Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 24.11.2009

Keisarillinen taidekokoelma Suomessa -teos esittelee Presidentinlinnan taideteoksia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen julkisti Keisarillinen taidekokoelma Suomessa -teoksen Presidentinlinnassa tiistaina 24. marraskuuta 2009. Ainutlaatuinen julkaisu esittelee kattavasti taidekokoelman, joka on hankittu Presidentinlinnaan autonomian aikana, pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolla. ”Pidän arvokkaana, että keisarillinen taidekokoelma on ollut tutkimuksen kohteena ja että uusi osa Suomen kulttuurihistoriaa on näin saatu kartoitetuksi”, presidentti Halonen toteaa teoksen esipuheessa.


Presidentti Tarja Halonen ja Albert Edelfeltin teokset Ranta-aihe Haikosta (vas.) ja Haikon selkä (oik.).Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentin kanslian aloitteesta käynnistyi muutama vuosi sitten hanke, joka tähtäsi Presidentinlinnan arvoesineistön ja sen kulttuurihistorian selvittämiseen. Tällöin huomio kiinnittyi erityisesti joukkoon taideteoksia, jotka oli hankittu keisarilliseen palatsiin eli nykyiseen Presidentinlinnaan 1800-luvun jälkipuolella. Keisarillinen taidekokoelma Suomessa -kirja esittelee kokoelman kaikki 35 teosta.

Tutkimustyön on tehnyt ja kirjan kirjoittanut filosofian maisteri Jukka Relas, ja sen on kustantanut kustannusosakeyhtiö Otava.

Aikansa merkittävintä suomalaistaidetta

Nykyiseen Presidentinlinnaan hankittiin 1800-luvun luvun jälkipuolella 28 taideteosta. Suomen itsenäistymisen jälkeen sinne siirrettiin Lappeenrannan keisarillisesta residenssistä vielä seitsemän teosta. Nämä teokset muodostavat Suomessa olleen osan Venäjän keisarillista taidekokoelmaa, joka oli sijoitettuna eri palatseihin ja residensseihin ympäri valtakuntaa.


Tutkija Jukka Relas, presidentti Tarja Halonen ja professori Osmo Jussila. Tilaisuudessa julkistettiin myös venäjänkielinen käännös professori Jussilan kirjasta Suomen suurruhtinaskunta 1809-1917. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Hankinnoista vastasi toisinaan suoraan keisari, erityisesti Aleksanteri II, jonka aikana ostettiin useita teoksia Pietarissa olleista näyttelyistä. Hankinnoista vastasivat myös palatsinhoitaja ja Pietarissa toiminut ministerivaltiosihteeri.
Kokoelman teokset edustavat aikansa merkittävintä suomalaista taidetta, öljyvärimaalauksia, akvarelleja ja veistoksia. Kokoelman tunnetuimpia taiteilijanimiä ovat Adolf von Becker, Albert Edelfelt, Alexandra Frosterus-Såltin, Akseli Gallen-Kallela, Werner Holmberg, Hjalmar Munsterhjelm, Walter Runeberg, Ville Vallgren, Ferdinand von Wright ja Victoria Åberg. Joukossa on ainoastaan yksi täysin ulkomaisen taiteilijan, venäläisen Alexander Beidemannin, työ.


Adolf von Beckerin Päivällisen jälkeen kuuluu keisarilliseen taidekokoelmaan. Copyright © Kuvataiteen keskusarkisto

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 15.12.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi