään jakamassa näkemyksiään ja kertomassa kokemuksistaan.
Sukupuolten tasa-arvon puolestapuhujat olivat Tunisian vapaustaistelun etulinjassa, ja he ovat myös tärkeässä roolissa uuden, demokraattisen poliittisen järjestelmän rakentamisessa. On erittäin hyvä, että naisten poliittisen osallistumisen varmistamiseksi poliittisten puolueiden on nimettävä yhtä paljon nais- ja miesehdokkaita.
* * *
Naiset ovat muutoksentekijöitä, kuten tämän konferenssin nimikin kertoo. Taloudellisesti, ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävä kehitys ei ole mahdollista ilman sukupuolten tasa-arvoa ja naisten voimaannuttamista.
Kansalaisjärjestöillä on keskeinen rooli sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. Tiedotusvälineet, etenkin sosiaalinen media, ovat myös välittäneet tietoja paikan päältä nopeasti, minkä lisäksi ne tarjoavat naisille välineitä yhteyksien muodostamiseen ja yhteistyöhön. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa siihen, että naisilla on enemmän sananvaltaa päätettäessä alueen tulevaisuudesta politiikan, uskonnon, kulttuurin ja talouden saroilla.
Haluan kiittää Suomen toimikuntaa Euroopan turvallisuuden edistämiseksi (STETE), Suomen 1325-verkostoa ja NYTKIS ry:tä siitä, että ne mahdollistivat kahden ”pohjoisen” välisen vuoropuhelun järjestämällä tämän tapahtuman. Toivon teille antoisia keskusteluja tasa-arvoasioihin liittyen. Tekemällä yhteistyötä ja tukemalla toisiamme voimme parantaa naisten asemaa ja edistää tasa-arvoa.