Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 18.3.2004

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puheenvuoro Kansainvälistymispalkintojen jakotilaisuudessa 18.3.2004

Suomessa käydään parhaillaan vilkasta keskustelua globalisaatiosta: sekä sen muuttamisesta oikeudenmukaisemmaksi – palvelemaan ihmistä – että aiheellisesti myös siitä, millä eväillä Suomi ja suomalaiset yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa. Maatamme on pidetty globalisaation hyötyjänä, sillä kansainvälisen kaupan esteiden purkamisen myötä olemme voineet lisätä tuotteiden ja palveluiden vientiä eri puolille maailmaa. Globalisaation nurjan puolen ovat nähneet ne monet suomalaiset, joiden työpaikat ovat kovassa kilpailussa kadonneet maastamme.

Ulkomaankauppa on taloutemme kulmakiviä, ja suomalaisten yritysten menestyminen kansainvälisillä markkinoilla on tärkeää hyvinvoinnillemme. On ilahduttavaa nähdä, että suurten, kansainvälisillä markkinoilla asemansa vakiinnuttaneiden yritysten lisäksi maailmalla toimii myös useita pieniä ja keskisuuria suomalaisyrityksiä. PK-sektorin rooli taloudellisen kehityksen ja työllisyyden luomisessa on kasvamassa sekä kansallisesti että kansainvälisesti

Suomen ja suomalaisten menestys ei ole itsestäänselvyys. Menestyksemme on perustunut ennen kaikkea ihmisiin – osaamiseen, innovaatioihin ja yhteistoimintaan. Pohjoismainen hyvinvointimalli on todettu hyväksi myös kansainvälisessä kilpailussa pärjäämiseen. Olemme tottuneet toimimaan yhdessä.

Yhteisin ponnistuksin olemme avanneet ovia myös viennille. Esimerkiksi nyt palkittavista yrityksistä Ponsse osallistui viime vuonna Etelä-Amerikkaan suuntautuneen vierailumatkani liikemiesvaltuuskuntaan. Tätä vienninedistämistyötä pitäisi tehdä entistä enemmän myös pienten ja keskisuurten yritysten hyväksi.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on tunnustus yrityksissä tehtävälle arkiselle uurastukselle ja saavutuksille kansainvälisillä markkinoilla. Tämänvuotiset kansainvälistymispalkinnon saajat ovat oivia esimerkkejä siitä, miten innovaatioita synnytetään ja miten osaamista voidaan tuotteistaa ja markkinoida menestyksekkäästi maailmalla. Palkinnon saajat ovat myös hyviä esimerkkejä siitä, että menestyminen kansainvälisillä markkinoilla työllistää myös Suomessa.

Arvoisat palkinnonsaajat, te astutte tänään monella tavoin julkisuuteen. Yrityksillä on tärkeä rooli globalisaation ohjaamisessa oikeudenmukaisempaan suuntaan. Maailmalla toimivat suomalaisyritykset luovat työpaikkoja ja hyvinvointia. Yhteiskunnallisen vastuunsa tuntevat yritykset voivat viedä ulkomaille mukanaan myös hyvää yrityskulttuuria, jossa otetaan huomioon toiminnan sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset. Saanen olla teistä tässäkin suhteessa ylpeä.

Teidät on tänään palkittu tähänastisesta työstänne. Jatkomenestys on edelleenkin omissa käsissänne. Haluan toivottaa palkinnon saajille, yritysten koko henkilökunnalle, onnea ja menestystä myös jatkossa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 18.3.2004

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi