Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Julkaisut, 29.2.2012

Presidentti Halonen: Kaksitoista vuotta mennyt nopeasti ja kestänyt kauan

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Tarja Halonen Presidentinlinnan Peilisalissa 28. helmikuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen summasi virkakauttaan viimeisessä lehdistötilaisuudessaan Presidentinlinnassa 28. helmikuuta 2012. ”Kaksitoista vuotta on mennyt nopeasti ja kestänyt kauan”, presidentti Halonen sanoi. ”Henkilökohtaisella tasolla se on pitkä aika, mutta maailma muuttuu ja asiat menevät nopeasti.”

Presidentti Halonen arvioi virkakautensa aikana edistystä tapahtuneen monissa kansainvälisissä kysymyksissä, kuten YK:n vuosituhattavoitteissa sekä reilun globalisaation ja kestävän kehityksen edistämisessä. ”Nämä eivät ole yhden ihmisen tai yhden presidentin aikaansaannoksia, mutta minulla on ollut ilo olla näissä prosesseissa mukana”.

Myös Suomen hyvät naapuruussuhteet ja Itämeri-yhteistyö ovat presidentti Halosen mukaan olleet asioita, joissa on onnistuttu hyvin hänen presidenttikaudellaan. Tasa-arvossa on edistytty, ja presidentti-instituutio on avautunut ja tullut lähemmäksi kansaa.

Huolta ovat puolestaan aiheuttaneet eriarvoistumiskehitys sekä vihapuheen nousu. Yhtenä takaiskuna presidentti Halonen piti sitä, ettei ILO:n sopimusta alkuperäiskansojen oikeuksista ole Suomessa vieläkään ratifioitu. Kansainvälisellä tasolla suuri pettymys on ollut Lähi-idän tilanne, jossa ei ole edistytty toivotulla tavalla.

Presidentti Halonen aikoo jatkossakin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun kotimaassa ja hän jatkaa myös kansainvälisissä luottamustehtävissään. Nämä liittyvät mm. YK:n kestävän kehityksen raporttiin, YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön UNCTADin kehittämiseen sekä kansainvälisen naisjohtajaverkoston puheenjohtajuuteen.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen virkakausi päättyy torstaina 1.3.2012, kun Suomen tasavallan 12. presidentti Sauli Niinistö astuu virkaansa.

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.3.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi