Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 9.6.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Millennium-teknologiapalkinnon juhlapäivällisillä 9.6.2010

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Meillä on tänään ilo juhlia neljättä Millennium-teknologiapalkinnon voittajaa. Joka toinen vuosi jaettava Millennium-teknologiapalkinto on maailman mittavin kansainvälinen tunnustus teknologisesta innovaatiosta. Samalla se on tunnustus voittajalle hänen huomattavasta panoksestaan kestävän yhteiskunnallisen kehityksen ja elämänlaadun edistämiseksi.

Innovaatioiden kehittyminen vaatii osaamisen lisäksi myös mahdollisuutta olla luova ja aloitteellinen. Korkeatasoinen koulutus, tutkimus ja teknologia sekä yhteistyö eri tahojen kanssa tukevat osaltaan laaja-alaisuuden kehittymistä.

Innovaatiot ovat tärkeällä sijalla maailmanlaajuisia globalisaation aiheuttamia haasteita ratkaistaessa. Globalisaation edetessä myös kansainvälinen yhteistyö innovaatioiden edistämisessä on tullut yhä merkittävämmäksi.

Uusi teknologia tulee olemaan kasvavassa asemassa maailman ponnistellessa kohti kestävää kehitystä – ihmisen ja luonnon huomioimista. Teknologian avulla voimme parantaa ihmisten hyvinvointia sekä edistää demokratiaa, tasa-arvoa ja parempaa elinympäristöä. Ilmastonmuutoksen uhan torjuminen vaatii myös yhä ympäristöystävällisempien teknologioiden kehittämistä.

Parhaimmillaan teknologiat luovat ratkaisuja, jotka koskettavat meitä kaikkia – eri maissa ja kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

* * *

Millennium-teknologiapalkinnon tärkeänä ajatuksena on löytää innovaatioita, joilla voidaan nähdä olevan suuri potentiaali myös tulevaisuudessa. Edellisiä palkinnonsaajia tarkasteltaessa voimme todeta heidän olevan erinomaisia myös tässä mielessä.

Ensimmäisen kerran palkinnon sai vuonna 2004 Sir Tim Berners-Lee World Wide Webin kehittäjänä. Mitä maailma olisikaan ilman www:tä. Maailma on tuon ajan jälkeen verkottunut internetin kautta ja olemme globaalisti entistä lähempänä toinen toisiamme. Berners-Leen työ jatkuu aktiivisesti avoimen tiedon hyödyntämisen kautta.

Toisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2006 professori Shuji Nakamuralle hänen innovaatioistaan valkoisen ja sinisen laserin ja led-valojen luomiseksi. Vuoden 2006 jälkeen tästä on tullut laajasti käytettyä arkipäivän teknologiaa ympäri maailman. Professori Nakamuran työ jatkuu vihreän laserin ja uusien sovellutusten parissa.

Edellinen Millennium-teknologiapalkinnon jakotilaisuus pidettiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin palkinnon sai professori Robert Langer innovaatioistaan lääketieteen teknologian alueella, keinokudosten ja lääkkeiden täsmäannostelun parissa. Tuhannet ja tuhannet ihmiset ovat hyötyneet tuotteliaan Langerin innovaatioista – ja työ jatkuu edelleen.

Arvoisa professori Michael Grätzel. Tekniikan Akatemia on valinnut teidät neljännen Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi. Innovaationne väriaineherkistetyistä aurinkokennoista on todellinen tieteellinen läpimurto tulevaisuuden ekologisiin energiaratkaisuihin. Odotamme mielenkiinnolla mihin kaikkeen innovaatiotanne voidaan lopulta hyödyntää.

Haluan henkilökohtaisesti onnitella sekä teitä professori Grätzel että kaikkia voittajakandidaatteja. Teidän innovaationne ovat osoitus siitä, minkälaista tulevaisuuskehitystä haluamme Millennium-teknologiapalkinnolla tukea. Toivotan menestystä työhönne myös tulevaisuudessa.

Kaikki hienot innovaatiot ja jaetut palkinnot kannustavat toivottavasti myös muita kehittämään omaa luovuuttaan. Minulla on nimittäin kunnia kertoa teille vuoden 2012 palkinnon nimeämiskierroksen avattavan jo ensi tammikuussa 2011. Seuraavaa Millennium-teknologiapalkinnon saajaa juhlimme siis jälleen kahden vuoden päästä.
 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 9.6.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi