Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 22.5.2003

Presidentti Halonen: YK:lle vastuu Irakin jälleenrakentamisesta


Presidentti Halonen TT:n kevätkokouksessa. Kuva: Lehtikuva.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan sekä irakilaisten että koko kansainvälisen yhteisön etujen mukaista on, että Irakin tulevaisuutta rakennetaan YK:n ohjauksessa. "Tässä mielessä voimme olla hyvin tyytyväisiä ennakkotietoihin siitä, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy tänään Irakin jälleenrakennuksen kannalta keskeisen päätöslauselman", presidentti Halonen sanoi torstaina 22. toukokuuta 2003 TT:n edustajiston kevätkokouksen yhteydessä pitämässään puheessa.

Presidentti Halonen totesi, että eurooppalaisilla on omaa historiallista taustaansa vasten hyvin erilainen kuva Irakin sodan oikeutuksesta ja sen hyödyllisyydestä. Erimielisyyksistä huolimatta Euroopan ja Yhdysvaltain välisellä suhteella on paitsi rikas historiansa, myös tulevaisuutensa. "Molemmat ovat hyötyneet tästä yhteistyöstä ja aivan samoin molemmat kärsivät yhteistyön puutteesta", presidentti Halonen muistutti. "Ajoittaisista erimielisyyksistä huolimatta EU:n ja Yhdysvaltain on kannettava vastuunsa niin maailmantaloudesta kuin kansainvälisen kauppajärjestelmän kehittämisestä. Jos tämä suhde toimii, se antaa yhteistä vetoapua myös muille, esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltain lukuisille kehitysmaakumppaneille."

Presidentti Halonen korosti myös transatlanttisten suhteiden merkitystä Suomelle. "Amerikkalaisten ja eurooppalaisten erimielisyydet eivät ole koskaan edistäneet suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Meidän intressissämme on vakaa ja molemminpuoliselle kunnioitukselle perustuva suhde."

Presidentti Halosen mukaan Yhdysvaltojen keskeinen taloudellinen etu Eurooppaan nähden on ollut suuremmat ja kehittyneemmät kotimarkkinat. "EU:n kymmenen vuotta sitten ’avatut’ sisämarkkinat ovat omalta osaltaan tasapainottaneet tilannetta ja EU:n laajentuminen parantaa tilannetta entisestään. Sisämarkkinat ovat olleet yksi EU:n menestystarinoista. Ponnistelut yhteisten sääntöjen luomiseksi ovat kuitenkin turhia, jos niitä ei sovelleta kaikkialla EU:n alueella. Tämä on suomalaisten yritysten ja niiden työntekijöiden kannalta keskeinen asia."

Kansallisvaltion menestymisen edellytyksiä on pohdittu Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettamassa Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissiossa, jonka puheenjohtajana presidentti Halonen toimii yhdessä Tansanian presidentin Benjamin Mkapan kanssa. Komission mukaan keskeisiä menestystekijöitä ovat kansallisen kapasiteetin rakentaminen, säännösten ja toimintaedellytysten luominen taloudelliselle toiminnalle sekä toimiva demokratia, ihmisoikeuksien kunnioitus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen.

Presidentti Halosen mukaan Suomi on menestynyt kansainvälisessä kilpailussa hyvin, mutta suuri haaste on menestyä myös huomispäivän globalisaatiossa. "Mielestäni on ehdottoman tärkeätä ylläpitää ja parantaa yhteiskuntamme sosiaalista koheesiota. Tämä edellyttää tulonjakoa tasoittavia mekanismeja, verotusta ja tulonsiirtoja. Tähän ei kuulu tuloerojen kasvattaminen ja työssäkäyvän köyhälistön luominen. Sosiaalisesti vakaa tilanne helpottaa vakaata taloudenhoitoa ja päinvastoin. Olen vakuuttunut, että myös suomalaisten yritysten intressissä on vakaa yhteiskunnallinen kehitys, jonka siunauksellisuudesta meillä on paljon kokemuksia."

"Toinen keskeinen asia on koulutus ja osaaminen. Suomi ei voi jäädä lepäämään laakereilla, vaan koulutusjärjestelmäämme ja koulutussisältöjä tulee kehittää jatkuvasti vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin."

Presidentti Halonen toi esiin myös huolensa tutkimus- ja tuotekehityspanostusten vähenemisestä Suomessa ja korosti työllisyyden edistämistä sekä Suomen että koko kansainvälisen talous- ja kehityspolitiikan tavoitteena.

"Työllisyyden edistäminen ja usein jopa työllisyysvaikutusten arvioiminen on jäänyt toisarvoiselle sijalle kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa, kansainvälisten rahoituslaitosten toiminnassa ja kahdenvälisessä kehitysyhteistyössä. Kuitenkin työllisyyden edistäminen on usein parasta kehityspolitiikkaa ja keskeisellä sijalla köyhyyden vähentämisessä."

Tasavallan presidentin puhe kokonaisuudessaan

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 13.3.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi