Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 19.4.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Slovakian presidentin Ivan Gasparovicin isännöimällä juhlaillallisella virallisen vierailun yhteydessä Bratislavassa 19.4.2005

Haluaisin ensiksi lausua iloni siitä, että minulla on mahdollisuus vierailla Slovakiassa. Haluan kiittää kollegaani, vanhaa tuttavaani Euroopan neuvoston ajoilta, presidentti Gasparovicia ja Rouva Gasparovicovaa sekä pääministeri Dzurindaa, varapuhemies Veteskaa ja muita tapaamiani ihmisiä erittäin lämpimästä vastaanotosta. Pidän suurena kunniana sitä, että minulla on mahdollisuus ensimmäisenä suomalaisena presidenttinä vierailla Slovakiassa.

Herra presidentti, te tiedätte että olen seurannut kiinnostuksella Slovakian kehitystä koko sen itsenäisyyden ajan. Kansanedustajana ja Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa toimin jäsenhakemuksenne raportoijana. Vierailin kauniissa maassanne myös ulkoministerinä, mutta siitäkin on jo lähes kahdeksan vuotta. Oli todella mielenkiintoista tulla takaisin. Niin moni asia on muuttunut meidän maissamme, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Omalla mantereellamme rauhan, vakauden, demokratian ja oikeusvaltion periaatteet ovat voittaneet jalansijaa.

Haluan onnitella Slovakiaa erityisesti viime vuosien menestyksestä sekä maan sisäisessä kehityksessä että kansainvälisissä suhteissa – olette onnistuneesti ja hyvin lyhyessä ajassa pystyneet vastaamaan tähän kaksoishaasteeseen. Olette liittyneet EU:hun ja NATOon, taloutenne on kehittynyt ennätysvauhtia ja yhteiskunnallinen kehitys on monessa mielessä ollut myönteistä. Olette toteuttaneet monta sellaista asiaa, joista pari vuosikymmentä sitten uskalsitte tuskin haaveilla.

Maidemme historioissa ja kohtaloissa on samankaltaisuuksia, jotka ovat opettaneet meille selviytymiskykyä, kasvattaneet kansallista identiteettiämme ja vahvistaneet itsenäisyyden tahtoa. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka antavat hyvät lähtökohdat selviytyä myös globalisaation haasteista.

Ehkä juuri samoista syistä olemme omaksuneet samankaltaisia välittäjän rooleja kansainvälisessä politiikassa. ETYK-prosessin alkamisesta tulee kuluneeksi näinä päivinä 30 vuotta. Slovakia isännöi presidentti Bushin ja presidentti Putinin tapaamista kuukausi sitten. Nämä pari esimerkkiä osoittavat, että myös meidän kaltaisillamme pienillä mailla voi olla merkittävä rooli nykypäivän maailmassa ja kansainvälisen yhteistyön edistäjänä.

Nyt me rakennamme yhdessä Euroopan unionista uskottavaa kansainvälistä toimijaa. EU:lle Venäjä on strateginen kumppani, jonka kanssa pyritään laajaan ja kattavaan yhteistyöhön. Venäjä on tärkeä vaikuttaja sekä alueellisesti että maailmanlaajuisesti. Toukokuun EU – Venäjä -huippukokous mahdollistaa suhteiden syventämisen. Olen optimistinen, että neuvottelut neljän yhteisen alueen kehittämisestä saadaan positiiviseen lopputulokseen.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat luonnollisesti kumppanit monissa kansainvälisissä asioissa. Keskinäisriippuvuus on sekä turvallisuuden että talouden alalla huomattava. Yhteistyön henki oli vahva helmikuun EU – Yhdysvallat -huippukokouksessa. Tapaamisen positiivinen ilmapiiri loi hyvät edellytykset transatlanttisten suhteiden kehittämiselle.

EU:n on oltava luotettava ja aktiivinen toimija globaalissa maailmassa. Tähän kuuluu myös suhteiden kehittäminen yhtä hyvin Aasiaan, Afrikkaan kuin latinalaiseen Amerikkaankin. Toivon erityisesti yhteistyön onnistuvan YK:n vuosituhannen tavoitteiden ja maailmanjärjestön edessä olevan reformin suhteen.

Yhteistyön tarve korostuu entistä voimakkaammin tämän päivän kansainvälisessä yhteistyössä. Olemme iloisia siitä, että Slovakia on tänään myös muodollisesti osa yhteistä suurta eurooppalaista perhettä. Tämä antaa – ja on jo antanut – olennaisesti lisää mahdollisuuksia maidemme välisten suhteiden kehittämiseen eurooppalaisella ja maailmanlaajuisella tasolla. Arvostamme suuresti yhteistyötä Slovakian kanssa EU:ssa ja kansainvälisissä järjestöissä.

Multilateraalisen politiikan rinnalla tarvitaan yhä edelleen kahdenvälisiä suhteita. Ne ovat olleet ratkaisevassa asemassa kautta meidän historiamme – oli sitten kysymys idästä tai lännestä. Suomen ja Slovakian väliset viralliset suhteet ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana myönteisesti. Olen iloinen siitä. Mutta olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että se on vasta hyvä alku. Monilla aloilla kuten esimerkiksi kulttuurin, kaupan ja taloudellisen ja teknillisen yhteistyön alueilla on edelleen paljon mahdollisuuksia käyttämättä. Nyt kun Suomella on suurlähetystö Bratislavassa, yhteistyön kehittämiselle on entistä paremmat mahdollisuudet. Tiedämme, että suomalaiset yritykset tuntevat kasvavaa mielenkiintoa Slovakiaa kohtaan.

Toivon, että tämä vierailu omalta osaltaan vauhdittaa maittemme välisiä suhteita ja yhteistyötä eri aloilla. Herra presidentti, tässä hengessä haluan kohottaa maljani Teidän ja Puolisonne terveydeksi sekä Slovakian ja Suomen välisten yhteistyösuhteiden kehittämiseksi!

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 23.4.2005

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi