Minulle on aina mieluisaa vierailla Euroopan neuvostossa. Tällä kertaa tunnen kuitenkin aivan erityistä iloa saadessani osallistua Euroopan romani- ja vaeltajafoorumin avajaistilaisuuteen. Mielestäni voidaan hyvin perustein väittää, että tämä päivä jää historiaan eräänä merkkipaaluna ihmisoikeuksien edistämisessä.
Pian neljä vuotta sitten, tammikuussa 2001, esitin keskustelujen pohjalta ajatuksen eurooppalaisen neuvoa-antavan elimen perustamisesta romanien aseman edistämiseksi. Monet ihmiset ovat työskennelleet aloitteen toteuttamiseksi. Haluan kiittää teitä kaikkia ja niitä, jotka eivät ole tänään paikalla lämpimästi. Romanien oma panos ja heidän osoittamansa yhteistyön henki on ollut olennaisen tärkeää tavoitteen saavuttamisessa. Mutta myös hallitukset ovat osoittaneet suurta joustavuutta ja yhteistyötahtoa. Ranskan hallituksen rooli sen ryhtyessä hankkeen toiseksi vanhemmaksi on totta kai erityisen merkittävä.
Euroopan romani- ja vaeltajafoorumi on rakenteeltaan aivan uudenlainen ihmisoikeuksia edistävä elin ja hyvä osoitus yhteistyön voimasta. Foorumin perustaminen Euroopan neuvoston yhteyteen on myös osoitus Euroopan neuvoston elinvoimasta ja kyvystä kulkea kehityksen kärjessä ihmisoikeuksien polulla. Uskon, että foorumi tulee osaltaan myös vahvistamaan Euroopan neuvoston asemaa ja näkyvyyttä aidosti yleiseurooppalaisena ihmisoikeusjärjestönä.
* * *
Minulta on usein kysytty, miksi romanien oikeudet ovat niin näkyvällä sijalla Suomen ihmisoikeuspolitiikassa. Sanoisin, että syynä on yksinkertaisesti se, että vaikka ihmisoikeudet ovat kaikille samat, ne eivät aina toteudu käytännössä yhtä lailla kaikkien kohdalla. Romanit ovat ryhmä, joka joutuu muita helpommin syrjityksi ja jonka sosio-ekonominen asema on kaikkialla muita huonompi. Siksi on perusteltua kiinnittää erityistä huomiota tämän ryhmän aseman saattamiseksi tasa-arvoiseksi muiden kanssa.
Olemme varmasti kaikki samaa mieltä siitä, että on välttämätöntä, että kaikki ihmiset voivat osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Olemme Suomessa saaneet hyvin myönteisiä kokemuksia neuvoa-antavista elimistä esim. romani- ja saamelaisasioille. Romaniasiain neuvottelukunta, jossa romanien ja hallinnon edustajat toimivat yhdessä, perustettiin jo vuonna 1956. Minulla on hyviä kokemuksia tästä neuvottelukunnan työstä omalta puheenjohtajuuskaudeltani.
Kansallisten elinten lisäksi saamelaisilla on myös ylikansallinen yhteistyöelin. Saamelaisneuvosto taas on edustuksellinen elin, jossa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaiset toimivat yhdessä. Myös kokemukset tästä alueellisesta elimestä ovat rohkaisevia. Saamelaisten asiantuntemus ja kokemukset sekä käyttökelpoiset ratkaisut ja käytännöt saadaan tätä kautta nopeasti kaikkien hallitusten tietoon.
Romanien omien järjestöjen lisäksi monet eurooppalaiset järjestöt toimivat aktiivisesti romanien aseman parantamiseksi. On luontevaa, että romanit itse parhaina asiantuntijoina voisivat osallistua toiminnan suunnitteluun ja seurantaan. Tähän mennessä romanit ovat olleet pääsääntöisesti toiminnan kohteina, tästä lähtien he ovat myös itse mukana vaikuttamassa. Foorumi tarjoaa välineen saattaa romanien näkemykset ja asiantuntemus päättäjien tietoon. Tämä on eduksi niin romaneille kuin hallituksille ja kansainvälisille järjestöillekin.
Romanien syrjintä on luonnollisesti osa laajempaa ilmiötä, rasismia ja suvaitsemattomuutta. Tämä ilmiö on valitettavan tuttu kaikissa Euroopan neuvoston jäsenmaissa. Kansainvälistyminen ja globalisaatio ovat edenneet hyvin nopeasti ja monet ihmiset ovat joutuneet valmistautumattomina uudenlaisten tapahtumien eteen. Kansainvälistyminen on hälventänyt monien ennakkoluuloja, mutta samanaikaisesti myös syrjintä ja rasistiset ilmiöt ovat vahvistuneet. Vaikeasti hallittavat globaalit uhat - muun muassa terrorismi, kansainvälinen rikollisuus, ihmiskauppa, sosiaalinen syrjäytyminen – ovat lisänneet suvaitsemattomuutta ja asettavat erityisen haasteen ihmisoikeuksille. Vaikeimpiakin uhkia vastaan työskennellessämme meidän tulee pitää kiinni ihmisoikeusnormien noudattamisesta.
* * *
Kun puhumme romanien tilanteesta, on mielestäni tärkeää, ettemme keskity yksinomaan ongelmiin. On tärkeää huomata myös romanien oman kulttuurin rikastuttava merkitys yhteiskunnillemme ja koko Euroopalle. Vaikka romanit ovat kohdanneet syrjintää ja vaikeuksia, ovat he myös upea esimerkki selviytymisestä ja oman rikkaan kulttuurin säilyttämisestä. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme.
Kulttuurien välinen vuoropuhelu on aidoimmillaan, kun se tapahtuu ruohonjuuritasolla, kansalaisyhteiskunnan ja yksilöiden tasolla. Hallitusten ja järjestöjen tehtävänä on edesauttaa edellytysten syntymistä suoralle vuoropuhelulle. Kulttuurien välisen vuorovaikutuksen ja vuoropuhelun yhteinen perusta löytyy ihmisoikeuksien universaalisuudesta.
Kun tunnustamme, että kaikilla yksilöillä on syntyjään yhtäläiset oikeudet ja he ovat tasa-arvoisia, voimme aidosti kunnioittaa kulttuurien monimuotoisuutta ja rikastuttaa yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme. Yhteiset, ihmisoikeuksiin ja demokratiaan perustuvat arvot tarjoavat tukevan perustan vuorovaikutukselle.
Euroopan romani- ja vaeltajafoorumi on tästä hyvä esimerkki. Foorumia valmistellessaan romanit ja hallitukset ovat kiinnittäneet aivan erityistä huomiota foorumin toiminnan demokraattisuuden turvaamiseen. Tärkeä osa demokraattisten periaatteiden toteutumista on huomion kiinnittäminen sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiseen ja naisten tasavertaisen osallistumisen edistämiseen.
* * *
Tämä päivä on meille kaikille tärkeä. Foorumi on huomattava askel eteenpäin romanien aseman parantamisessa - ja myös Euroopan neuvoston aseman vahvistamisessa. Uskon, että foorumi on hyödyksi asiantuntijaelimenä ja yhteistyökumppanina myös esimerkiksi ETYJ:lle ja Euroopan unionille. Foorumi ei toki ratkaise kaikkia ongelmia. Se saattaa alkuaikoina jopa tuoda näkyville enemmän ongelmia, mutta ongelmien esille tulo on välttämätöntä, jotta ne voitaisiin ratkaista. Toivon tämän päivän olevan uusi sivu romanien historiassa ja hyvä alku romanien äänen kuulumiselle eurooppalaisessa päätöksenteossa.
Haluan toivottaa Euroopan romani- ja vaeltajafoorumille onnea ja menestystä.