Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 15.6.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe ILOn maailmanlaajuista työmarkkinakriisiä koskevassa huippukokouksessa Genevessä 15.6.2009

Muutosvarauksin; puheen kieli englanti

On suuri ilo puhua tässä kokouksessa. Haluan kiittää Kansainvälistä työjärjestöä siitä, että se on tarttunut maailmanlaajuisten työmarkkinoiden tilanteeseen ja sitoutunut tarkastelemaan siihen liittyviä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä.

Finanssikriisinä alkanut talouskriisi on levinnyt hälyttävän nopeasti ja syvänä maasta toiseen. Meidän on syytä vakavasti etsiä keinoja tämän ilmiön pysäyttämiseksi sekä sen taloudellisten ja sosiaalisten seurausten minimoimiseksi. Ratkaisukeinoja punnittaessa on tarpeen kiinnittää huomiota sekä niiden vaikutuksiin nyt vallitsevassa tilanteessa että kykyyn ehkäistä mahdollisia samanlaisia ilmiöitä tulevaisuudessa. Tarvittavat toimet edellyttävät laajaa yhteistyötä ja poliittista johtajuutta. Erilaiset G-ryhmät ovat olleet sinänsä tervetulleita pysäyttämään kielteisten tapahtumien vyöryn, mutta finanssiarkkitehtuuriin tarvittavien muutosten ja turvallisen globaalietiikan aikaansaamiseksi edellytetään myös Yhdistyneiden kansakuntien ja muiden kansainvälisten toimijoiden aktiivista osallistumista.

***

Vähäinen luottamus rahoituslaitoksiin on vakava ongelma. Maailmanlaajuisten finanssirakenteiden heikkoudet ovat olleet tiedossa jo pitkään. Ne tuotiin esiin myös ILOn asettamassa Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissiossa vuonna 2004. Komission esittämät suositukset ovat edelleenkin ajankohtaisia nykyisen kriisin hoitamisessa.

Taloudelliset kriisit aiheuttavat myös inhimillistä kärsimystä, joka puolestaan voi helposti johtaa sosiaaliseen ja poliittiseen levottomuuteen. Meidän on löydettävä keinot nykyaikaistaa kansainvälistä rahoitusjärjestelmää siten, että se täyttää turvallisuudelle ja avoimuudelle asetettavat kriteerit. Meidän on yksinkertaisesti sanottuna edistettävä oikeudenmukaisempaa globalisaatiota, jossa ihmiset ovat nykyistä enemmän etusijalla ja jolla vastataan työntekijöiden säällisen työn tarpeisiin.

Nykyisen talouskriisin ratkaisemiseksi on tärkeää investoida koulutukseen. Meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä koulutuksessa että työelämässä. Vastaksemme tulevaisuuden haasteisiin meidän on hyödynnettävä kaikki kykymme ja voimavaramme. Yksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion peruskivistä on koulutus ja elinikäinen oppiminen. Uskon, että tämä malli on kestävä ja uusiutumiskykyinen myös nykyisessä tilanteessa.

Talous- ja rahoituskriisin tuhoisat vaikutukset tuntuvat erityisesti kehitysmaissa. Meidän on osoitettava solidaarisuutemme kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ja pidettävä tiukasti kiinni sitoumuksestamme saavuttaa Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhattavoitteet. Suomi ja muut Euroopan unionin jäsenmaat ovat sitoutuneet Yhdistyneiden kansakuntien tavoitteeseen nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Maailman köyhät ovat myös käyttämätön inhimillinen voimavara. Annetaan heille mahdollisuus!

***

Meidän ei tarvitse aloittaa nykyongelmien ratkaisemista tyhjästä. Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2005 huippukokouksessa hyväksyttiin oikeudenmukaisen globalisaation käsite. Tuottava ja säällinen työ kaikille, myös naisille ja nuorille, on asetettu keskeiseksi tavoitteeksi kansallisissa ja kansainvälisissä toimintaohjelmissa. Niistä on tullut kiinteä osa vuosituhattavoitteita. Viime vuonna hyväksytty ILO:n julistus yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisesta globalisaatiosta on selkeä sitoumus säällisen työn mahdollistamiseksi kaikille ihmisille.

Nykyisen talouskriisin ratkaisun olisi perustuttava vahvasti tähän sitoumukseen. Me annamme tukemme Global Jobs Pact -aloitteelle, jolla pyritään vastaamaan työntekijöiden, perheiden ja yritysten välittömiin tarpeisiin. On tärkeää, että maiden hallitukset ja työmarkkinaosapuolet toimivat läheisessä yhteistyössä aloitteen toteuttamisessa.

***

Maailman talouskriisi tulee ratkaista, mutta luontokaan, meidän yhteinen planeettamme, ei voi jäädä odottamaan taloudellisesti parempia aikoja. Edessämme ovat ratkaisevat hetket ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta sinetöimme sopimuksen – kuten YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on korostanut – Kööpenhaminassa joulukuussa järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa. Suomi on, kuten muutkin EU-maat, sitoutunut kunnianhimoiseen vuoden 2012 jälkeiseen ilmastosopimukseen. Kaikkien maiden, niin teollisuusmaiden kuin kehitysmaidenkin, suurten talouksien ja muiden, on osallistuttava tämän tärkeän tavoitteen saavuttamiseen.

Nykyisten taloudellisten haasteiden olisi avattava silmämme. Meidän on edistettävä vihreitä elvytysstrategioita, joilla vauhditetaan innovaatioita ja jotka johtavat ympäristöystävällisten teknologioiden kehittämiseen edelleen ja avaavat mahdollisuuden vähähiiliseen tulevaisuuteen. Tällaisilla strategioilla voidaan luoda uusia työpaikkoja kaikkialla maailmassa.

On erittäin tärkeää, että naiset ympäri maailmaa otetaan täysimääräisesti mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja uutta kansainvälistä ilmastosopimusta koskeviin neuvotteluihin. Nimenomaan köyhissä maissa, joihin ilmastonmuutoksen seuraukset tulevat kohdistumaan rankimmin, naiset vastaavat suurelta osin arjesta. Kestäviin ratkaisuihin pääseminen edellyttää sekä naisten että miesten yhdenvertaista vaikuttamista päätösten tekoon ja toteuttamiseen.

***

Hyvinvoinnin saavuttamiseksi ja kestävän kehityksen turvaamiseksi maailmanlaajuisesti on ratkaisuja. Tosin ne eivät ole helppoja. Mutta me tunnemme ongelmat, meillä on koko joukko keinoja, jotka voivat parantaa tilannetta. Asioiden lykkääminen ei paranna tilannetta. Meidän on korkea aika löytää yhteinen tahto voidaksemme luoda kestävää kehitystä ihmisen ja luonnon hyväksi. Minä luotan teihin.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 15.6.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi