Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 9.6.2008

Presidentti Halonen Romaniassa: Romanien tilanteeseen ratkaisuja myös Euroopan tasolla

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan romanien ongelmiin tulisi pyrkiä löytämään ratkaisuja myös eurooppalaisella tasolla. "Romanit ovat eurooppalainen vähemmistö. On hyvin tärkeää, että pääsemme EU:ssa yhteisymmärrykseen yhteisistä tavoitteista ja sitoudumme yhdessä romanien tilanteen parantamiseen. Samalla on kuitenkin muistettava, että viime kädessä vastuu kansalaisista kuuluu kansalliselle tasolle", presidentti Halonen sanoi Bukarestissa romanien asemaa koskevassa keskustelutilaisuudessa. Presidentti Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi olivat virallisella vierailulla Romaniassa 8.-9. kesäkuuta 2008.


Romanian presidentti Traian Basescu ja presidentti Tarja Halonen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Komission on tarkoitus lähiaikoina antaa romanien asemasta tiedonanto, joka tulee Eurooppa-neuvoston käsiteltäväksi. "Romanien tilanne tuodaan EU:n korkeimmalle päätöksentekotasolle. Toivon, että tämä johtaa konkreettisiin parannuksiin eurooppalaisten romanien ja romaniyhteisöjen arkielämässä", presidentti Halonen sanoi.

Hänen mukaansa erityistä huomioita tulisi kiinnittää romanilasten ja -naisten aseman edistämiseen. Koulutus on avainasemassa romanien tilanteen parantamiseksi. Esimerkkinä presidentti Halonen mainitsi panostuksen romanilasten esiopetukseen, mistä on Suomessa saatu hyviä kokemuksia.


Eurooppalaiset ongelmat

Presidentti Halonen korosti myös muiden eurooppalaisten järjestöjen, kuten Euroopan neuvoston ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin merkitystä romaniasioiden käsittelyssä. "Ei pitäisi yleistää, mutta näyttää siltä että monet romanit kohtaavat samanlaisia ongelmia joka puolella Eurooppaa, liittyvät ne sitten asuinoloihin, opetukseen tai terveydenhuoltoon. Myös romanien kohtaama syrjintä on – valitettavasti – totta koko Euroopassa."

Avainasemassa ongelmien ratkaisemiseksi ovat romanit itse, ja presidentti Halonen painottikin romanien omien järjestöjen, kuten Euroopan romanifoorumin, merkitystä. Lisäksi tarvitaan paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen aktiivisuutta. "Paras tulos saavutetaan, kun voimme yhdistää nämä kolme tasoa: eurooppalainen, kansallinen ja paikallinen", presidentti Halonen sanoi.

Bukarestissa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen osallistui mm. Romanian hallituksen, keskeisten virastojen ja ministeriöiden sekä romanijärjestöjen edustajia. Suomesta keskustelutilaisuudessa olivat mukana presidentti Halosen lisäksi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors, Suomen romanifoorumin toiminnanjohtaja Miranda Vuolasranta sekä vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää.

Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistö, heitä on yhteensä 8-10 miljoonaa. Romanian romanivähemmistö on Euroopan suurimpia, joskin arviot romanien määrästä vaihtelevat suuresti.


Yhteistyöhankkeita monilla aloilla

Romanivähemmistöjen tilanne oli esillä myös vierailun virallisissa tapaamisissa Romanian presidentin Traian Basescun, pääministeri Calin Popescu-Tariceanun sekä parlamentin edustajien kanssa.

Keskusteluissa todettiin Suomen ja Romanian kahdenvälisten suhteiden olevan hyvät. Yhteisiä EU-hankkeita on tehty mm. hallinnon kehittämiseksi ja korruption kitkemiseksi sekä sosiaali- ja terveysalalla, rajavalvonnassa ja aluekehityksen tukemisessa. Myös taloudelliset ja kauppasuhteet ovat kehittyneet myönteisesti.

Romanialaiset olivat erityisesti kiinnostuneita rajavalvontayhteistyöstä. Myös merien ympärille rakentuva yhteistyö kiinnostaa molempia maita, ja Romania toivoi voivansa hyödyntää Suomen kokemuksia Itämeri-yhteistyöstä Mustanmeren yhteistyön rakentamiseen.

Kansainvälisistä aiheista esillä olivat mm. Kosovon tilanne sekä Venäjä-suhteet.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 12.6.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi