Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 26.5.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen avauspuheenvuoro Cleantech-seminaarissa Pekingissä 26. toukokuuta 2010

(muutosvarauksin, puheen kieli englanti)

Minulla on suuri ilo vierailla jälleen Kiinassa. On hienoa, että järjestämme tämän Cleantech-seminaarin tänään Pekingissä yhdessä kiinalaisten kumppaniemme kanssa. Tänä vuonna vietetään diplomaattisuhteidemme 60 vuotisjuhlaa. Olen hyvin iloinen, että varapuheenjohtaja Wang Gang sekä monet korkeat virkamiehet ja Suomen ystävät osallistuivat eilen juhlavastaanottoon.

Kiinasta on viime vuosina tullut Suomen johtava kauppakumppani Aasiassa ja neljänneksi suurin maailmassa. Kiina on myös yksi Suomen tärkeimmistä kumppaneista tutkimuksessa ja kehityksessä. Vuonna 1986 allekirjoitetun kahdenvälisen tiede- ja teknologiayhteistyösopimuksen puitteissa on tällä hetkellä käynnissä noin sata yhteistä hanketta. Yhteistyön tärkeimmät alat ovat tieto- ja viestintätekniikka, nano- ja materiaalitekniikka, lääketeollisuus ja ympäristö.

Meidän pitäisi pyrkiä lisäämään yhteistyötämme, ja ympäristöteknologia kuuluu ehdottomasti lupaavimpiin alueisiin.

* * *

Ihmisten hyvinvointi liittyy tiiviisti luonnon hyvinvointiin. On erittäin tärkeää luoda energiatehokkaita ja ympäristön kannalta suotuisia ratkaisuja. Meidän on otettava tavoitteeksemme kestävä kehitys ja pyrittävä siihen päättäväisesti.

Cleantech Finland -brändi yhdistää suomalaista osaamista ympäristön kannalta kestävien teknologioiden alalla. Se kattaa energiatehokkuuden, teolliset prosessit, uusiutuvat energiat sekä vesi- ja jätehuollon. Suomi haluaa olla edelläkävijä puhtaiden teknologioiden kehittämisessä. Olemme jo nousseet korkealle maailmanlaajuisissa kestävyysvertailuissa.

Kiinan ja Suomen välisen ympäristöalan yhteistyön tiivistämiseksi olemme perustaneet "Finnish Environmental Cluster for China" -hankkeen. Noin 150 yritystä ja monia järjestöjä on mukana edistämässä verkostoitumista kiinalaisten ja suomalaisten puhtaan teknologian alan toimijoiden välillä. Tällä hetkellä on käynnissä noin 30 yhteistä hanketta.

Suomella on ollut vuodesta 2004 alkaen innovaatiokeskus Shanghaissa. Se on tarjonnut suomalaisille yrityksille ja tutkimuslaitoksille erinomaisen väylän Kiinan markkinoille, luoda verkostoja ja löytää kumppaneita.

Viime vuonna Suomi ja Kiina allekirjoittivat korkeaa teknologiaa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Tämä pöytäkirja on erinomainen perusta puhtaita teknologioita koskevalle kahdenväliselle yhteistyöllemme. Olen iloinen, että Suomeen perustetaan pian kiinalais-suomalainen innovaatiokeskus.

Muita hyviä esimerkkejä yhteistyöstä ovat kaksi kiinalais-suomalaista DigiEcoCity hanketta, jotka alkavat tänä vuonna. Kun nämä ekokaupunkihankkeet ovat valmiita, ne tarjoavat korkealaatuiset ja ekologiset elin- ja työolosuhteet sadoille tuhansille ihmisille.

Meidän on varmistettava, että taloudellinen toimintamme on ekologisesti kestävällä pohjalla. Suomella ja Kiinalla on erittäin hyvät mahdollisuudet tehdä yhteistyötä puhtaiden teknologioiden kehittämisessä. Toivon vilpittömästi, että tämä seminaari auttaa meitä keskittämään huomiomme tähän tulevaisuuteen suuntautuvaan alaan suhteissamme.


 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 26.5.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi