Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Presidenttifoorumi

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 19.11.2008

Presidentti Halonen: Avoin yhteiskunta tutkii ja keskustelee historiastaan

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä menneiden vuosikymmenten vääryyksiä ei ole mahdollista oikaista tuomioistuimen päätöksin. ”Avoin yhteiskunta voi selvittää historiaansa tutkimuksen ja keskustelun keinoin – tuomalla yleiseen tietoisuuteen myös sellaisia asioita tai aiheita, joita aikaisemmin ei ole tiedetty, mielletty tai tohdittu kertoa”, presidentti Halonen sanoi Presidenttifoorumin avaussanoissaan Presidentinlinnassa 19.marraskuuta 2008. Presidenttifoorumiin oli kutsuttu mm. historian tutkijoita sekä yhteiskunnallisia ja kulttuurielämän vaikuttajia.

Kahdeksannen presidenttifoorumin teemana oli Suomen historian vaietut vuodet, ja sen aikana on käsiteltiin vuoden 1918 sisällissodan sekä jatkosodan aikaisia tapahtumia. Vaikka sisällissotaa ja jatkosotaa on tutkittu runsaasti, presidentti Halosen mukaan tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvinkin tutkituista kokonaisuuksista löytyy lukuisia tuntemattomia aiheita. ”Naiset ja lapset ovat usein jääneet tutkimuksesta sivuun”, presidentti sanoi. ”Sota ei jättänyt jälkeään pelkästään rintamalla palvelleihin vaan myös suoraan ja välillisesti puolisoihin, lapsiin ja nuoriin – koko kansaan”.


Kahdeksannen Presidenttifoorumin keskustelijoina oliva mm. päätoimittaja Janne Virkkunen ja kirjailija Antti Tuuri (etualalla). Puheenjohtajana toimittaja Tarmo Ropponen (tak.). Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Historian tutkimuksessa kyse ei ole vain tieteestä vaan myös kansakunnan muistista ja identiteetistä. ”Jokainen sukupolvi kirjoittaa tietysti paitsi omaa historiaansa myös tulkitsee aiempia kirjoituksia” presidentti Halonen sanoi.

”Sukupolvien väliset erot ovat näkyvissä. Eri sukupolvilla on erilainen kuva Suomesta ja Suomen historiasta, samoista tapahtumista. Tulkinnat elävät yhtä aikaa, käsi kädessä.” Esimerkkinä uudesta tulkinnasta presidentti Halonen mainitsi ohjaaja Kristian Smedsin Kansallisteatteriin tekemän sovituksen Tuntemattomasta sotilaasta, joka herätti lähes yhtä paljon kohua kuin Väinö Linnan kirja ilmestymisvuonnaan 1954.

Suomi taisteli talvi- ja jatkosodassa suurta ylivoimaa vastaan. ”Pidämme aiheellisesti näitä miehiämme ja naisiamme itsenäisyytemme pelastajina ja sankareina. Jatkosotatutkimus on kaivanut päivänvaloon sodan pimeän puolen: sota ei ole vain sankarillisuutta. Esimerkiksi sotavankien kohtelu ja ihmisluovutukset sodan aikana ja sen jälkeen ovat perustellusti otettu uusiksi tutkimuskohteiksi”, presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halosen lisäksi alustuspuheenvuoron käyttivät professori Heikki Ylikangas, dosentti Ulla-Maija Peltonen, professori Henrik Meinander, dosentti Sari Näre sekä tutkija Oula Silvennoinen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi toimittaja Tarmo Ropponen.

Presidenttifoorumin alustuspuheenvuorot:
Presidentti Halosen puheenvuoro
Heikki Ylikangas (PDF, 26 KB)
Ulla-Maija Peltonen (PDF, 3,2 MB)
Henrik Meinander (PDF, 470 KB)
Sari Näre (PDF, 42 KB)
Oula Silvennoinen (PDF, 20 KB)

Presidenttifoorumeita on järjestetty seitsemän kertaa vuodesta 2006 lähtien. Edellisten foorumeiden teemoina ovat olleet suomalaisen työn kilpailukyky, osaaminen ja innovaatiot, ulkopolitiikka, vanhustenhuolto, Itämeri, suvaitsevaisuus ja kuntapalvelut.


Presidenttifoorumi järjestettiin Presidentinlinnan Valtiosalissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

 

Presidentti Halosen avaussanat

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 1.12.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi