Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 27.3.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Women for a better world –kokouksessa Valenciassa 27.3.2010

Muutosvarauksin, puheen kieli englanti

On suuri ilo olla tänään täällä Valenciassa. Haluan kiittää Espanjaa ja erityisesti varapääministeri Maria Teresa Fernández de la Vegaa kokouksen järjestämisestä.

On erittäin ilahduttavaa, että Espanja on ensimmäisenä EU:n jäsenvaltiona ottanut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisen puheenjohtajuutensa painopistealueiksi. Tämä tapahtuma osoittaa, että nämä kysymykset ovat myös keskeisiä EU:n ja muiden maaryhmien ja kansainvälisten järjestöjen yhteistyössä. Näin pitääkin olla.

Inhimillinen turvallisuus, ihmisoikeudet ja hyvinvointi ovat jakamattomia. Meillä on yhteinen velvollisuus edistää niitä, ja Yhdistyneet kansakunnat on keskeisin foorumi tässä työssä.

Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (CEDAW) hyväksyttiin 30 vuotta sitten. Maailmankonferenssin järjestämisestä Pekingissä naisten aseman edistämiseksi on kulunut 15 vuotta. Yhdistyneiden kansakuntien päätöslauselman 1325 “Naiset, rauha ja turvallisuus” hyväksymisestä on jo 10 vuotta.

Sopimusten toteuttaminen käytännössä vaatii vielä kovaa työtä. Yhteistyö naisten ja naisten verkostojen välillä – kuten tämä kokous – on erittäin tärkeää toimeenpanoprosessien edistämisessä.

Vuosi sitten Liberia ja Suomi kutsuivat yhdessä koolle kansainvälisen konferenssin, jossa käsiteltiin naisten johtajuutta, voimaannuttamista ja turvallisuutta. Monrovian kokouksen jälkeen Suomi ja Liberia järjestivät YK:ssa oheistapahtuman, jossa päähuomio oli päätöslauselman 1325 toimeenpanossa ja siinä, kuinka tasa-arvonäkökulma tulisi huomioida ilmastoneuvotteluissa.

Meidän on todella tehostettava ponnistelujamme päätöslauselman 1325 toimeenpanemiseksi. Jokainen maa voisi laatia oman kansallisen toimintaohjelman. Suomi sai oman ohjelmansa valmiiksi vuonna 2008 ja teemme parhaillaan twinning-yhteistyötä Kenian kanssa heidän toimintaohjelman laatimiseksi. Kyseessä on pilottiprojekti, jonka toivon rohkaisevan myös muita.

Meidän tulisi myös ymmärtää, että ilmastokysymys on mitä suurimmassa määrin sukupuolten tasa-arvoon liittyvä kysymys. Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhät, joista 70 prosenttia on naisia. Nyt kun Kööpenhaminan kokous on pidetty, edessämme on valmistautuminen Meksikon ja Etelä-Afrikan tapaamisiin. Toivottavasti saamme aikaan maailmanlaajuisesti sitovan sopimuksen. Suomi on pyrkinyt vahvistamaan naisten roolia prosessissa tukemalla kehitysmaita, niin että ne voivat lähettää naispuolisia edustajia ilmastoneuvotteluihin.

* * *

Ensi syyskuussa New Yorkissa järjestetään erityistapaaminen, jossa pohditaan Yhdistyneiden kansankuntien vuosituhattavoitteita. Useimmat tavoitteista koskevat naisia. Tämä onkin aivan oikein ja auttaa edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kääntäen ilmaistuna, naisten aseman edistäminen on avain päämäärien saavuttamiseen.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on oikeudenmukaisen yhteiskunnan peruspilareita. Tasa-arvoinen yhteiskunta tarjoaa sekä miehille että naisille yhdenvertaiset mahdollisuudet koulutukseen, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Tasa-arvo lujittaa demokratiaa ja edistää rauhaa ja kehitystä.

Konflikteista kärsii eniten siviiliväestö, erityisesti naiset ja tytöt. Juuri heidän ihmisoikeutensa ovat vaarassa, ja monet naiset joutuvat raiskausten ja julman väkivallan uhreiksi. Rauhanprosesseissa naiset jäävät liian usein sivustakatsojiksi. Myönteisiäkin esimerkkejä löytyy - Afrikasta ja Lähi-idästä, jossa israelilaiset ja palestiinalaiset naiset ovat yhdessä ponnistelleet rauhanprosessin tukemiseksi. Presidentti Ellen Johnson-Sirleaf ja minä olemme yhdessä UNIFEMin kanssa tukeneet tätä prosessia.

Erityisen merkittävää on, että YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on päättänyt nimittää erityisedustajan, jonka tehtävänä on valvoa naisten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa sodissa ja konflikteissa. Olen erittäin iloinen siitä, että Margot Wallström on nimitetty tähän tehtävään.

* * *

Naiset muodostavat puolet maailman väestöstä. Huolehtikaamme siitä, että voimme kaikki olla rakentamassa turvallisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa ja parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

 

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 27.3.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi