Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Itämeri

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 10.2.2010

Helsingissä järjestetty Itämeri-huippukokous menestys

Ulkoasiainministeriö
Tasavallan presidentin kanslia
Valtioneuvoston kanslia
Baltic Sea Action Group
Tiedote 10.2.2010

Helsingissä keskiviikkona 10. helmikuuta pidetty Itämeri-huippukokous oli menestys, arvioivat kokouksen järjestäjät. Baltic Sea Action Summit keräsi Finlandia-taloon laajan ja korkeatasoisen osanottajajoukon kertomaan sitoumuksistaan Itämeren hyväksi. Mukana oli kaiken kaikkiaan noin 500 osallistujaa.

Huippukokousta isännöivät hankkeen alullepanijat tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin. Valmisteluista ja järjestelyistä vastasi ulkoministeriö.

Mukana Itämeri-talkoissa oli valtion- ja hallitusten päämiehiä ja ministereitä yhdestätoista Itämeren maasta. Kokoukseen osallistuivat Ruotsista kuningas Kaarle XVI Kustaa ja ympäristöministeri Andreas Carlgren, Latvian presidentti Valdis Zatlers, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite, Norjan pääministeri Jens Stoltenberg, Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen, Viron pääministeri Andrus Ansip ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin sekä Puolan varapääministeri Waldemar Pawlak, Saksan maatalousministeri Ilse Aigner, Valko-Venäjän luonnonvarain- ja ympäristöasiain varaministeri Vitali Kulik ja EU:n aluepolitiikkakomissaari Johannes Hahn.

Lisäksi kokoukseen osallistui lukuisia kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä, jotka kaikki tekivät sitoumuksen Itämeren hyväksi. Vastaavanlaista konkreettisiin sitoumuksiin keskittyvää, yksityisiä ja julkisia tahoja yhteen saattavaa huippukokousta ei ole aikaisemmin Suomessa järjestetty.

Sitoumuksia kerättiin huomattava määrä, noin 140. Kaikkien sitoumusten tarkoituksena on edistää Itämeren suojelua ja sen tilan parantamista. Sitoumukset ovat konkreettisia, ja Baltic Sea Action Group seuraa niiden toteutumista.

“Olen hyvin iloinen, että Itämeren valtiot olivat edustettuina näin korkealla tasolla. Lisäksi kansalaisjärjestöjen ja yritysten näin laajapohjainen osallistuminen teki tästä aivan uudenlaisen huippukokouksen. Tähän yhteistyöhön tarvitaan kaikkia tahoja. Kiitän kaikkia Itämeren ympäristön hyväksi tehdyistä sitoumuksista. Emme odota ihmeitä, mutta kylläkin vakavaa työtä, josta tämä kokous oli yksi osoitus”, tasavallan presidentti Tarja Halonen arvioi.

"Tämä oli tärkeä askel eteenpäin Itämeren suojelussa. Yhteinen meremme tarvitsee toimintaa, ei vain puheita. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu tämän kokouksen esimerkistä ja sitoutuu Itämeren suojeluun omassa toiminnassaan. Tulevaisuudessa ympäristöarvojen huomioiminen tulee olemaan yrityksille myös kilpailutekijä", katsoi pääministeri Matti Vanhanen.

"Nyt lupaukset on annettu ja on ryhdyttävä toimiin niiden toteuttamiseksi. Jatkamme työtä ja tarkastelemme tilannetta jatkuvasti, sillä Itämeren suojelussa on kyse jatkuvasta prosessista", painotti puolestaan Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtajan Ilkka Herlin.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 10.2.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi