Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 16.9.2008

Presidenttifoorumissa keskusteltiin kuntapalveluista

”Sukupolvien työn tuloksena Suomessa on koko väestön kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut, laadukas ja maksuton koulutus ja laaja toimeentuloturva. Kiteyttäen voimme sanoa, että hyvinvointimallimme on tuonut oikeudenmukaisuutta”, presidentti Halonen sanoi Presidenttifoorumin avauspuheenvuorossaan tiistaina 16. syyskuuta 2008. Presidentinlinnassa järjestetyn keskustelutilaisuuden teemana oli tällä kertaa kuntapalvelut. Seitsemänteen Presidenttifoorumiin on kutsuttu osallistujia yhteiskunnan eri alueilta, mm. kunnallisia päättäjiä, virkamiehiä ja tutkijoita sekä järjestöjen edustajia. Keskustelutilaisuus on kokonaisuudessaan nähtävissä videotallenteena.


Seitsemännen Presidenttifoorumin teemana oli kuntapalvelut. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Halosen mukaan hyvinvointivaltion perusajatukset ovat saaneet kansalaisten yleisen hyväksynnän, mutta on pidettävä huolta siitä, että säröt eivät pääse kasvamaan suuriksi halkeamiksi. ”Vaikka kansantulo on kasvanut, tuloerot ovat alkaneet kasvaa ja Suomeen on syntynyt uusköyhyyttä”. Presidentti kantoi huolta etenkin lainsäädännön turvaamista perusoikeuksista: opetus-, terveys- ja sosiaaliturvasta.

Presidentti Halonen kehotti keskustelemaan myös kilpailuttamisen vaikutusta julkisen sektorin tuottavuuteen. ”Onko kilpailuttamisesta apua tuottavuuteen julkisella sektorilla? Entä palvelutuottajat?”. Kolmannen sektorin rooli on presidentti Halosen mukaan merkittävä julkisten palveluiden täydentäjänä, mutta päävastuu palveluiden järjestämisestä on kunnilla ja valtiolla. ”Tutkimukset antavat hyvin vahvasti tukea sille, että kansalaisten mielestä tällä tiellä kannattaa jatkaa, mutta toimintaa tehostaen”.


Seitsemännen Presidenttifoorumin teemana oli kuntapalvelut. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Yhteisiin palveluihin suuri luottamus

”Jokainen meistä käyttää jonkin verran julkisia palveluita, joskus huomaamattaan. Useiden tutkimusten mukaan suomalaiset ovat halukkaita maksamaan jopa korkeampia veroja, jos siten taataan julkisten palvelujen taso. Tämä on suuri sosiaalinen luottamus yhteisiin palveluihin”, presidentti Halonen tiivisti.

Presidenttifoorumin päätteeksi presidentti Halonen muistutti, että kuntalaiset eivät ole palvelukeskustelussa pelkästään kohde vaan myös sen lähde. ”Toimiva kansalaisyhteiskunta edellyttää ihmisten itsensä osallistumista ja vaikuttamista. Jokainen voi osallistua lähimmäisenä ja toimimalla kansalaisjärjestöissä, mutta myös vaikuttamalla yhteiskunnan päätöksentekoon. Tulevat kuntavaalit ovat vaikuttamisen avainpaikka”.

Presidentti Halosen lisäksi alustuspuheenvuoron käyttävät hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne, Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen, Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen sekä dosentti Ilkka Taipale. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii toimittaja Tarmo Ropponen.

Presidenttifoorumin alustuspuheenvuorot:
Presidentti Halosen puheenvuoro
Mari Kiviniemi (PDF, 14 KB)
Risto Parjanne (PDF, 182 KB)
Eino Siuruainen (PDF, 3498 KB)

Presidenttifoorumeita on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Edellisten foorumeiden teemoina ovat olleet suomalaisen työn kilpailukyky, osaaminen ja innovaatiot, ulkopolitiikka, vanhustenhuolto, Itämeri ja suvaitsevaisuus.

Presidentti Halosen puheenvuoro

Presidenttifoorumi videotallenteena

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 22.9.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi