Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 19.9.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Malesian kuninkaan valtiovierailun johdosta järjestettävillä päivällisillä Helsingissä 19.9.2005

(puheen kielenä englanti)

Minulla ja puolisollani on erityinen ilo ja kunnia toivottaa teidän majesteettinne Malesian kuningas ja Malesian kuningatar sekä teidän seurueenne tervetulleeksi Suomeen valtiovierailulle. Vierailunne on ensimmäinen Malesian valtionpäämiehen vierailu Suomeen. Vierailunne on osoitus maittemme välisistä erinomaisista suhteista.

Molempia maitamme peittää metsät ja molemmilla on pitkät rannikot. Suomalaiset ja malesialaiset rakastavat luontoa ja sen rikkautta. Kannamme yhdessä huolta ympäristöstä ja näemme yhteiseksi velvollisuudeksemme huolehtia kestävästä kehityksestä.

Malesia on monikulttuurinen maa. Vähemmistöjä Suomessa on lukumäärältään vähemmän. Molemmissa maissa on opittu, että toleranssi ja vaikutteiden ottaminen ja antaminen on kulttuuria rikastuttava asia, ei uhka. Samoin alkuperäisväestöt molemmissa maissa ovat rikkaus, josta voimme olla ylpeitä. Molemmat maat korostavat rauhan, yhteistyön ja multilateralismin merkitystä kansainvälisissä suhteissa.

Malesian talouskehitys on ollut erittäin voimakasta 1990-luvun loppupuolelta asti. Meillä on täysi syy uskoa, että maassanne asetettu tavoite nostaa Malesia kehittyneiden teollisuusmaiden rinnalle vuoteen 2020 mennessä on realistinen. Tämä arvioni perustuu siihen, että samalla lailla kuin Suomessa Malesiassa on panostettu tutkimukseen ja kehitykseen sekä koulutuksen kehittämiseen. Kuten tiedätte, Suomessa on näissä asioissa saavutettu erittäin hyviä tuloksia. Suomi on jatkuvasti kärjessä muun muassa kansainvälisissä kilpailukykyvertailuissa ja koulutusta koskevassa OECD:n Pisa-tutkimuksessa.

Malesian kansainvälinen asema on vahva. Tästä on osoituksena mm. maanne toimiminen sitoutumattomien maiden järjestön (NAM) ja islamilaisten maiden järjestön (OIC) puheenjohtajamaana. Ensi joulukuussa Malesiasta tulee Aasian ehkä tärkeimmän järjestön, Itä-Aasian maiden yhteistyöjärjestön ASEANin puheenjohtajamaa.

Me täällä Suomessa ja Euroopan unionissa seuraamme tarkasti Itä-Aasian huippukokousta ja aasialaista integraatiokehitystä. Toivomme, että se johtaa avoimiin ja kehittyviin talous- ja muihin suhteisiin Aasian maiden kesken, mutta myös muiden toimijoiden kanssa, mukaan lukien Euroopan unioni ja sen jäsenmaat. Odotamme innolla syyskuussa 2006 Helsingissä järjestettävää ja Suomen isännöimää kuudetta ASEM-huippukokousta.

Viime vuoden lopulla Malesiaa ja muita Kaakkois-Aasian maita kohtasi vakava luonnonkatastrofi. Joulukuinen tsunami kosketti koko maailmaa, sillä suunnilleen 300 000 ihmistä menetti henkensä katastrofissa. Se on myös vakavin onnettomuus, joka on rauhanajalla kohdannut Suomea, sillä menetimme 179 henkeä. Panimme täällä Suomessa huolella merkille, että huolimatta omaa rannikkoaan kohdanneesta hävityksestä Malesia riensi ensimmäisenä maana tarjoamaan ja toteuttamaan apuaan tsunamin koettelemalle Indonesian Acehille. Nyt tänä päivänä meillä molemmilla mailla on tärkeä rooli tämän paljon kärsineen maakunnan asukkaiden auttamisessa rauhaan ja kehitykseen.

Suomen ja Malesian väliset suhteet ovat vahvistuneet viime vuosina kulttuurin, taiteen ja opetuksen aloilla. Suomalaisilla ja malesialaisilla yliopistoilla on nykyään runsaasti yhteistyötä. Samoin suomalaisia eri alojen taiteilijoita on vieraillut Malesiassa. Suomessa olemme oppineet ja sisäistäneet hyvin Malesian matkailuun liittyvän tunnuslauseen: ”Malaysia, Truly Asia”. Entistä enemmän suomalaisia turisteja saapuu Malesiaan nauttimaan sen tarjoamista erinomaisista lomailumahdollisuuksista. Taloudellinen yhteistyö maittemme välillä on kehittynyt suotuisasti. Kauppavaihdon määräkin on kiitettävä, yli 400 miljoonaa euroa. Sen kasvuluvut olivat viime vuonna erittäin hyvät.

Olemme erittäin tyytyväisiä, että Malesia avasi viime vuonna Helsingissä suurlähetystön ja uskomme, että se osaltaan antaa lisämahdollisuuksia myös malesialaisen kulttuurin ja taiteen esittelemiseen Suomessa.

Yhteistyön tarve korostuu entistä voimakkaammin tämän päivän kansainvälisessä toimintaympäristössä. Olemme tyytyväisiä ja iloisia siitä, että Malesia on yksi globalisaatiota ja demokratiakysymyksiä käsittelevän Helsinki-prosessin ystävämaista.

Toivon, että tämä vierailu omalta osaltaan vauhdittaa maittemme välisiä eri alojen suhteita ja yhteistyötä. Tässä hengessä haluaisin kohottaa maljani Teidän majesteettinne ja puolisonne, Malesian hallituksen ja sen kansalaisten terveydeksi ja hyvinvoinniksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 28.2.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi