Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 7.9.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Korean tasavallan presidentin Roh Moo-hyunin valtiovierailun juhlaillallisilla Presidentinlinnassa 7.9.2006

(muutosvarauksin; puheen kielenä englanti)

Arvoisa presidentti Roh Moo-hyun, arvoisa kollega,
Rouva Kwon Yang-sook,
Hyvät juhlavieraat, naiset ja herrat,

Minulla ja puolisollani on suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät ja puolisonne lämpimästi tervetulleeksi vierailulle Suomeen. Maidemme suhteet ovat aina olleet maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta hyvin lämpimät. Olen iloinen, että meillä on nyt vastavuoroisesti tilaisuus, vuoden 2002 valtiovierailumme jälkeen, osoittaa vieraanvaraisuutta ja esitellä maatamme Teille.

Olen iloinen voidessani todeta, että etenkin taloudelliset ja kulttuuriset suhteemme ovat kehittyneet suotuisasti. Suomalaisia taiteilijoita tanssin, muotoilun, musiikin sekä kuvataiteen aloilta vierailee jatkuvasti Korean tasavallassa. Viime viikonloppuna täällä Helsingissä suomalaisilla oli vuorostaan mahdollisuus nauttia perinteisestä korealaisesta "Phansori" -esityksestä, jossa vanhoja tarinoita lauletaan ja resitoidaan vaikuttavalla tavalla. Suomen korkeatasoinen musiikkikoulutus on lisäksi houkutellut korealaisia opiskelijoita ja muusikkoja maahamme.

Kaupallisella koulutusalalla hyvä esimerkki konkreettisesta yhteistyöstä on yhteistyössä Helsingin kauppakorkeakoulun ja korealaisen Institute of Industrial Policyn kanssa toteutettu Executive MBA -ohjelma. Vuodesta 1995 lähtien yli 1 500 korealaista yritysjohtajaa on osallistunut tähän ohjelmaan. Myös suomalaisten vaihto-opiskelijoiden määrä Koreassa on jatkuvasti kasvanut.

Kahdenväliset suhteemme ovat kaiken kaikkiaan kehittyneet erinomaisesti ja kontaktit ovat lisääntyneet kaikilla tasoilla. Suora lentoyhteys Suomen ja Korean tasavallan välillä edesauttaisi suhteiden vahvistumista edelleen.

Korea on Suomen yksi suurimmista kauppakumppaneista Aasiassa. Korealaiset kulutushyödykkeet ja maailmankuulut merkit ovat tulleet tunnetuiksi Suomessa. Olemme iloisia siitä, että niin monet korealaiset yritykset ovat matkustaneet mukananne Suomeen ja osallistuvat Korea-Suomi-talousneuvostokokoukseen. Molemmat maat ovat menestyneet erityisesti informaatio- ja viestintäteknologian saralla. Maidemme välinen tieteellis-teknologinen yhteistyö on molemmille hyödyllistä ja on hyvä, että sen suhteen ollaan päästy eteenpäin. Esimerkkinä mainittakoon suomalaisen TEKESin ja Korea Institute of Industrial Technology Evaluation and Planningin välinen yhteistyö.

Herra presidentti, olette tunnettu toiminnastanne työntekijöiden oikeuksien, yhteiskunnan vähäosaisten ja syrjäytyneiden tilanteen parantamiseksi ja yhteiskunnan kahtiajakoisuuden poistamiseksi maassanne. Nämä asiat ovat tärkeitä paitsi meille suomalaisille, myös laajemmalti Pohjoismaissa. Uskon, että Suomen menestyminen on suurelta osin rakentunut pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamallin varaan. Tämä malli perustuu vahvaan demokratiaan, yhteisvastuuseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

Pidämme Suomessa erittäin tärkeänä tehokkaita ja oikeudenmukaisia linjauksia, jotka ehkäisevät yhteiskunnan polarisoitumista. Uskomme myös, että naisten ja miesten tasa-arvo vaikuttaa myönteisesti kilpailukykyyn. Sekä naiset että miehet voivat osallistua yhteiskunnan ja talouden kehittämiseen, kun uran ja perhe-elämän yhdistäminen on mahdollista. Te, herra presidentti, olette avarakatseinen. Olette myös aktiivisesti yhdessä hallituksenne kanssa toimineet sen puolesta, että korealainen yhteiskunta avautuisi enemmän sekä taloudellisesti että kulttuurisesti ulkomaailmaan.

Suomi tukee Korean tasavallan pyrkimyksiä vuoropuhelun syventämiseksi pohjoisen naapurinne kanssa ja turvallisuustilanteen kehittämiseksi alueella. Suomi tukee myös ihmisoikeuksien kehitystä ja haluaa myötävaikuttaa hyvien hallintotapojen edistämistä ja talouden modernisointia Koillis-Aasiassa.

* * *

Tämän valtiovierailunne ohella osallistutte nyt samalla kertaa myös EU-Korea -huippukokoukseen ja Asem-huippukokoukseen täällä Helsingissä. Vierailullanne pohjoiseen maahamme on siten kolme erittäin hyvää ja tärkeää syytä. EU:n toivomuksena on laajentaa taloudellista yhteistyötään Korean kanssa, ja nyt pidettävä EU-Korea -huippukokous antaa erinomaisen mahdollisuuden edistyä monessa asiassa, joissa intressit ovat yhteneväiset. Asem on jo käytännössä muodostunut kahden alueellisen ryhmän väliseksi yhteistyöksi. Huippukokouksen päämääränä on vahvistaa keskinäistä yhteisymmärrystä koskien tarvetta edistää rauhaa, monenkeskisyyttä, kestävää kehitystä, demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioitusta ja oikeusvaltioperiaatetta.

Globalisoituva maailma tuo eteemme monia haasteita mutta myös lukuisia mahdollisuuksia. Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on unionin ulkosuhteiden kehittäminen ja unionin kansainvälisen roolin vahvistaminen. Jaamme kaikki maailmanlaajuisesti yhteisen tavoitteen turvallisesta ja oikeudenmukaisesta maailmasta, jossa vakaa kehitys takaisi tasapainoiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset olot kaikille kansalaisille. Toimiminen aktiivisesti kansainvälisissä järjestöissä - erityisesti YK:ssa - on erinomainen keino päästä näihin yhteisiin tavoitteisiin.

Sekä Suomi että Korea ovat osallistuneet aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön ja tukeneet sitä vahvasti. Olemme huomioineet kunnioituksella toiveenne ottaa enemmän velvollisuuksia YK:ssa ja muilla kansainvälisen yhteisön sektoreilla.

Toivon, että Suomen vierailustanne muodostuu oikein miellyttävä ja antoisa kokemus.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.9.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi