Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: YK:n kestävän kehityksen paneeli

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 23.9.2010

Presidentti Halonen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa

UN Photo/Aliza Eliazarov Maailma tarvitsee taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävän näkemyksen globaalista kehityksestä, tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa 24. syyskuuta 2010. ”Ilmastokysymykset sekä viimeaikaiset talous- ja ruokakriisit vaativat muutosta.”

Ilman naisten aktiivista osallistumista päätöksentekoon maailmanlaajuisiin haasteisiin ei voida löytää kestäviä ratkaisuja, presidentti sanoi. ”Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen lisää ratkaisevasti mahdollisuuksia köyhyyden poistamiseen ja kestävään talouskasvuun. Kuluneen viikon keskustelujen perusteella voin ilokseni todeta, että on tapahtunut selkeä läpimurto. Tästä on hyvä jatkaa.”

Presidentti Halosen mukaan sekä kehittyneet maat että kehitysmaat haluavat taloudellista kasvua. ”Sen on kuitenkin oltava vihreää, oikeudenmukaista ja kattavaa. Sen on luotava työpaikkoja ja lisättävä mahdollisuuksia säälliseen työhön ja parempaan elämään.”

Ydinaseeton maailma

Presidentti Halonen käsitteli puheessaan myös ydinturvallisuutta. ”Suomi pitää uutta START-sopimusta sekä ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssin ja Washingtonin ydinturvahuippukokouksen tuloksia erittäin rohkaisevina. Kansainvälisen yhteisön on tartuttava hetkeen ja jatkettava maailmanlaajuisia ja kahdenvälisiä toimia ydinaseettoman maailman luomiseksi.”

YK:n uudistaminen on presidentti Halosen mukaan välttämätöntä. ”Yhdistyneet kansakunnat on edelleen ainoa foorumi, jossa voimme ratkaista yhteisiä ongelmiamme”. Meidän on yhdistettävä voimamme paremman maailman hyväksi ja meidän on tehtävä se nyt, presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halosen johtama YK:n kestävän kehityksen paneeli aloitti työskentelynsä 19. syyskuuta 2010 New Yorkissa. Kuva: Mika Horelli Presidentti Halosen johtama YK:n kestävän kehityksen paneeli aloitti työskentelynsä New Yorkissa 19. syyskuuta 2010.

Presidentti Halosen johtama YK-paneeli aloitti

Jo ennen YK-viikon alkua, sunnuntaina 19. syyskuuta aloitti presidentti Halosen johtama kestävän kehityksen paneeli työskentelynsä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon asetti paneelin elokuussa kutsui paneelin puheenjohtajiksi presidentti Tarja Halosen ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuman, joka osallistui tällä kertaa kokoukseen videoyhteyden kautta. Pääsihteeri Ban osallistui myös sunnuntain avajaisistuntoon.

”Vihreä talous edellyttää muutoksia yritystoiminnassa sekä tuotanto- ja kulutusmalleissa, mutta myös kansallisessa ja kansainvälisessä päätöksenteossa”, presidentti Halonen sanoi puhuessaan kansainväliselle lehdistölle. Pääsihteeri Ban kehotti paneelia ”ajattelemaan suuria” ja hakemaan rohkeita mutta käytännöllisiä ehdotuksia. Pääsihteeri Ban kuvaili paneelin ”50–50–50 -haastetta”: vuonna 2050 maailman väestö on kasvanut melkein 50 prosentilla. Vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasuja olisi myös vähennettävä 50 prosentilla, jotta ilmastonmuutos voidaan pitää kurissa.

Paneeli kokoontuu seuraavan kerran ensi vuoden alussa. Sen on määrä saada työnsä valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Clinton Global Initiative

Presidentti Clintonin moderoimaan keskusteluun osallistuivat presidentti Halosen lisäksi, puheenjohtaja Melinda Gates, toimitusjohtaja Eric Schmidt sekä toimitusjohtaja Bob McDonald. Kuva: Mika HorelliClinton Global Initiative: Presidentti Clintonin (vas.) moderoimaan keskusteluun osallistuivat presidentti Halosen lisäksi Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt, Bill & Melinda Gates -säätiön puheenjohtaja Melinda Gates sekä Procter & Gamblen toimitusjohtaja Bob McDonald. Kuva: Mika Horelli (webcast keskustelusta)

Tiistaina 21. syyskuuta presidentti Tarja Halonen puhui Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kutsusta tämän perustaman Clinton Global Initiativen avajaiskokouksessa. Presidentti Clintonin johtamaan keskusteluun (katso webcast) osallistuivat presidentti Halosen lisäksi Bill & Melinda Gates -säätiön puheenjohtaja Melinda Gates, Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt sekä Procter & Gamblen toimitusjohtaja Bob McDonald. Avajaisistunto oli kolmipäiväisen kokouksen suurin tapahtuma. Pääpaneelissa oli noin 1300 osanottajaa.

Presidentti Bill Clintonin johdattelemana panelistit keskustelivat keinoista, joilla on mahdollista auttaa kehitysmaita. Presidentti Halonen kertoi YK:n kestävän kehityksen paneelista, joka aloitti sunnuntaina työnsä. Hän korosti kestävän kehityksen kolmea ulottuvuutta: talouden, sosiaalisen ja ympäristön keskinäistä riippuvuutta. Presidentti toi esille myös äitiys- ja lapsiterveyden tärkeyden.

Presidentti Halonen kertoi, että Helsingissä keväällä järjestetty Itämeri-huippukokous perustui samanlaiseen ajatteluun kuin Clinton Global Initiative. Huippukokoukseen osallistuivat sitoumuksillaan niin valtioiden päämiehet, yritykset kuin kansalaisjärjestötkin. Presidentti Clintonin säätiön tapahtuma kerää YK:n yleiskokouksen avajaisviikon aikana paikalle suuren joukon poliittisia ja yritys- ja suurten kansalaisjärjestöjen johtajia.

Tiistain ohjelmassa oli myös vuosituhattavoitteita käsittelevä erityisistunto, jossa presidentti Halonen piti puheen ja johti yhtä temaattista pyöreän pöydän keskustelua, jonka aiheena on rahamarkkinoiden toiminta.

Reilu globalisaatio on sekä tavoite että keino

Maanantaina 20. syyskuuta presidentti Halonen puhui kansainvälisen työjärjestön ILO:n vuosituhattavoitteita ja säällistä työtä käsittelevässä tilaisuudessa, jonka avasi ILO:n pääjohtaja Juan Somavia.

Presidentti Halonen totesi puheenvuorossaan, että reilu globalisaatio on yhtäältä tavoite itsessään mutta myös keino, jolla vuosituhatjulistus ja sen sisältämät kehitystavoitteet voidaan toimeenpanna. “Säällinen työ ja koulutus ovat avainasioita, joilla voidaan nostaa yksilöitä ja yhteiskuntia köyhyydestä vaurauteen”, hän totesi. Presidentti Halonen muistutti myös kuinka tärkeää on ulottaa kehitys koskemaan myös naisia. ”Naisten osallistuminen on tärkeää tasa-arvon vuoksi, mutta myös siksi, että se lisää valtioiden kilpailukykyä ja edistää reilua globalisaatiota”.

Maanantaina New Yorkissa lanseerattiin myös kampanja äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämiseksi. Äitiysterveyttä käsittelevän Global Leaders Council for Reproductive Health -vaikuttajaryhmän jäseneksi kutsuttiin myös tasavallan presidentti Tarja Halonen. Ryhmän puheenjohtajana toimii Irlannin entinen presidentti Mary Robinson, ja sen muita jäseniä ovat mm. Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ja UNDP:n puheenjohtaja Helen Clark.

Presidentti Halosella oli viikon aikana myös lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia ja hän osallistui YK-viikon moniin sivutapahtumiin.

Presidenti Halonen ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK:n kestävän kehityksen paneelin avajaisistunnossa New Yorkissa 19. syyskuuta 2010. Kuva: Mika HorelliPresidentti Halonen ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK:n kestävän kehityksen paneelin avajaisistunnossa New Yorkissa 19. syyskuuta 2010. Kuva: Mika Horelli

 

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 28.9.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi